betiltás;koronavírus;gyorstesztek;

2020-04-29 09:39:04

Van, ahol lényegében betiltották azt a gyorstesztet, amit a magyar kormány előszeretettel használ

Az egészségügyi hatóság szerint mindössze 20 százalékos a teszt találati aránya, a kínai cég vitatja ezt.

“Megbízhatatlannak és használhatatlannak” találta és visszavonta egy amerikai városban a helyi egészségügyi hatóság azt a gyorstesztet (az Anhui Deep Blue nevű kínai cég terméke), amiből április elején a magyar kormány is vásárolt, amit nálunk azóta is aktívan használnak, írja a 444.hu.

A portál egy olvasója küldte azt a linket, amin a Pro Publica cikke olvasható a Rio Grande partján fekvő 260 ezres texasi város, Laredo tanulságos sztorijáról. A járvány által különösen sújtott város egyik magánkórháza márciusban 20 ezer darab gyorstesztet vásárolt az Anhui Deep Blue-tól 500 ezer dollárért. Ez a vérből kéfajta antitestet kimutató teszttípus, ami alapvetően annak kimutatására való, hogy az illető átesett-e korábban a betegségen.

A texasi városban megváltóként köszöntötték a beérkező szállítmányt, ám az öröm hamarosan az ellenkezőjére fordult. A helyi egészségügyi hatóság ugyanis a gyorstesztek bevetése előtt leellenőrizte a termék hatékonyságát. És arra jutottak, hogy a gyártó által nekik ígért 93-97 százalékos helyett az sokkal-sokkal kisebb, mindössze 20 százalékos pontossággal működött. A gyártó cég vitatta a teszt tesztjének pontosságát, de Laredo hatóságait ez nem akadályozta meg abban, hogy megtiltsák a termék felhasználását.

Azt sajnos nem tudni, hogy a magyar hatóságok is letesztelték-e a Deep Blue gyorstesztjét. Azért nem, mert bár a dolgot megkérdeztük az Operatív Törzstől, ők nem voltak hajlandók válaszolni a kérdésünkre.

Amikor a Kínából vásárolt egészségügyi felszerelések minőségéről kérdezték, Müller Cecília tisztifőorvos többször is azt nyilatkozta, hogy azok minőségét a rajtuk szereplő jelzés, a "CE" igazolja, ilyen ugyanis csak az EU előírásainak megfelelő, ellenőrzött termékeken szerepeltethető. a 444.hu viszont cikkben mutatta be, hogy ezt a jelzést évtizedek óta köztudottan sűrűn hamisítják kínai cégek.