Előfizetés

Budapesten és környékén maradnak a kijárási korlátozások, vidéken jön az enyhítés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.29. 19:54

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala / Facebook
A bejelentett változások hétfőn nulla órától lesznek hatályosak.
A védekezés első szakasza lezárult - jelentette be Orbán Viktor Facebook-oldalán a kormányülést követően. A miniszterelnök köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a védekezésben. Úgy látja, hogy a magyar egészségügy felkészült az esetleges tömeges megbetegedésekre is, és nem kell attól tartani, hogy bárki ellátás nélkül maradna. Közölte, hogy a vírus elleni védekezés új szakaszba léphet. Megfogalmazása szerint megpróbálhatjuk újraindítani az életet Magyarországon, de fokozatosan és szigorú menetrend szerint kell eljárnunk.
- Ez azt jelenti, hogy az idősek, és a legfertőzöttebb területeken élő honfitársaink feszes védelmét továbbra is fenn kell tartanunk

- jegyezte meg.

Mivel a fertőzések leginkább a fővárosban és a környékbeli településeken összpontosulnak, ezért az itt élők védelmében, vagyis Budapesten és környékén a kijárási korlátozások életben maradnak. Vidéken a kijárási korlátozások helyébe új védelmi intézkedések lépnek. Az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak, éttermek, kávázók teraszai és kerthelyiségei megnyithatnak, a szabadtéri strandok látogathatóak lesznek. A másfél méteres távolság tartása, és az arc eltakarása vagy a maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedésen kötelező lesz. Az idősek védett időzónájára vonatkozó intézkedéseket fenntartják, az időseket továbbra is arra kérik, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat. A többi részletszabályt holnap ismertetik, a hatályban lévő védelmi szabályokat kéthetente felülvizsgálják. A videó végén bejelentette, hogy péntektől a virágüzletek is nyitva tarthatnak korlátozás nélkül, hiszen anyák napjára készülünk.      A Népszava értesülései szerint a folyami teherforgalmi szabályozásoktól a nagy rendezvényekig számos előterjesztésről tárgyalt a kormány a szerdai ülésén. Lapunk úgy tudja, hogy Budapest és Pest megye viszonylatában – amely a koronavírus gócpontjának számít – főleg szigorító intézkedések kerültek a kormány elé, míg vidéken inkább a korlátozásokat enyhítő intézkedésekről tárgyaltak.

Kovács Zoltán: hétfőtől lesznek hatályosak a változások

Hétfőn nulla órától lesznek hatályosak az Orbán Viktor miniszterelnök által a koronavírus-járvány elleni védekezésben szerdán bejelentett változások - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a köztévében. Hozzátette: az ellenőrzések továbbra is folytatódnak. A mostani hosszú hétvégén pedig a településvezetőknek még lehetőségük lesz arra, hogy akár szigorúbb intézkedéseket is bevezessenek.  A konkrét szabályokat a következő 1-2 napban közlik, és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is ismertet részleteket csütörtökön - tette hozzá Kovács Zoltán.

Karácsony Gergely örül

Örülök, hogy a kormány megfogadta a javaslatomat és országosan kötelezővé tette az arc eltakarását, maszk vagy sál viselését az üzletekben és a közösségi közlekedésben. És azzal is egyetértek, hogy - sajnos - még nincs itt az ideje annak, hogy Budapesten és környékén enyhítsük a korlátozó intézkedéseket - reagált a bejelentésre Karácsony Gergely. A főpolgármester Facebook-oldalán azt írta, hogy reméli, a kormány a csak számára hozzáférhető információk alapján megfontoltan döntött az ország többi részét érintő enyhítésekről. Álláspontja szerint Budapest újraindítási stratégiájának kidolgozása nem történhet a városvezetés bevonása, az információk megosztása nélkül. Karácsony Gergely kedden levélben arra kérte a kormányfőt, hogy a főváros után országosan is kezdjék meg a tömeges tesztelést a koronavírusra. Javasolta azt is, hogy a kormány az egész országban tegye kötelezővé zárt térben az arc eltakarását, maszk, sál vagy kendő viselését.

