Előfizetés

Tizenhatezer erdei fülesbagoly telelt Magyarországon

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.04. 11:03

Fotó: Régis Cavignaux/Biosphoto via AFP / AFP
Több mint négymillió kárt okozó rágcsálót pusztítottak el.
16 ezer 82 erdei fülesbagoly telelt Magyarország 631 településének 871 helyszínén a felmérések szerint – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Az MME január közepén a lakosság segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbaglyok országos felméréséhez.
A felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, négy óvoda és hat általános iskola, összesen több mint ötszáz fő vett részt. Ennek köszönhetően Magyarország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok, 2020-ban pedig 201 olyan településről is kaptak információkat, amelyekről az előző évben nem. 
Az évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az egyik legsokatmondóbb a hazai agrárgazdaságot érintő információcsoport, amely szerint a Magyarországon tartózkodó mintegy 16 ezer bagoly több mint 4 millió mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztított el a 2019/2020-as telelési időszakban.

Elhalasztják a Mount Everest megtisztítását a járvány miatt

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.04. 09:08

Fotó: PRAKASH MATHEMA / AFP
Az is kétségessé vált, hogy egyáltalán össze tudják-e majd szedni azt a rengeteg szemetet, amit a hegymászók hagytak a világ legmagasabb hegyén.
Határozatlan időre elhalasztják a koronavírus járványa miatt a Mount Everest megtisztítását a hulladéktól – közölte Joges Bhattarai nepáli turisztikai miniszter vasárnap.
A világ legmagasabb hegyén tonnaszám hever a szemét: használhatatlanná vált sátrak, élelmiszercsomagolások, üres vizespalackok, sörösdobozok és oxigénpalackok, amelyeket a megfáradt hegymászók hagytak maguk után. Ezen felül a nehezen megközelíthető helyen számos temetetlenül maradt holttest is van. 
A nepáli kormány ezért tavaly pénzt különített el egy tisztítóakcióra az idén. Időközben azonban kétségessé vált, hogy mikor, illetve egyáltalán megvalósul-e a szemétszedés – mondta Bhattarai a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.
A nepáli kormány korábban úgy döntött, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozására tavasszal nem engedélyezi a mintegy 8850 méter magas Mount Everest megmászását. A mostani döntéssel viszont a munka nélkül maradt több tízezer hegyi vezető és hordár a szemétszedéssel sem tud majd bevételhez jutni.
Nepálban eddig 75 fertőzöttet azonosítottak. Haláleset nem volt.

Sosem volt még ennyi műanyag a Földközi-tenger alján

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.04. 08:50

Fotó: HO / AFP
Ruhákat, szintetikus textílszálakat és az évek során széttöredezett nagyobb tárgyak apró darabkáit is találtak a kutatók.
A műanyag mikroszemcsék minden eddiginél nagyobb koncentrációját mérték a Földközi-tenger fenekéből vett mintáiban – számolt be róla a BBC hírportálja. A Manchesteri Egyetem kutatói Olaszország közelében vettek üledékmintákat. Volt olyan, amelyben négyzetméterenként akár 1,9 millió műanyagdarabkát is találtak. Tanulmányuk a Science tudományos lap aktuális számában jelent meg. A darabok között ruházati vagy más szintetikus textíliák szálai, valamint az évek során széttöredező nagyobb tárgyak apró darabkái voltak.
A kutatók az eredmények alapján úgy vélik, a műanyag mikroszemcsék – vagyis az egy milliméternél kisebb darabkák – a tengerfenék egyes helyein koncentrálódnak, a mélytengeri áramlatok szállítják őket oda. „Az áramlatok építik az úgynevezett uszadékrétegeket, gondolunk csak a víz alatti dűnékre, amelyek akár több tíz kilométer hosszúak és több száz méter magasak is lehetnek, a Föld legnagyobb üledékhalmai között vannak. Döntően igen finom iszapból állnak, ezért sejtettük, hogy találunk bennük mikroszemcséket” – mondta Ian Kane, a nemzetközi kutatócsoport vezetője.
A kalkulációk alapján évente nagyjából négy-tizenkét millió tonna műanyag szemét ömlik az óceánokba, főként a folyókból. Gyakran lehet olvasni a víz színén úszó szeméttömegről, azonban a tudósok szerint ez a látható réteg mindössze az egy százalékát képviseli a tengerekben rejlő hulladéknak, a többi 99 százalékról nem tudni, merre lehet. Szinte biztosra veszik, hogy valamennyi a tengeri élőlények gyomrába jutott, de a nagyobb része összetört és egyszerűen elsüllyedt.
A kutatásban használt minták az Olaszország, Korzika és Szardínia közötti területről származnak. A tudósok szerint a világ számos más helyén működnek hasonló áramlatok a mélyben, tehát amit találtak, nem különlegesség. Aggasztónak találták, hogy ugyanezek az áramlatok szállítják az oxigént és a tápanyagokat a tengermélyi élővilágnak.