Fidesz;Jobbik-Konzervatívok;állami támogatás;pártok;Demokratikus Koalíció;

2020-04-28 14:12:57

Mentőövet dob a Fidesz a DK-nak és a Jobbiknak

Váratlan nagyvonalúság a kormánypárt részéről a két ellenzéki politikai erő felé.

Két óra előtt már véget is ért az a hétpárti frakcióegyeztetés, amelyet a Fidesz kezdeményezett a pártfinanszírozási szabályok módosításáról. A Népszava információi szerint a vártnál sokkal rövidebb egyeztetésen - melyen a Demokratikus Koalíció nem vett részt - a Fidesz részéről azt közölték a többiekkel, hogy változtatni fognak a pártfinanszírozási szabályokon: ennek értelmében a parlamenti frakcióknak jutó állami támogatást a párt egyéb működésére is fel lehet majd használni.

A Fidesz frakció korábbi információinkat megerősítve utólag kiadott közleményében azt közölte, arra tettek javaslatot, "hogy egy törvény-módosítás elfogadásával a parlament tegye lehetővé, hogy csak az idei évben a frakciók - kizárólag a megtakarításaik terhére - átcsoportosíthassanak forrást a pártjuknak".  Mint ismert, a koronavírus elleni védekezés költségeire hivatkozva a kormány korábban a pártok támogatásának idei megfelezését jelentette be.

Mivel a Jobbik korábban 136 millió forintos Állami Számvevőszéki büntetést kapott, a DK pedig múlt héten úgy kommentálta a párt gazdálkodásával kapcsolatban jelenleg is zajló vizsgálatot, hogy "az Állami Számvevőszék a teljes állami támogatás akár évekre történő elvételével fenyegeti a Demokratikus Koalíciót", a támogatások megfelezése őket különösen hátrányosan érinthette. (Az ÁSZ egyébként minden párt gazdálkodását vizsgálja tavaly óta előre ütemezett menetrend szerint, a DK-val fennálló vita tárgya, hogy a párt szerint irodájuk leégése miatt önhibájukon kívül nem tudnak minden adatszolgáltatási kötelezettségüknek eleget tenni, ezért tartanak büntetéstől. Mivel a vizsgálat még nem zárult le, jelenleg szankció sincs életben.) Ezzel a mostani módosítás nekik jelent elsősorban könnyebbséget. A 20 képviselővel rendelkező Jobbik esetében számításaink szerint idén mintegy 272 millió forint a frakciónak járó állami támogatás, a 9 fős DK frakció 124,6 millió forintot kap. A többi képviselőcsoport esetében a számok a következők: MSZP 15 képviselő, 207 millió forint; LMP 6 képviselő, 83 millió forint; Párbeszéd 5 képviselő, 69,2 millió forint.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter április elején jelentette be, hogy a pártok 2020-as állami támogatását a felére csökkentették annak jegyében, hogy a járvány elleni védekezésből mindenki kivegye a részét. Akkor körkérdést intéztünk a pártokhoz, hogy ez mit jelent esetükben. A Jobbik részéről azt válaszolták, hogy a korábbi ÁSZ-büntetés törlesztésével együtt „úgy néz ki, hogy szinte semennyi pénzünk nem fog maradni, legalábbis az előzetes kalkulációk szerint. Az Orbánék által elvett összeg, vagyis a támogatás fele, valamint a jogtalan Állami Számvevőszéki bírság részletei az összes rendelkezésre álló összeget elveszik a párttól”.

A DK azt közölte, hogy a támogatás csökkentése 103,5 millió forintos veszteséget jelent, az LMP–nél 82 millió forint, az MSZP esetében 150 millió.