Előfizetés

Egy nap alatt 474-en haltak meg a járvány miatt Olaszországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.02. 20:04

Fotó: MIGUEL MEDINA / AFP
Az aktív fertőzöttek száma több mint kétszázzal csökkent.
Újra megugrott, 474-gyel nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma egy nap alatt Olaszországban, és így elérte a 28 710-t – közölte szombat este az olasz polgári védelmi hatóság.    A halottak száma több mint kétszáz fővel nőtt a korábbi 269-hez képest. Az utóbbi két napban fordult elő március 15. óta először, hogy az elhunytak száma napi háromszáz alá süllyedt. Az aktív fertőzöttek száma 239-cel csökkent a pénteki 608 után. A jelenleg regisztrált betegek száma 100 704. Közülük több mint 17 ezret kórházban kezelnek, 1539 beteget intenzív osztályon. Március második felében az intenzíven kétszer ennyi volt a betegek száma. A gyógyultak száma túllépte a 79 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma 209 328.

Több mint 4,4 millió olasz ismét munkába áll

Május 4-től fokozatosan újraindul az élet a március 11. óta országos karanténban lévő Olaszországban. Újraindulnak első lépésben a nem létfontosságú gyárak és építkezések szigorú óvintézkedések közepette. Több mint 4,4 millió olasz áll ismét munkába, többségük ötven évnél idősebb, és nagy részük a gócpontnak számító, iparosodott északolasz tartományokban él. Kötelező lesz a szájmaszk és a kesztyű viselése a tömegközlekedési eszközökön. Enyhítik a kijárási korlátozásokat is: továbbra is csak indokolt esetben lehet az utcán tartózkodni, de engedélyezett lesz a rokonlátogatás, valamint a lakóhelytől távolabbi kocogás is. A városok és tartományok közti mozgás továbbra sem engedélyezett. Domenico Arcuri járványbiztos kijelentette, hétfőn „a járvánnyal való együttélés” időszaka kezdődik el, amelyben a mozgásszabadságot össze kell hangolni az egészség megőrzésével. Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto kormányzója felhívást intézett a tartomány lakosságához, hangsúlyozva, hogy most rajtuk a sor, hogy megmutassák, képesek a mindennapi életben is betartani az óvintézkedéseket.

Meghalt a börtönben egy kormánykritikus egyiptomi fiatal

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.02. 19:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Sádi Habas azért került rács mögé, mert videoklipet készített egy Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnököt bíráló dalhoz. Néhány napja kezdett el romlani az egészségi állapota, kórházban is kezelték.
Életét vesztette egy 24 éves kormánykritikus egyiptomi fiatal egy kairói börtönben szombaton – közölte ügyvédje. Sádi Habas azért került rács mögé, mert videoklipet készített egy Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnököt bíráló dalhoz. Ügyvédje nem tudta megmondani, hogy mi vezetett a fiatal halálához.
„Néhány napja elkezdett romlani egészségi állapota. Egy ideig kórházban volt, majd előző este visszatért a börtönbe, ahol az éjszaka folyamán meghalt”

– mondta el.

Sádi Habast 2018 márciusában vették őrizetbe álhírek terjesztése és betiltott szervezetben való tagság miatt. Azt követően fogták el, hogy klipet készített Rámi Isszám rockénekes Balaha című számához, amely kemény hangon bírálja Szíszit. Az elnököt kritikusai Balahának hívják egy közismert egyiptomi filmkarakter után, aki notórius hazudozó volt. Rámi Isszám a 2011-es forradalom során vált ismertté Egyiptomban, azóta Svédországban él száműzetésben. A rocker klipjét – amelyet több mint 5 milliószor néztek meg a YouTube-on – egy időben betiltották az észak-afrikai országban. Egy arab jogvédő szervezet szerint Habas az igazságszolgáltatás áldozatává vált. Aktivisták gyakran bírálják az egyiptomi börtönökben uralkodó viszonyokat. Március eleje óta tilos a rablátogatás a koronavírus elleni küzdelem jegyében, és a bíróságok munkáját is felfüggesztették. Jogvédők a politikai foglyok elengedését követelték a kairói kormánytól. Civil szervezetek becslése szerint a 100 ezer rabból 60 ezer politikai okokból van börtönben. Szíszi könyörtelenül leszámolt ellenfeleivel azt követően, hogy a hadsereg 2013-ban megbuktatta Mohamed Murszit, Egyiptom első demokratikusan megválasztott civil elnökét.

Július 24-ig meghosszabbítják a rendkívüli állapotot Franciaországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.02. 17:25

Fotó: Julien Mattia / AFP / Anadolu Agency
Az egészségügyi miniszter közölte: az óvintézkedések hirtelen megszüntetésével a járvány új erőre kaphat.
A francia kormány úgy döntött, hogy július 24-ig meghosszabbítja a koronavírus-járvány miatt kihirdetett egészségügyi rendkívüli állapotot – jelentette be a szombati kormányülés után az egészségügyi miniszter. A március 24-én két hónapra kihirdetett rendkívüli állapot feloldása május 23-án Olivier Véran szerint még túl korai lenne: az óvintézkedések hirtelen megszüntetésével a járvány új erőre kaphat. A rendkívüli állapot megteremtette a törvényi kereteket a kormánynak ahhoz, hogy kijárási korlátozásokat rendeljen el a járvány megfékezése érdekében. A további két hónapos meghosszabbítást Edouard Philippe miniszterelnök már kedden jelezte, amikor a nemzetgyűlésben vitára bocsátotta az általános karantén május 11-től esedékes fokozatos és megyénként differenciált enyhítését előíró törvényt, amelyet a képviselők nagy többséggel meg is szavaztak. A rendkívüli állapot meghosszabbításáról szóló tervezetet
szombati ülésen fogadta el a kormány, a kormányfő hétfőn mutatja be a szenátusnak, és kedden délután terjeszti a nemzetgyűlés elé.

A szöveg rendelkezik a Franciaországba érkező külföldiek kötelező kéthetes karanténjának feltételeiről. A Covid-19 fertőzést Franciaországban elkapóknak viszont nem írja elő kötelező jelleggel a karantént, hanem a jelenlegi általános karantén fokozatos feloldása után a franciák egyéni felelősségére bízza a két hétig tartó elkülönülést. A törvény
rendelkezik egy informatikai rendszer felállításáról is a fertőzöttekről és környezetükről, maximálisan egyéves időtartamra.

Az egészségügyi miniszter megerősítette, hogy még egy jó ideig a vírussal együtt kell élnie a franciáknak. A karantén feloldása előtt tíz nappal a kormány 95 eurocentben maximálta a sebészi maszkok árát, de a textilből készült maszkokra nem szabott ki hatósági árat, miután egyre több helyen, formában és különféle textilből készítenek maszkot. Május 4-től a gyógyszertárakon kívül a szupermarketek is árusíthatnak egyszer használatos egészségügyi maszkokat. A francia egészségügyi minisztérium péntek esti összesítése szerint Franciaországban a koronavírus-járvány napi halálozása és a kórházi betegek száma is egyenletesen csökkenő tendenciát mutatott: a halálesetek száma az elmúlt 24 órában 218-cal nőtt, 24 594-re, az előző napi 289-es növekedés után, lélegeztetőgépre pedig már kevesebb mint négyezer súlyos beteg szorult. A tetőzés április 9-én volt 7200 súlyos beteggel.