Előfizetés

Diákok az érettségiről: rossz ötlet

Népszava
Publikálás dátuma
2020.04.28. 10:19
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A kérdezettek 66,2 százaléka amellett van, hogy az év végi jegyekből generált megajánlott jegy, illetve a felvételizők esetében az opcionális vizsga a legjobb megoldás. A május 4-én kezdődő hagyományos írásbeli érettségit csak 8,3 százalék tekinti optimálisnak a jelenlegi helyzetben.
A kormány a járványügyi aggályok, illetve a környező országok eltérő gyakorlata ellenére továbbra is ragaszkodik az érettségi vizsgák május 4-én történő megkezdéséhez. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár legutóbb azzal indokolta a merev kormányzati álláspontot, hogy „a diákok érettségizni akarnak”, ezt azonban – az Országos Diáktanács (ODT) általa idézett véleményén túl – semmilyen adattal nem támasztotta alá. Lapunk készített egy online kérdőívet a diákok véleményének megismerésére. A bevezetőben jeleztük, hogy csak az idén érettségizők válaszait kérjük, de természetesen nincs rá garancia, hogy kizárólag a 2020-ban végző középiskolások töltötték ki a kérdőívet. A dokumentumot az oktatás témájával foglalkozó számos Facebook-csoport – Szülői Hang, Diákparlament, Oktatói Hálózat stb. – megosztotta. Hétfő késő estig közel 2500 válasz érkezett. A minta nem reprezentatív, kiterjedtsége miatt azonban feltételezhető, hogy ha nem is tükrözi pontosan a mintegy 80 ezer érettségiző véleményét, nem tér el attól szignifikáns mértékben. Két kérdéscsoportban kérdeztük meg az érettségizőket: mennyire tartják elfogadhatónak illetve elfogadhatatlannak (egy ötfokozatú skálán), hogy a járványhelyzet közepette május 4-én írásbeli vizsgát kell tenni, illetve a felmerült opciók – megajánlott jegy a középiskolai év végi osztályzatokból, kiegészítve a javítani szándékozó felvételizők írásbeli vizsgalehetőségével, vizsgáztatás 4-étől, illetve vizsgáztatás egy későbbi időpontban – melyiket tartanák megfelelőnek. A válaszok tanúsága szerint közel 62 százalék teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja a jövő hétfői kezdést, és csak 7,9 százalék tekinti ezt megfelelőnek. A kérdezettek 66,2 százaléka amellett van, hogy az év végi jegyekből generált megajánlott jegy, illetve a felvételizők esetében az opcionális vizsga a legjobb megoldás. A május 4-én kezdődő hagyományos írásbeli érettségit csak 8,3 százalék tekinti optimálisnak a jelenlegi helyzetben.

Kötelező lesz az óvodai és bölcsődei ügyelet biztosítása az önkormányzati fenntartású intézményekben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.28. 09:40
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Két napjuk van a felkészülésre.
Április 30-tól kötelező az önkormányzatoknak a bölcsődei és óvodai ügyelet biztosítása az általuk fenntartott intézményekben a hétfő éjjel a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint – vette észre a 444. Novák Katalin családügyi államtitkár Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet a határozatra. Az Orbán Viktor miniszterelnök nevével fémjelzett rendelet alapján az ügyeletet azon, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára kell biztosítani, akiknek szülője vagy más törvényes képviselője – munkavégzés vagy más ok miatt – ezt igényli. A szülőnek írásban kell nyilatkoznia arról, hogy gyermeke nem szenved fertőző betegségben. 
Az ügyeletet a szülő által igényelt időszakban, de legfeljebb munkanapokon 6 és 18 óra között kell biztosítani.

Az ügyeletet kiscsoportos formában kell megszervezni. Egy csoportban legfeljebb 5 gyermek lehet, viszont vegyes életkori csoportok is engedélyezettek.  Arra már a 444 hívta fel a figyelmet, hogy az nem derül ki a rendeletből, a szülőnek honnan kellene tudnia, hogy a gyerek nem fertőzött. 
Ugyanebben a rendeletben a kormány lehetőséget ad bármely foglalkoztatónak, hogy megszervezze az alkalmazottak gyermekeinek a napközbeni felügyeletet.

A munkahelyi gyermekfelügyeletet a szülő a legalább 20 hetes, de legfeljebb 14 éves, fertőző betegségben nem szenvedő gyermeke felügyelete céljából veheti igénybe. Ehhez is nyilatkozni kell, hogy a gyerek egészséges, és szintén csak kiscsoportos formában lehet megszervezni a felügyeletet.  A munkahelyi gyermekfelügyelet létrehozását előző nap kell jelenteni a polgármesternek és a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatalnak.

Miközben Orbán legfeljebb olcsó közmunkát ígér, a kormánypárt a pártfinanszírozásról akar beszélgetni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.28. 09:28

Fotó: Shutterstock
Hirtelen jött egy meghívó hétpárti egyeztetésre, senki nem tudja, mit akar a kabinet, miután a pártok állami támogatásának felét már elvonta.
Sajnos jól értelmezte az MSZP Orbán Viktor tömeges állásajánlatát (a miniszterelnök szíves közlése szerint itt mindenkinek lesz munkája), hiszen kiderült: a kormányzat közmunkát kínál a kabinet – mondta Tóth Bertalan az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Csakhogy a közmunkáért sokkal kevesebb fizetés jár, mint a minimálbér – előbbi összege mintegy 81 ezer forint, utóbbié 107 ezer. Ezért követeljük régóta, hangsúlyozta az MSZP elnöke, hogy a 8 órát ledolgozó közmunkások is kapják meg a minimálbért. És a két bér közötti különbség most különösen éles, hiszen az árak kitartóan emelkednek, az alapvető élelmiszerek drágulása például két számjegyű. Egyébként épp ezért kellene nemcsak a közmunkásbért, hanem az álláskeresési támogatást is legalább nettó 100 ezer forintra, hiszen a létminimum összege mintegy 95 ezer forint – azaz legalább ennyi kell ahhoz havonta, hogy egy ember ne csak vegetáljon, hanem úgy-ahogy megéljen, ha nagyon szűkösen is. Hogy a vállalkozások miben reménykedhetnek, például mit jelentenek a kormány által beharangozott tüntetések könnyítések a vendéglátásban, a turizmusban, arról csak találgatni lehet. Ugyanis a kormány nem konzultál semmiről az ellenzéki pártokkal, noha korábban – a felhatalmazási törvény elfogadása előtt – megtette. Pontosabban egy dologról mégis beszélgetne a kabinet Tóth Bertalan szerint: ma egy hétpárti konzultációt lesz – mégpedig a pártfinanszírozásról. (Emlékeztetőül: a parlamenti erők idei támogatását.) A téma kapcsán az MSZP elnöke nem akart találgatásokba bocsátkozni, csak annyit jegyzett meg némi malíciával, miszerint: „lehet, hogy a pártoknak most azt a támogatást is vissza kell fizetni, amit eddig kaptak”.