Előfizetés

Hűséget fogadott az Iszlám Államnak a rendőröket gázoló francia férfi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.28. 17:17
A támadás helyszíne
Fotó: FRANCK FIFE / AFP
A támadó levélben is kifejezte elkötelezettségét a terrorszervezet felé, Palesztina miatt akart bosszút állni.
 Hűséget fogadott az Iszlám Államnak az a férfi, aki hétfőn Párizs mellett autójával szándékosan elgázolt két motoros rendőrt - adta hírül kedden a francia terrorellenes ügyészség. Az MTI által idézett közlemény szerint a 29 éves férfi autójában kést találtak, továbbá egy levelet, amelyben az őrizetben levő gázoló hűséget esküdött a dzsihadista terrorszervezetnek, így valószínűleg terrorista cselekményért fognak vádat emelni ellene. 
Az esetről korábban lapunk is beszámolt: a férfi hétfőn este BMW-jével két igazoltató rendőr közé hajtott a menetiránnyal szemben haladva Párizs egyik északkeleti elővárosában, Colombes-ban. Az egyik rendőr könnyebben, a lábán, a másik súlyosabban, a fején sérült meg, mindkettőjüket kórházba szállították, de egyikük sincs életveszélyben. A tettes helyi lakos, nem messze a támadás helyszínétől őrizetbe vették. Azonnal bevallotta, hogy szándékosan hajtott a rendőrök közé. Mint mondta, Palesztina helyzetéért akart bosszút állni. 

Nem is tudnánk ilyen vírust tervezni – üzenték a vuhani laboratóriumból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.28. 15:41

Fotó: JOHANNES EISELE / AFP
A kínai virológiai labor vezetője szerint nem igaz, hogy tőlük szabadult ki a világjárványt okozó koronavírus, és a jelek szerint nem emberi kéz alkotta.
Minden alapot nélkülöznek azok az állítások, hogy a vuhani virológiai laboratóriumból származik a világjárványt okozó újfajta koronavírus - mondta a Reuters hírügynökség által kedden közölt interjújában Jüan Csi-ming, a labor vezetője, aki szerint továbbra sincs meggyőző válasz arra, hogy honnan ered a tömeges megbetegedéseket okozó SARS-CoV-2 koronavírus. Az összeesküvés-elméletekben hívők szerint a világszerte több mint 200 ezer emberéletet követelő járvány a Vuhani Virológiai Intézet részeként működő Vuhani Nemzeti Biológiai Biztonsági Laboratóriumból szabadult ki abban a városban, ahol elsőként diagnosztizálták a vírus okozta Covid-19-et. Miközben tudományos körökben konszenzus van arról, hogy a koronavírus természetes módon keletkezett, és valamilyen állattól származik, a laboratóriumi kreálás elmélete szárnyra kapott. Donald Trump amerikai elnök ráadásul április 15-én azt mondta, a kormány vizsgálja, hogy a vuhani laborból ered-e a vírus. Jüan Csi-ming szerint minden létező bizonyítéknak ellentmondanak azok rosszindulatú állítások, hogy a vírus "a semmiből bukkant elő" - idézi Reutersnek adott nyilatkozatát az MTI.
A professzor a Reuters kérdéseire írott válaszában leszögezi, hogy általa vezetett labornak nem áll szándékában "megtervezni és kifejleszteni" ilyen vírust, és nem is lenne rá képes.

