Előfizetés

Megszűnik a foglalkoztatási alap önállósága, miközben a válság hatásaként százezrek kerülhetnek utcára

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.05.01. 15:39

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Heteken belül érkezik a 2021-es költségvetés, aminek keretében az Orbán-kabinet éppen most látta elérkezettnek az időt a foglalkoztatási alap önállóságának megszűntetésére.
Miközben a kormány még azt sem tudja, miként alakul idén a gazdaság, már a 2021-es költségvetést tervezi. Sőt arra készülnek, hogy május 19-én be is nyújtják azt – derül ki a dokumentum tervezési köriratából. A kormány a tavaszi elfogadást az átláthatósággal és a tervezhetőséggel indokolja. Ám ha még a 2020-es év számai is bizonytalanok, a 2021-es költségvetés mondhatni még inkább homokvárra épül. A tervezési köriratból sok érdemi részlet nem derül ki – erre mindig nagyon vigyáz a Pénzügyminisztérium. A politikai cél, „hogy biztos alapot teremtsen a kormányzati programok megvalósításához, az intézményrendszer fenntartásához, a szükséges ellátások finanszírozásához, a családvédelmi és otthonteremtési intézkedések vívmányainak megőrzéséhez, miközben garantálja hazánk pénzügyi és fiskális stabilitásának megőrzését”. „A kormányzati intézkedések és célok teljesíthetőségének záloga a fegyelmezett költségvetési politika folytatása” - írják. Kétségtelen: a kormány a vírusválság közepette is ügyel az államháztartási hiány tartására. A 18 oldalas anyag talán az egyetlen kézzel fogható eleme, hogy a kormány véglegesen felszámolja a Nemzeti Foglalkoztatási Alap önállóságát, ami a rendeleti kormányzás jegyében létrehozott Gazdaságvédelmi Alapba egyik előirányzatává válik. A munkáltatók és a foglalkoztatók befizetéseiből álló, NER-előtti nevén munkaerőpiacinak nevezett biztosítási alapból 2010 előtt 9 hónapig járt munkanélküli ellátás. Az Orbán-kormány aztán a forrást átkeresztelte „nemzetire”, a munkanélküli ellátást 3 hónapra csökkentette, a fennmaradó összeget pedig átcsoportosította a közmunkákra. Szakértők legalábbis furcsállják, hogy az Orbán-kabinet akkor látta elérkezettenek az időt az alap önállóságának megszüntetésére, amikor a válság hatásaként százezrek kerülhetnek utcára, a munkanélküliség pedig az eddigi három százalékról akár tíz százalékra is ugorhat.

Külföldi üzletemberek már beléphetnek az országba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.01. 13:38

Fotó: Filep István / MTI
Hat országból engednek be vállalkozókat, ha „valószínűsítik az üzleti célú utazás tényét“.
Néhány környező országból már külföldi állampolgárok is beléphetnek üzleti céllal, valamint a magyar állampolgároknak sem kell házi karanténba vonulni, ha üzleti útról térnek haza – írja az mfor.hu egy csütörtök éjjel a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletet idézve.
A rendelet szerint korlátozás nélkül léphetnek be az ország területére a • cseh, • lengyel, • német, • osztrák, • szlovák • vagy koreai állampolgárok, 
és a belépés során valószínűsíteniük kell az üzleti célú utazás tényét. Az erről szóló kormányrendelet szintén csütörtök éjjel jelent meg. Március 17-e óta személyforgalomban külföldi állampolgár nem léphetett be az országba, csak a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes külön engedélyével. A Csehországban, Lengyelországban, Ausztriában, Németországban, Szlovákiában vagy a Koreai Köztársaságban tett üzleti utazás után már korlátozások nélkül beléphetnek Magyarországra a magyar állampolgárok is, ha olyan belföldi vagy a felsorolt országokban bejegyzett cégek vezető tisztségviselői vagy munkavállalói, ami a felsorolt államok legalább egyikében bejegyzett más céggel vállalkozási kapcsolatban áll. Eddig a határon egészségügyi vizsgálat volt, ami után COVID-19 fertőzés gyanú esetén kijelölt karanténba kellett vonulni, vagy ha nem volt gyanú, akkor is 14 napra hatósági házi karanténba – jegyzi meg a hírportál. A rendelet ugyanakkor nem tér ki rá, hogy ezeknél az üzletembereknél ellenőrzik-e a vírusfertőzés lehetőségét, és ha igen, akkor mit kezdenek a gyanús esetekkel. Az sem egyértelmű , hogy miért pont ezeket az országokat érinti a lazítás. Tehát üzleti utakról van szó, külföldi turisták továbbra sem jöhetnek sehonnan Magyarországra. Az országban mindenütt puhul a helyzet, kivéve Budapestet és egész Pest megyét, itt marad a kijárási korlátozás. Az erről szóló rendeletről itt olvashatnak. Az enyhítés lényege, hogy az üzletek időkorlát nélkül kinyithatnak, továbbra is megmarad az idősek védett idősávja, valamint megnyithatnak az éttermek, szállodák, kávézók teraszai, kerthelyiségei.

Elkezdődött a benzinkutak bezárása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.01. 11:55

Fotó: Népszava
Hiába a rekordalacsony üzemanyagárak, a forgalom annyira visszaesett, hogy a vállalatok megkezdték a kúthálózat működésének optimalizálását.
A Shell és a Mol a hvg.hu. megkeresésére adott válaszából kiderült: általánosan igaz, hogy a koronavírus-járvány hatására az egész országban lecsökkent az üzemanyag-fogyasztás. Hiába a rekordalacsony üzemanyagárak, a forgalom annyira visszaesett, hogy a vállalatok megkezdték a kúthálózat működésének optimalizálását. A Shell 189 magyarországi állomása közül 15 zárt be. Ezek olyan településeken, térségekben találhatók, ahol több Shell-kút is van. Hogy hol van a legközelebbi töltőállomás, azt minden bezárt egységnél jól láthatóan jelzik. Közölték, hogy a töltőállomás-hálózatuk körülbelül 60 százalékában csökkentett nyitvatartási idő van érvényben, amit feltüntetnek weboldalukon és az applikációjukban. Az egyes kutak bezárásáról a magyarországi székhelyen döntenek, tehát nem a konkrét kutat üzemeltető szerződéses partner határoz. Hasonló a helyzet a legnagyobb magyar szereplőnél, a Molnál is. A töltőállomások üzemeltetése központi kérdés, amelyről minden országban a helyi kiskereskedelmi vezető dönt – írták. A Mol esetében csoportszinten 30-40 százalékkal csökkent az üzemanyag-értékesítés az elmúlt időszakban. A cégnek összesen 1856 töltőállomása van, Magyarországon ezek közül 468 üzemel. A kutak 25 százalékánál rövidítették a nyitvatartási időt, és jelezték, hogy a jövőben ezt a forgalomhoz igazítják majd. Azt is közölte a Mol, hogy május végétől 28 töltőállomást zárnak be ideiglenesen, olyanokat, amelyek közelében található másik Mol töltőállomás. Továbbá 181 kútnak a nyitvatartási idejét változtatják meg. Az OMV is csökkentette jó néhány kútja nyitvatartását, hogy melyekét, arról lista is készült.