Manipulálták 145 orosz sportoló doppingmintáját

Publikálás dátuma
2020.04.30. 20:56
Illusztráció.
Fotó: Népszava
Az orosz fél hosszas huzavonát követően a tavalyi év elején adta át a nemzetközi ügynökségnek orosz sportolók 2012 és 2015 közötti ellenőrzési adatait.
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megállapítása szerint 298 orosz sportolóból 145-nek a doppingmintáját manipulálták a moszkvai laboratóriumban. A WADA azután tette közzé vizsgálatának eredményét, hogy szakértői befejezték a labor adatbázisának ellenőrzését. Az orosz fél hosszas huzavonát követően a tavalyi év elején adta át a nemzetközi ügynökségnek orosz sportolók 2012 és 2015 közötti ellenőrzési adatait. Ez volt az egyik feltétele annak, hogy a WADA igent mondjon az orosz doppingellenes ügynökség (RUSADA) megnyirbált jogainak helyreállítására. A WADA vezetőtestülete decemberben határozott úgy, hogy megfosztja a RUSADA-t a megfelelési státusztól, és hozott olyan - az oroszok által megfellebbezett, így még nem végleges érvényű - döntést, amelynek értelmében az ország sportolói a nemzeti válogatott tagjaként négy évig nem vehetnek részt jelentős nemzetközi versenyeken, így a tokiói olimpián sem. A moszkvai labor működését és a RUSADA-t még 2015 végén függesztették fel, miután a WADA az év novemberében nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentésében megállapította, hogy Oroszországban átfogó doppingolás zajlott. Egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy Oroszországban a doppingot állami támogatással, rendszerszintűen alkalmazták. A manipulációról árulkodó adatokat a WADA 28 - a csütörtöki jelentésben meg nem nevezett - nemzetközi sportági szövetségnek küldte el.
"Ez volt a doppingellenes küzdelem történetének legbonyolultabb vizsgálata, amely több ezer mintát, több száz sportolót érint"

- nyilatkozta Vitold Banka, a WADA elnöke.

Szerző

Senna emléke ma is él

Publikálás dátuma
2020.04.30. 11:30
1960-1994
Fotó: AFP
Pénteken lesz 26 éve, hogy a háromszoros világbajnok brazil pilóta halálos kimenetelű balesetet szenvedett Imolában.
A Forma-1 1950 óta íródó történetében sok nagy csatának lehettek szemtanúi a sportág szerelmesei, ezek közül az egyik, hanem a legnagyobb rivalizálás Alain Prost és Ayrton Senna között zajlott. Kettejüknek összesen hét világbajnoki címe van – Prostnak négy (1985, 1986, 1989, 1993) Sennának pedig három (1988, 1990, 1991) – az 1988-as és az 1989-es szezonban pedig csapattársakként versenyeztek a McLarennél.
Senna Sao Paulóban, 1960. március 21-én látta meg a napvilágot, édesapja bátorítására négyéves korában ült először gokartba, első versenyén, 13 évesen az 1-es rajtszámmal indult, és a célban is elsőként intették le. A Forma-1-ben 1984-ben egy kiscsapat, a Toleman versenyzőjeként mutatkozott be. Már második versenyén pontot szerzett, első idényében háromszor állhatott fel a dobogóra. A következő évtől már a Lotusnál versenyzett és három év alatt hat futamgyőzelmet szerzett. 1988-ban szerződött a McLarenhez, ahol Prost csapattársa lett. Ekkor kezdődött kettejük legendássá vált versengése, ami végül odáig fajult, hogy a „professzorként” emlegetett franciával a hivatalosan megkövetelt alkalmakat leszámítva nem is beszéltek egymással.
Az 1988-as vb-t a brazil nyerte, de a következő évben a francia mögött csak második lett. Az utolsó előtti, Japán Nagydíjon Sennának győznie kellett volna, de összeütközött csapattársával, s miután kocsiját pályamunkások tolták vissza, hiába intették le elsőnek, diszkvalifikálták. 1990-ben ismét ő lett a világbajnok, a cím sorsáról ismét egy szuzukai baleset döntött. A brazil és az akkor már Ferrarival versenyző francia az első kanyarban ütközött és mindketten kiestek.
„Azt hiszi, hogy nem halhat meg, mert hisz Istenben. És ez nagyon veszélyes” – mondta Prost. Senna – aki 1991-ben harmadszor is világbajnok lett, 1992-ben egy gyengébb McLarennel negyedikként zárt, 1993-ban másodikként végzett Prost mögött – később elismerte, szándékosan idézte elő a karambolt.
„Az utolsó versenyemen, Adelaide-ben már világbajnokként ünnepelhettem a dobogó második fokán, azonban a futamgyőztes Ayrton megfogta a kezem és azt akarta, én is a dobogó legtetején ünnepeljek. Ez a pillanat változtatta meg teljes mértékben a kapcsolatunkat” – elevenítette fel kettejük viszonyát Prost.
Senna a ’94-es évadra a Williams csapathoz igazolt át, az első két nagydíjon hiába indult az élről, mindkétszer kiesett. A San Marinó-i Nagydíj baljós előjelekkel indult: az első szabadedzésen a brazil Rubens Barrichello hatalmasat bukott, csoda volt, hogy törött orral megúszta az egészet. Másnap az újonc osztrák Roland Ratzenberger egy hasonlóan nagy balesetben életét veszítette.
„Nagyon félek, nemcsak a haláltól, a sebesüléstől is. Ami jó dolog, mert erősíti az életösztönömet, és megakadályoz, hogy bizonyos határokat túllépjek” – nyilatkozta Senna még 1990-ben a brazil Playboynak. A brazil pilóta Ratzenberger halála után elgondolkodott, hogy másnap, május 1-jén rajthoz álljon-e, végül vállalta a küzdelmet, hat körön át az élen is haladt. A hetedikben több, mint 300 kilométeres sebességgel a Tamburello-kanyarban a pályáról lecsúszva a gumikorláttal nem védett betonfalba csapódott. A következő percekben tévénézők százmilliói szemlélték döbbenten, amint a mentők sikertelenül próbálják újraéleszteni, majd helikopterrel kórházba viszik. Itt sikerült a szívét újraindítani, de 18 óra 40 perckor halottnak nyilvánították – a halál időpontjának az ütközés pillanatát, 14 óra 17 percet adtak meg.
„A végén barátok lettünk, Ayrton még a magánéletéről is elárult dolgokat nekem. Még egy üzenetre is emlékszek, amit a 1994-es imolai verseny előtt mondott, nem sokkal a halála előtt: »Mindannyiunknak hiányzol Alain.« Éppen az a TF1 televízió készített vele interjút, ahol kommentátorként dolgoztam. Mivel tudta, hogy ott dolgozom, ezért üzenhette ezt, azonban pont nem voltam bent a stúdióban. A halálát követően mutatták csak meg nekem ezt az üzenetet és azonnal könny szökött a szemeimbe. Az egész F1 arról szólt ekkortájt, hogy Senna vagy Prost. Össze voltunk kötve egymással és nem csak a versenyzésben, hanem az életben is. Örökké a szívem mélyén fogom őrizni a rivalizálást és a barátságot is egyaránt” – emlékezett vissza Prost.