A vuhani intézet épülete
Fotó: HECTOR RETAMAL / AFP
Mi több - mondja -, a vírus genomjából kinyerhető információk nem arra utalnak, hogy emberi kéz alkotta. A kutatók zöme azt mondja, hogy a SARS-CoV-2 a természetből származik, denevéreket és tobzoskákat jelölnek meg lehetséges vírusforrásként.  Jüan Csi-ming szerint a fertőző betegségek több mint hetven százaléka állatoktól, kiváltképpen vadállatoktól származik. Az utóbbi években az emberek és vadállatok közti szoros kapcsolat, a globális klímaváltozás és az emberi tevékenység folyamatos terebélyesedése miatt megfigyelhető volt ennek a kockázatnak a növekedése. A hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy kutatók szerint mind a hét ismert koronavírus denevérektől származik. Jüan Csi-ming elutasította azokat a feltételezéseket is, hogy a laboratóriumából véletlenül szabadult ki a természetben élő denevérekből kutatás céljából kinyert vírus. A biztonsági előírásokat szigorúan betartják a laborban. A magas szintű biológiai védelmi előírások szerint működő laborokban komplikált, nagy biztonságot szavatoló helyiségek vannak, és szigorúak az ott dolgozókat és a környezetet a szennyezéstől védő szabályok. A Reuters rámutat arra, hogy a járványok idején gyakran kapnak lábra különféle elméletek. A 2002-2003-as SARS-járvány idején például orosz tudósok állították azt, hogy a betegség okozta vírus laboratóriumból származik. A hetvenes évek végén, a HIV/AIDS elterjedése idején pedig egyes politikai csoportok hangoztatták azt, hogy kormányok szolgálatában álló tudósok kreálták a vírust.  Habár az újfajta koronavírus Vuhanban jelent meg - a Jüan által vezetett laboratórium 16 kilométerre fekszik az első gócként ismert vuhani hal- és húspiactól -, Kínában olyan összeesküvés-elméletek keringenek, hogy nem is onnan származik. Csao Li-lien kínai külügyi szóvivő a múlt hónapban a Twitteren azt írta, hogy a vírus az Egyesült Államokból eredhet. A kínai közösségi médiában pedig olyan híresztelések kaptak lábra, hogy a vírus tavaly októberben a Vuhanban tartott Katonai Világjátékok révén jutott el a városba. A kínai állami sajtó arról is írt, hogy előfordulhat, hogy Olaszországban Vuhan előtt jelent meg a kórokozó.  Jüan Csi-ming nem kommentálta közvetlenül az effajta elméleteket, de megjegyezte, hogy még mindig nincs válasz a vírus eredetére. Jüan szerint a vírus eredetének kérdése tudományos szempontból nagy kihívást jelent, és nagyfokú bizonytalanságot rejt magában.  Kínát olyan vádak is érték, hogy alábecsüli a fertőzéses esetek számát, és megpróbálja eltitkolni a betegség eredetét, de a kormány mindezt elutasítja. A Reuters ezzel összefüggésben arról is kérdezte Jüant, hogy a vuhani laboratórium együttműködne-e a világjárványt érintő nemzetközi vizsgálatban. A professzor azt mondta, nincs tudomása ilyen "mechanizmusról", de a laboratóriumát rendszeresen ellenőrzik.

Kiakadt Kína Trump vírusvádjai miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.28. 15:12

Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Az amerikai elnök szerint egyetlen ország felelős a járvány elterjedésééért: az, amelyik kezdetben nem állította meg a koronavírust. Peking nagyon nem örül.
Visszautasította kedden Kína az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos amerikai vádakat -írja az MTI Keng Suang kínai külügyi szóvivő szerint egyes amerikai politikusok hazugságokkal próbálják elterelni a figyelmet arról, hogy az Egyesült Államokban nem megfelelően kezelték a járványhelyzetet.
 Donald Trump amerikai elnök hétfőn, a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: vizsgálatot indított arról, hogy Kína hogyan kezelte a járványt. Az elnök kifejtette, hogy a vírus terjedését meg lehetett volna állítani már a forrásánál, ezzel megelőzve, hogy az egész világon elterjedjen. Keng Suang - aki nem nevezte meg az amerikai elnököt az amerikai vádakkal kapcsolatos nyilatkozatában - újságírói kérdésre szót ejtett Peter Navarro, a Fehér Ház kereskedelmi tanácsosának kijelentéseiről is, amelyek szerint Kína rossz minőségű, vagy hamis vírusteszteket küld az Egyesült Államokba, és hasznot húz a világjárványból. Keng "megrögzött hazudozónak" nevezte Navarrót, akinek egyetlen szavát sem lehet elhinni.
A hivatalos álláspontot osztja a Vuhani Virológiai Intézet laborvezetője is (mint ismert, a SARS COV-2 vírus először a kínai Vuhan városából tört ki,  majd vált világjárvánnyá).  Jüan Csi-ming, a labor vezetője Reutersnak azt mondta, minden alapot nélkülöznek azok az állítások, hogy az ő laboratóriumukból származik a vírus - hiszen ők nem akartak "megtervezni és kifejleszteni" ilyen vírust, sőt, nem is lennének rá képesek. Mi több - mondja -, a vírus genomjából kinyerhető információk nem arra utalnak, hogy azt emberi kéz alkotta, inkább a természetből származhat.
A koronavírus-pandémia nyilvántartott fertőzöttjeinek száma kedden lépte át a hárommillió főt, az amerikai  Johns Hopkins egyetem adatai szerint eddig 211 ezren haltak bele a betegségbe, és több mint 902 ezren gyógyultak fel belőle. A legtöbb fertőzött  - több mint 988 ezer fő az Egyesült Államokban van, ahol eddig a járvány eddig több mint 56 ezer ember életét követelte.