egészségügy;koronavírus;

Sok új szabállyal indul hétfőtől a betegellátás

Mozgalmas hétvégéjük lesz az egészségügyi szolgáltatóknak, ha meg akarnak felelni a legújabb kormányrendeletnek, miszerint hétfőtől újra kell indítaniuk a betegfogadást.

A csütörtök éjjel megérkezett levél számos feltétel megteremtését várja el a magán és a közfinanszírozott szolgáltatóktól. Amire csak lehet, az ellátók alkalmazhatják a távkonzultációt, a kockázatos helyzetekben kötelezően el kell végezniük a betegeken a koronavírus vírus diagnosztikai vizsgálatot.

Hétfőtől korlátosan, de újraindítják az egészségügyi ellátások jó néhány szegmensét, így az háziorvosi, valamint a fogászati ellátást, a szakrendeléseket, az egynapos ellátásokat, a transzplantációkat, a magánszolgáltatásokat. Az ezek módjáról szóló miniszteri utasítás elsősorban a távkonzultációt ajánlja, az elkerülhetetlen orvos-beteg találkozásokra pedig előzetesen egyeztet időpontot és szigorú járványügyi szabályok megtartását írja elő. Az ellátóhelyre belépőknél láz- és rizikó felmérést kell végezni. Egy óra alatt legfeljebb négy beteg vizsgálata történhet. A rendelőkben biztosítani kell a beteg közötti másfél méteres távolságtartást. Továbbá előírták a betegfogadó helyiségek rendszeres fertőtlenítőszeres takarítását, a dolgozók számára a kézfertőtlenítés és a szükség szerinti védőeszközök (gumikesztyű, védőköpeny, szájmaszk) biztosítását.

Kásler Miklós humánminiszter utasítása szerint az ellátók az igazolásokat, a táppénzes papírokat, a szociális ellátásokhoz szükséges dokumentumokat kiadhatják orvos-beteg találkozás nélkül is. A szakorvosi javaslatok, a közgyógyigazolványok a veszélyhelyzet lejárta után is további 6-12 hónapig érvényben maradnak.

A szakrendeléseknél meg kell teremteni a telefonos vizitek lebonyolításának feltételeit, azaz, hogy a beteg kikérdezésével nyert adatokat összevethessék az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), e-tér adataival. Mindehhez biztosítaniuk kell szakorvost, telefont, és megfelelő informatikai kapcsolatokat is.

Ha a telefonos konzultáció nem elég, vagy az eset bármilyen szempontból problémásnak látszik, és a személyes vizsgálat nem kerülhető el, akkor időpontra kell hívni a beteget. A telefonos konzultáció alapján az orvos rendelhet gyógyszert, írhat beutalót. A betegdokumentációban jelezni kell, hogy az ellátás telefonon történt és azt is, hogy milyen számról jelentkezett a beteg.

Berendelt betegekre is szigorú szabályok vonatkoznak, így például, aki nem jelenik meg a számára megjelölt időpontban, annak újat kell kérnie. A szakrendelő épületébe csak előszűrés, kézfertőtlenítés után és kizárólag maszkban léphetnek be a páciensek. A koronavírus-fertőzöttgyanús betegeket a szakrendelőn belül el kell különíteni, őket az orvos csak FFP2-es maszkban, kesztyűben és védőruhában vizsgálhatja meg.

Magas kockázatú ellátást – például a laparoszkópos, az endoszkópos, az arc-állcsont sebészeti, az aerosol-képződéssel járó fogászati beavatkozást – kizárólag negatív PCR eredménnyel rendelkező betegnek szabad nyújtani. Azaz, minden ilyen esetben kötelező lesz a beteg tesztelése, éppúgy, mint az egynapos műtétek előtt, a kórházi beteg felvételeknél, valamint az intézmények közötti áthelyezések alkalmával is.

A rendelet újabb ágyfelszabadítást is előír, ezúttal az aktív rehabilitáció céljára kell 3000 ágyat, „a rugalmas tervezés eszközével”. Megjegyzik továbbá, hogy ehhez az egészségügyi ellátásból nem vonhatók el egészségügyi szakemberek és nem vehetnek benne részt olyanok, akik a koronavírusos betegellátásban dolgoznak.

Dr. Kásler Miklós EMMI Mini... by Népszava on Scribd

Dúl Zoltán gyermekfogorvos szerint a csütörtök éjfél előtt húsz perccel a postaládájába érkező miniszteri levélben leírtak szinte megvalósíthatatlanok. Szerinte a rendelők megnyitására legalább kéthetes felkészülésre van szükség, mert a praxisokban még most sincs elégséges mennyiségű védőfelszerelés. Hozzátette: egy asszisztenssel dolgozik, így sem a betegek előszűrését, sem a rendelő gyakori fertőtlenítését nem tudja megoldani. Az előírt feltételek megteremtéséhez többlet forrásra lenne szükség. A fogorvosok egyelőre csak találgatják azt is, hogy miként működik majd a koranavírus-fertőzöttek szűrésére ajánlott PCR-vizsgálat. Ki veszi le a mintát, mikor? A betegnek eleve úgy kell érkeznie a kezelésre, hogy van igazolása a negatív státuszáról vagy a szűrést a fogorvosnak kell kezdeményeznie?

Leitner György, az Affidea Magyarország Kft. vezérigazgatója azt mondta: a veszélyhelyzet alatt eddig is részt vettek a betegellátásban, a szakrendelések újranyitása náluk nem okoz különösebb problémát. Hárommillió embernek biztosítják a közfinanszírozott ellátásban a képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat, van gyakorlatuk az előszűrésben. Térben és időben eddig „széthúzták” a betegeket. Azt még nem tudja, hogyan teljesítik azt az újabb feltételt, amely az invazív kezelések elvégzését PCR-teszthez köti.

Falus Ferenc korábbi tiszti főorvos szerint a ellátások fokozatos megnyitásáról szóló miniszteri utasítás pontosításra szorul. Például az egészségügyi dolgozók kötelező szűréséről egyetlen szó sincs benne, mint ahogyan arról sem, hogy a különleges körülmények megteremtésének a költségeit ki, hogyan és miből fogja finanszírozni.

Azt pedig lapunknak Kökény Mihály egykori egészségügyi miniszter tette szóvá, hogy a betegek és az ellátórendszer széles körét érintő változást nem egy miniszteri körlevélben, hanem a Magyar Közlönyben is közzétett jogszabályban kellene kihirdetni.