Előfizetés

Április 27-től kezdik lazítani a korlátozásokat Svájcban

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.27. 06:20

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Első körben megnyithatnak a fodrászatok, a masszőr- és a kozmetikai szalonok, illetve a barkács- és kertészeti boltok. Az orvosok ismét fogadhatnak betegeket nem sürgős esetekben is.
Hétfőtől megkezdik az új típusú koronavírus-járvány terjedésének lassítása céljából bevezetett korlátozások fokozatos lazítását Svájcban. Az első körben egyebek mellett
a fodrászatok, a masszőr- és a kozmetikai szalonok, illetve a barkács- és kertészeti boltok nyithatnak meg újra. Az orvosok ismét fogadhatnak betegeket nem sürgős esetekben is, a kórházakban megkezdődhet a járvány kitörése óta elhalasztott beavatkozások pótlása.

Az üzleteknek a korábbiaknál szigorúbb higiéniai előírásoknak kell megfelelniük, s ellenőrizniük kell, hogy vásárlóik megtartják-e egymástól a kellő távolságot. Egyes környező országokkal ellentétben azonban Svájcban nem teszik kötelezővé a védőmaszk viselését. A kormány tervei szerint az általános iskolákat, az egyéb üzleteket és a piacokat május 11-én nyitják újra. A harmadik fázisban, június 8-tól pedig a közép- és szakiskolák, az egyetemek, továbbá például a múzeumok, a könyvtárak és az állatkertek is megnyitják majd kapuikat.
„Akkor lehet egyik szakaszból a másikba lépni, ha nincsen jelentős emelkedés a Covid-19 esetek számában”

– írták a korábbi berni közleményben.

Svájcban a járványellenes intézkedések keretében március 16-án, csaknem másfél hónapja bezárták az iskolákat és az üzletek nagy többségét.

Conte bemutatta országa újraindulásának forgatókönyvét

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.26. 22:15

Fotó: ANDREAS SOLARO / AFP
Május 4-től továbbra is csak indokolt esetben lehet elhagyni a lakókörzetet, engedélyezett lesz a nem együtt élő családtagok találkozása, de továbbra is tilos a közösségi gyülekezés.
Ha szeretitek Olaszországot, továbbra is be kell tartanotok a társadalmi távolságtartást - szólította fel a lakosságot Giuseppe Conte kormányfő vasárnap esti sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy nagyon hosszú és nehéz időszak következik, melyben a gazdasági újraindulást a "járvánnyal való együttéléssel" kell egyeztetni. Május 4-től továbbra is csak indokolt esetben lehet elhagyni a lakókörzetet, engedélyezett lesz a nem együtt élő családtagok találkozása, de továbbra is tilos a közösségi gyülekezés. Engedélyezik a profi sportolók egyéni edzését, valamint a temetéseket, legfeljebb tizenöt résztvevővel. Újraindul a kézműves ágazat és az építőipar. Május 18-től indul újra a kereskedelem, megnyitják a múzeumokat, könyvtárakat, valamint újraindulhatnak a professzionális csapatsport edzései. Június 1-jétől nyitják újra a presszókat, éttermeket, fodrászatokat, kozmetikai szalonokat. Nagyon óvatosan kell oldanunk az óvintézkedéseket, tudva, hogy akármikor ismét felfelé ívelhet a járványgörbe - jelentette ki Giuseppe Conte.

Megtalálták annak a két dél-koreai hegymászónak a holttestét, akiket egy lavina sodort el az Annapurnánál

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.26. 18:42

Fotó: PRAKASH MATHEMA / AFP
Felkutatásukat akadályozta, hogy azóta is több lavina zúdult a térségre.
A mentőalakulatok megtalálták annak a két dél-koreai hegymászónak a holttestét, akiket januárban sodort el lavina a nepáli Annapurna hegyen - közölték vasárnap nepáli illetékesek. A lavina több mint 3,7 méternyi havat zúdított a nepáli fővárostól, Katmandutól mintegy 150 kilométerre északnyugatra fekvő térségre január végén. A két hegymászó egy hétfős csoportnak - négy dél-koreai hegymászó és három nepáli vezetőjük - volt a tagja, és felkutatásukat akadályozta, hogy azóta is több lavina zúdult a térségre. Az egyik nepáli hegyivezető holttestét pénteken találták meg. A tavaszi időjárásban egyre nagyobb térségekben olvad el a hó a nepáli hegyekben, így találhattak rá a szerencsétlenül jártak maradványaira.