arcképprofilok;

Péntektől simán arcon fényképezhetik az embereket az igazoltató rendőrök

A fotók alapján készített arcképprofilt számos nagy adatbázis információjával vethetik össze.

Május 1-től a rendőrök fényképet készíthetnek azokról, akik nem hajlandók igazolni személyazonosságukat, a felvételt pedig lefuttathatják egy arcképelemző rendszeren, amely összevetheti azt a hivatalos nyilvántartásokban szereplő fotókkal, írja a 444.hu. (Erre egy, 2019. december 10-én elfogadott salátatörvény ad felhatalmazást.)

Az igazoltatáskor készített képből is arcképprofilt képeznének, amit aztán a BM arcképelemző rendszere vet össze a tárolt arcképprofilokkal (Ilyen van például azoknál a szervezeteknél, amelyek a személyiadat- és lakcím-nyilvántartással, idegenrendészeti nyilvántartással, menekültügyi nyilvántartással, útiokmány-nyilvántartással foglalkoznak).

Ha eredményes a folyamat, akkor az első 5 legnagyobb egyezőséget mutató arckép profilhoz tartozó technikai kapcsoló számokat megküldi a rendőrnek, aki az eszköze segítségével a személyiadat- és lakcím nyilvántartásból lekéri a személyazonosító adatokat és fényképeket.

Ezeket az adatokat a törvényi előírások szerint a rendőrök csak az igazoltatás során, az összehasonlítást megalapozó ügyben használhatja, legkésőbb annak átvételét követő harminc napon belül törölnie kell.