Az OORI leváltott főigazgatóját beválasztották a Richter igazgatósági tanácsába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.29. 19:12
Korábbi felvétel.
Fotó: Népszava
A szavazás egyöntetű volt, a Kásler Miklós által leváltott Cserháti 100 százalékot kapott.
A Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. igazgatósági tagjának választották Cserháti Pétert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) áprilisban leváltott főigazgatóját - vette észre az Index. A gyógyszergyár április 28-i éves rendes közgyűlésén szavazták meg, hogy Cserháti az igazgatóság tagja legyen. A megbízás a közgyűlési jegyzőkönyv szerint három évre szól. Az igen szavazatok aránya 100 százalék volt. Cserháti Pétert április 12-én menesztette Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az OORI éléről. A döntés azzal indokolta a minisztérium, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben a főigazgató nem teljesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait a felkészülésre. Április 15-re több mint 200 ágyat kellett volna szabaddá tenni az OORI-ban, ám a határidőre ennek a tizedét sem ígérte a főigazgató az Emmi közleménye szerint. Az intézet dolgozói szerint ez nem igaz, az intézményben április 15-re felszabadították a kért mennyiségű ágyat. Április 13-án a Népszavának azt mondta egy dolgozó, hogy addigra 233 ágy üres volt. Húsvéthétfőn Cserhátit kollégái tapssal és énekléssel búcsúztatták, és nyílt levélben arra kérték Orbán Viktor miniszterelnököt és Pintér Sándor belügyminisztert, hogy bírálják felül Kásler döntését. Leváltása másnapján Kásler Miklós elődje, a jelenleg kormánybiztos Balog Zoltán is támogatásáról biztosította Cserhátit, később pedig a kormánypárti megmondóember, Bayer Zsolt is kiállt mellette. A publicista szerint „megmagyarázhatatlan, egyszersmind mélységesen felesleges és káros lépés volt” a főigazgató leváltása.

Több száz segédeszköz érhető el péntektől e-receptre

D. A.
Publikálás dátuma
2020.04.29. 18:05

Fotó: NIKLAS HALLE'N / AFP
Az orvosnak minden esetben a beteg kérésének megfelelően kell fölírnia az eszközt, és egyben tájékoztatást kell adnia arról, hogy azt hol és hogyan lehet kiváltani.
Májustól már nem csak gyógyszer, hanem a gyógyászati segédeszközök (gyse) meghatározott köre is felírható elektronikus vényre - az erről szóló jogszabály szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Az így felírt gyse-vények kiváltása jelenleg kizárólag gyógyszertárakban lehetséges, azonban a papír vényen rendelt termékeket továbbra is a gyógyászati segédeszköz forgalmazók adják ki. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az elektronikus úton is rendelhető termékek listáját a honlapján is közzéteszi.
Az orvosnak minden esetben a beteg kérésének megfelelően kell fölírnia az eszközt, és egyben tájékoztatást kell adnia arról, hogy azt hol és hogyan lehet kiváltani. A fejlesztés első fázisa jellemzően olyan termékeket, kötszereket, cukorbetegségben szenvedők segédeszközeit (vércukorszint-mérés és inzulinkezelés eszközei), valamint vizelet-visszatartási problémákkal küszködők gyógyászati segédeszközeit érinti, amelyek nagy részét eddig is a patikákban váltották ki. A jövőben tovább bővülhet az eReceptre írható gyse-termékek köre. A koronavírus-járvány korlátozó intézkedései meglehetősen beszűkítették a gyógyászati segédeszközre szorulók ellátását. Bár a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő néhány adminisztrációs könnyítést már tett korábban is, például lazított a háziorvosok felírási szabályain, de az alapproblémát nem sikerült megoldani. Hiába kaptak többletjogosítványt, mert az ő rendeléseikre is mind nehezebb bejutni. Nem könnyíti a segédeszköz-használók helyzetét az sem, hogy a kórházakban, szakrendelőkben üzemelő szakboltjaikat bezárták, így nem nagyon van hol receptet beváltani.  A mostani új rendelettel nem feltétlenül kell találkoznia az orvosnak és a betegnek. A krónikus betegeknek például kötszert, vagy egyéb speciális sebfedőket, tesztcsíkokat, pelenkákat e-recepten is rendelhet az orvos. Azaz elég lehet, ha telefonon azonosítja magát és az orvos fölírhatja az addig is használt eszközt. Szükséges és jó intézkedés volt – reagált Rásky László az Orvostechnikai Szövetség főtitkára lapunknak az új rendeletre. Hozzátette: továbbra is lesznek azonban olyan betegek, akik ellátás nélkül maradhatnak. A boltok továbbra sem nyithatnak ki, postázniuk csak az inkontinencia és a sztóma-zsákokat lehet a forgalmazóknak. Viszont az ellátásukra még nincs megoldás. Mint mondta: a gyógyászati segédeszközboltok, csak 2021-től kapcsolódhatnak az e-térhez, így a piacon most kissé versenyhátrányba kerültek a gyógyszertárakkal. Jó lenne, ha a szakboltok csatlakoztatása is felgyorsulna, hogy ezek az üzletek is kezelhessék az eRecepteket - fogalmazott.
Kapcsolódó
Összeomlik a gyógyászati segédeszköz-ellátás, ha nem segít a kormány