Nemzeti hősként tisztelik Brazíliában

Senna 161 F1-es nagydíja során 65-ször volt a leggyorsabb az időmérőn, edzéselsőségeinek rekordját a hétszeres világbajnok német Michael Schumacher tudta megdönteni 12 évvel később – ezt a csúcsot azóta már Lewis Hamilton tartja 88-cal. A 34 évesen elhunyt legendának számos szobrot és emlékművet emeltek, az egyiket az imolai pályán, a végzetes baleset helyszínén. Életéről több könyv, film, sőt dal is született. Hazájában nemzeti hősnek számít, utcák, autópályák, alagutak és terek viselik a nevét, a brazil labdarúgó-válogatott az ő emlékének ajánlotta 1994-es világbajnoki győzelmét. Brazíliai temetésén 1,5 millió ember vett részt és háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el.

Szerző

Kapitány nélkül könnyebb

Publikálás dátuma
2020.04.29. 19:10
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Reagált megkeresésünkre a Magyar Jégkorong Szövetség.
Nehéz helyzetbe hozta volna a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) a május végi tisztújító közgyűlésen irányító pozícióba kerülőket - az elnöki tisztségre a jelenlegi vezető, Such György mellett a korábbi kiváló válogatott kapus, Szuper Levente is jelöltette magát -, ha nem kerül sor a szövetségi kapitányok felmentésére, többek között ez szerepel az MJSZ sajtóosztályának lapunknak szerdán elküldött válaszaiból. (A kérdéseket tegnap megjelent cikkünkhöz tettük fel kedden délelőtt, de esti lapzártánkig nem kaptunk válaszokat.)
Az MJSZ szerint Pat Cortina, a női nemzeti csapatot az A csoportba feljuttató szakember szóbeli megállapodás alapján dolgozott az együttessel, ám mivel Wolfsburgban vezetőedző, eddig sem tudott ott lenni a felkészülési tornákon és ez a jövőben sem megoldható, ezért kell olyan szakember, aki mindig a női válogatott rendelkezésére áll. Cortina felajánlotta, hogy a jövőben is szívesen segít, ha ezt igénylik. A férfi válogatott szakvezetőjének, Jarmo Tolvanennek lejárt a szerződése - és bár a válogatott az előzetes várakozásokat felülmúlva továbbjutott a nottinghami olimpiai selejtezőtornán -, az MJSZ nem érezte indokoltnak a megállapodás meghosszabbítását.
Az MJSZ azt írta, a küldöttek részére április 26-án elküldték a közgyűlési meghívókat. A koronavírusjárvány miatt később születik döntés arról, milyen technikai keretek között tartják meg a tanácskozást. 
Szerző
Témák
jégkorong