Előfizetés

Karácsony tömeges tesztelést és az egész országban kötelező maszkviselés előírását kérte Orbántól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.28. 10:23

Fotó: Béres Márton / Népszava
A főpolgármester arra hivatkozott, hogy több kormányzati szakértő, illetve a Magyar Tudományos Akadémia szakértői is ezt javasolták.
Levélben kérte kedden Karácsony Gergely főpolgármester Orbán Viktor kormányfőt, hogy a főváros után országosan is kezdjék meg a tömeges tesztelést a koronavírusra. Javasolta azt is, hogy adjanak felhatalmazást a települési polgármestereknek a maszkviselés szabályainak megalkotására – vette észre a 24.hu. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy elengedhetetlennek tartja a tömeges szűrővizsgálatok elindítását a járvány megfékezéséhez, különösen az ország idősotthonaiban. 
„A hétvégén megjelent sajtóbeszámolók szerint a Kormány által felkért járványügyi szakértők álláspontja megegyezik azzal, amit a kormányülésen Önnek és kormánya tagjainak elmondtam. Szintén a tömeges tesztelések mellett tették le voksukat a Magyar Tudományos Akadémia szakértői is. Az általam kifejtett álláspontot tehát tekinthetjük immár széleskörű szakmai konszenzusnak, amelynek végrehajtását, a Kormány ez irányú cselekvésének megkezdését továbbra is sürgetőnek tartom”

– írta Karácsony Gergely.

Közölte, hogy a Fővárosi Önkormányzat eddig saját forrásból 20 ezer tesztet szerzett be, de tárgyal újabb tesztkapacitások beszerzéséről is és biztosítja a tesztelésekhez szükséges klinikai és laboratóriumi hátteret.
„Tudomásom van arról, hogy a szakértői vélemények, valamint a nemzetközi példák alapján a budapestihez hasonló szabályok bevezetését több polgármester kollégám is tervezi az ország több településén, ám több helyen ezt a döntést jogértelmezési zavarok, a kormányhivatalok beavatkozásával kapcsolatos aggodalmak gátolják. Kezdeményezem ezért, hogy a Kormány az európai gyakorlatnak megfelelően az egész országban tegye kötelezővé zárt térben az arc eltakarását, maszk, sál vagy kendő viselését”

– írta a főpolgármester.

Kedden egyébként a Magyar Nemzet arról írt, hogy a gazdaság május eleji újraindításának egyik eleme lehet az, hogy az éttermek és a szállodák újra fogadhatnának vendégeket helyben, de úgy, hogy kötelező lenne a maszkviselés. Ez alapján vélhetően a kormány is komolyan fontolgatja az országos maszkviselés előírását.

Diákok az érettségiről: rossz ötlet

Népszava
Publikálás dátuma
2020.04.28. 10:19
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A kérdezettek 66,2 százaléka amellett van, hogy az év végi jegyekből generált megajánlott jegy, illetve a felvételizők esetében az opcionális vizsga a legjobb megoldás. A május 4-én kezdődő hagyományos írásbeli érettségit csak 8,3 százalék tekinti optimálisnak a jelenlegi helyzetben.
A kormány a járványügyi aggályok, illetve a környező országok eltérő gyakorlata ellenére továbbra is ragaszkodik az érettségi vizsgák május 4-én történő megkezdéséhez. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár legutóbb azzal indokolta a merev kormányzati álláspontot, hogy „a diákok érettségizni akarnak”, ezt azonban – az Országos Diáktanács (ODT) általa idézett véleményén túl – semmilyen adattal nem támasztotta alá. Lapunk készített egy online kérdőívet a diákok véleményének megismerésére. A bevezetőben jeleztük, hogy csak az idén érettségizők válaszait kérjük, de természetesen nincs rá garancia, hogy kizárólag a 2020-ban végző középiskolások töltötték ki a kérdőívet. A dokumentumot az oktatás témájával foglalkozó számos Facebook-csoport – Szülői Hang, Diákparlament, Oktatói Hálózat stb. – megosztotta. Hétfő késő estig közel 2500 válasz érkezett. A minta nem reprezentatív, kiterjedtsége miatt azonban feltételezhető, hogy ha nem is tükrözi pontosan a mintegy 80 ezer érettségiző véleményét, nem tér el attól szignifikáns mértékben. Két kérdéscsoportban kérdeztük meg az érettségizőket: mennyire tartják elfogadhatónak illetve elfogadhatatlannak (egy ötfokozatú skálán), hogy a járványhelyzet közepette május 4-én írásbeli vizsgát kell tenni, illetve a felmerült opciók – megajánlott jegy a középiskolai év végi osztályzatokból, kiegészítve a javítani szándékozó felvételizők írásbeli vizsgalehetőségével, vizsgáztatás 4-étől, illetve vizsgáztatás egy későbbi időpontban – melyiket tartanák megfelelőnek. A válaszok tanúsága szerint közel 62 százalék teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja a jövő hétfői kezdést, és csak 7,9 százalék tekinti ezt megfelelőnek. A kérdezettek 66,2 százaléka amellett van, hogy az év végi jegyekből generált megajánlott jegy, illetve a felvételizők esetében az opcionális vizsga a legjobb megoldás. A május 4-én kezdődő hagyományos írásbeli érettségit csak 8,3 százalék tekinti optimálisnak a jelenlegi helyzetben.

Kötelező lesz az óvodai és bölcsődei ügyelet biztosítása az önkormányzati fenntartású intézményekben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.28. 09:40
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Két napjuk van a felkészülésre.
Április 30-tól kötelező az önkormányzatoknak a bölcsődei és óvodai ügyelet biztosítása az általuk fenntartott intézményekben a hétfő éjjel a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint – vette észre a 444. Novák Katalin családügyi államtitkár Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet a határozatra. Az Orbán Viktor miniszterelnök nevével fémjelzett rendelet alapján az ügyeletet azon, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára kell biztosítani, akiknek szülője vagy más törvényes képviselője – munkavégzés vagy más ok miatt – ezt igényli. A szülőnek írásban kell nyilatkoznia arról, hogy gyermeke nem szenved fertőző betegségben. 
Az ügyeletet a szülő által igényelt időszakban, de legfeljebb munkanapokon 6 és 18 óra között kell biztosítani.

Az ügyeletet kiscsoportos formában kell megszervezni. Egy csoportban legfeljebb 5 gyermek lehet, viszont vegyes életkori csoportok is engedélyezettek.  Arra már a 444 hívta fel a figyelmet, hogy az nem derül ki a rendeletből, a szülőnek honnan kellene tudnia, hogy a gyerek nem fertőzött. 
Ugyanebben a rendeletben a kormány lehetőséget ad bármely foglalkoztatónak, hogy megszervezze az alkalmazottak gyermekeinek a napközbeni felügyeletet.

A munkahelyi gyermekfelügyeletet a szülő a legalább 20 hetes, de legfeljebb 14 éves, fertőző betegségben nem szenvedő gyermeke felügyelete céljából veheti igénybe. Ehhez is nyilatkozni kell, hogy a gyerek egészséges, és szintén csak kiscsoportos formában lehet megszervezni a felügyeletet.  A munkahelyi gyermekfelügyelet létrehozását előző nap kell jelenteni a polgármesternek és a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatalnak.