Előfizetés

Már csaknem 3,5 millióan fertőződtek meg koronavírussal a világban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.05.03. 08:28
New York - Grand Central Station
Fotó: William Volcov / AFP
A halálos áldozatok száma vasárnap reggel 243 832.
Világszerte 3 428 425-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 243 832, a meggyógyultaké pedig 1 093 199 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint vasárnap reggel. Szombat reggel még 3 344 099 volt a fertőzöttek száma, a haláleseteké 238 663, a gyógyultaké pedig 1 053 342. A fertőzés 187 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésnek az Egyesült Államokban van, ahol 1 133 069 volt az igazolt fertőzöttek, 66 385 a halálos áldozatok és 175 382 a gyógyultak száma. Spanyolországban 216 582 fertőzöttről, 25 100 halálos áldozatról és 117 248 gyógyultról tudni. Olaszországban 209 328 a koronavírus fertőzöttjeinek, 28 710 a halálos áldozatainak száma, és 79 914-en gyógyultak fel a Covid-19-ből. Az Egyesült Királyságban 183 500 a fertőzöttek száma, 28 205-en haltak bele a betegségbe, és 896-an gyógyultak ki belőle. Franciaországban 168 518 fertőzöttről, 24 763 halálos áldozatról és 50 663 gyógyultról tudni. Németországban 164 967 a fertőzöttek, 6812 a halálos áldozatok és 129 000 a gyógyultak száma. Törökországban 124 375 fertőzést jegyeztek fel, 3336 a halálos áldozatok száma és 58 259 a meggyógyultaké. Oroszországban 124 054 volt a fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 1222, a gyógyultaké pedig 15 013. Iránban 96 448 fertőzöttről, 6156 halálesetről és 7 350 gyógyultról tudni. Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 83 959 esetet tartottak nyilván szombat reggel. A vírus okozta betegségnek nem volt új halálos áldozata, a halottak száma továbbra is 4637, a gyógyultaké pedig 78 586. Brazíliában 97 100 a megfertőződöttek száma, 6761 a halálos áldozatoké és 40 937 a meggyógyultaké. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el. 

Szabad szemmel - Von der Leyen: nem sérülhet a szólásszabadság vagy a sajtó függetlensége

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.05.03. 07:53

Nemzetközi sajtószemle, 2020. május 3.
Deutsche Welle A Bizottság elnöke azt mondta a felhatalmazási törvényről, hogy Magyarország kapcsán ilyen tekintetben Brüsszelnek rosszak a tapasztalatai, de ő maga arra törekszik, hogy minden tagállamot azonos módon ítéljenek meg. Ezért gondosan nyomon követik, miként élnek az érintettek a különleges jogosítványokkal. Összesen 20 államról van szó. Az intézkedéseknek arányban kell állniuk a veszéllyel, és csak meghatározott időre szólhatnak. Nem sérülhet pl. a szólásszabadság vagy a sajtó függetlensége. Ha mégis, az EU azonnal közbeavatkozik – ígéri von der Leyen. Arra is kitért, hogy a szervezet végrehajtó testülete csak akkor tudja hatékonyan képviselni az alapjogokat, csak akkor képes eredményesen eljárni az alapszerződések védelmében, ha semleges marad az összes tagországgal szemben. De cselekednie kell, ha azt látja, hogy valahol félremennek a dolgok. Ennél a pontnál a politikus megismételte, hogy az unió közbeavatkozik, ha azt tapasztalja, hogy valamely kormány túllő a célon. Ugyanakkor örömmel állapította meg, hogy Európában erősödik a szolidaritás.
Deutschlandfunk Az EU külügyi megbízottja a sajtószabadság mai világnapja alkalmából nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy egyes tagállamokban ürügyként használják a vírust és megengedhetetlen módon korlátozzák a média önállóságát. Borell hangsúlyozza, hogy éppen a jelenlegi válság mutatja meg, mennyire lényeges az újságírók munkája. Amikor ekkora az általános bizonytalanság, különösen fontos, hogy hozzá lehessen jutni a megbízható, tényeken alapuló információkhoz, amik mentesek minden megengedhetetlen politikai befolyástól. A jelentés hozzáfűzi, hogy Magyarországon a bírálók féltik a pártatlan tömegtájékoztatást, miután a hatalom megszigorította a rémhírterjesztésért járó büntetést.
Der Standard A vírus ellen csakis úgy lehet megtalálni a hatékony eszközt, ha a világ közösen lép fel, ideértve, hogy olyan ellenszert kell találni, amelyet mindenki be tud szerezni, mégpedig megfizethető áron. Erre hívják fel a figyelmet Európa vezető hatalmai, valamint az unió fő képviselői. A német kancellár, a francia elnök, az olasz és a norvég kormányfő, valamint a Bizottság és az Európai Tanács első embere a közös cikkben rámutat, hogy a járvány senkit sem kímél meg, de egyedül nem lehet ellene semmit sem tenni. Afrikában, illetve a déli féltekén egészen drámai következmények fenyegetnek. És amíg nincs mindenki biztonságban, addig fennáll a további fertőzés veszélye. Együtt kell védekezni, mert a világ egészségügyi rendszere csak annyira erős, mint annak a leggyengébb tagja. Össze kell hozni a földkerekség legjobb koponyáit, hogy kidolgozzák a szükséges oltóanyagot és kezeléseket. Egyidejűleg gondoskodni kell arról, hogy ezek az eszközök és módszerek mindenki számára elérhetőek legyenek, főként Afrikában. Merkel, Marcon, Conte, Solberg, von der Leyen és Michel épp ezért 7,5 milliárd eurót akar összegyűjteni ilyen célokra a holnapra meghirdetett nemzetközi on-line adományozó konferencián. Ha sikerül megalkotni a szérumot, az az évszázad különleges közjavának számít majd. Az aláírók már most kötelezik magukat, hogy bárki megveheti majd. Nyilvánvaló persze, hogy a feladat hosszú távra szól, nem lehet egyik pillanatról a másikra megoldani. Hogy a szer a világon mindenkihez eljusson, ahhoz további, jelentős pénzek szükségesek. Ezek mozgósítására mindent el kell követni. A nemzetközi közösség döntő pillanat előtt áll. Ha mindenki beáll a tudomány és a szolidaritás mögé, az nagyobb egységet eredményez. Akkor el lehet érni, hogy senki se maradjon az út mentén. Vagyis az egész világ harcol a Covid-19 ellen, de együtt nem kétséges a győzelem.
Die Welt Itt a koronapopulizmus 2. hulláma: míg a járvány hetekre megfosztotta fő témájuktól a jobboldali nacionalistákat, hiszen a kormányok határokat zártak le és bevándorlási korlátozásokat rendeltek el, addig most Le Pen, Salvini és a többiek újra jelentkeznek, és jobb híján Európát vádolják. De hát nehéz helyzetben vannak, hiszen a válság megnövelte a hatalmon lévő pártok népszerűségét. Vonatkozik ez Magyarországra és Lengyelországra is. Orbánra még úgy is, hogy vitatott módon kiterjesztette jogkörét. Egyébként egyes pártok a baj kezdetén a félelemre próbáltak rájátszani, mondván, hogy a menedékkérők behurcolhatják a kórokozót. De azután gyorsan letettek róla, amikor kiderült, hogy Európa a fertőzés melegágya. Itt sokkal több a beteg, mint pl. Afrikában. Úgy hogy az olasz Liga és Le Pen pártja visszanyúltak a jól bevált taktikához és az EU-t tették felelőssé, azt állítva, hogy az rosszul reagált az utóbbi 100 év legsúlyosabb egészségügyi válságára és nem tanúsít kellő szolidaritást az igen súlyos helyzetben lévő olaszok és spanyolok iránt. Válaszul Timmermans, a Bizottság alelnöke képmutatással vádolta meg az euroszkeptikusokat. Hiszen azok kígyót-békát kiáltottak volna Brüsszelre, ha az akár csak a legcsekélyebb mértékben is fontolóra vette volna, hogy jogokat vegyen át az egészségügy területén. A jobboldal viszont abban mindenképpen reménykedhet, hogy segítségére lesz a lakosság elégedetlensége, hiszen a gazdaságon nagy a nyomás, ami a tömeges munkanélküliséggel együtt bizonyosan elégedetlenséget vált ki. És a következő hetekben hatalmas gazdasági visszaesés várható. Így ezek a pártok máris azok oldalára állnak, akiket jobban aggasztanak az anyagi következmények, mint a saját egészségük. Úgy hogy a kisemberek nevében követelik a normális nyitva tartás visszaállítását, az üzletek, vendéglők, szállodák, színházak, stb. számára.  

Lövöldözés volt a két Korea határán

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.03. 07:45
Illusztráció
Fotó: ERIC LAFFORGUE / AFP
Észa-Korea nyitott tüzet, több lövést is leadtak.
Lövöldözés volt vasárnap hajnalban a két Korea határán, de senki sem sérült meg - adta hírül a dél-koreai hadvezetés. A lövöldözést Észak-Korea kezdeményezte, több lövés is leadtak katonái egy dél-koreai őrposzt felé. Dél-Korea válaszul visszalőtt kétszer. Hogy miért nyitottak tüzet Észak-Koreából az őrtoronyra, egyelőre nem tudni.