Előfizetés

Fecskendőt, orvosi kesztyűt is csak a kormányzati központtól kaphatnak a kórházak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.04. 16:32

Fotó: Shutterstock
A kormány szerint nem lenne elég pénz, de rosszul bánnak vele: májustól egy helyről lehet beszerezni a kórházi fogyóeszközöket.
A rossz struktúrának tudja be az Orbán-kabinet  a kórházak évről évre termelődő jelentős tartozásállományát. Ezért hozták meg azt az új rendeletet, amely szerint május 1-jétől a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) lesz jogosult jó pár egészségügyi fogyóeszköz beszerzéséért - írja az mfor.hu.    A még 2019-ben kimondott egészségügyi átalakítások egyik célkitűzése, hogy csökkenjen a kórházak jelentős tartozásállománya, aminek a kormány az egyik megoldását a központosított fogyóeszköz beszerzésekben látja.Még a koronavírus-járvány alatt volt arra idő, hogy megalkossák, és
a járvány tetőzési pontja előtt ki is adták az erről szóló rendeletet, tehát a veszélyhelyzet alatt is folyik az egészségügyi reformfolyamat.

Hogy mennyire váltja be a hozzá fűzött várakozásokat, az persze csak később derül ki. A pénzügyi portál már januárban foglalkozott azzal, hogy olyan fogyóeszközöket vonnának központosítás alá, mint a tisztító hatású eszközfertőtlenítő szereket, a röntgen-kontrasztanyagokat, a kötésrögzítő és műtéti kötszereket, a primer sebfedőket, az orvosi kesztyűket, az infúziós és transzfúziós szerelékeket, az intravénás kanülöket, az egyszerhasználatos fecskendőket, az egyszerhasználatos injekciós tűket, vagy a zárt vérvételi rendszereket. Ezeket május 1-jétől már valóban csak a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság szerezheti be, de az ingatlanüzemeltetési és ellátási szolgáltatások beszerzések tekintetében is központi beszerző szervként kell a KEF-et kijelölnie a pénzügyminiszternek.
Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára úgy vélekedik, hogy a beszerzések nagy tömegű központosításának több akadálya van -írja a lap. Például az egyes kórházak nagyon különböző portfólióval működnek, nagyon különbözőek az eszközigényeik. Szerinte, ha meg is lehetne valósítani, akkor sem országos szinten, hanem regionális vagy szakmacsoportok szerinti szinten lenne értelme a reformnak.
Az új kormányrendelet felhívja az Emberi Erőforrások miniszterének, valamint a pénzügyminiszter és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ figyelmét, hogy adják át az ÁEEK által orvostechnikai fogyóeszközök, fertőtlenítőszerek vonatkozásában kötött keretmegállapodásokat vagy más keret jellegű szerződéseket a KEF-nek. De ezzel egyidejűleg azt is kimondja, hogy május 31-ig az EMMI-t vezető miniszter - a pénzügyminiszter, az ITM-miniszter, a honvédelmi miniszter és a kancelláriaminiszter bevonásával - tegyen javaslatot a kormánynak a kórházak, illetve az állami fekvőbeteg szakellátást nyújtó szolgáltatók központosított közbeszerzéseit kontrolláló központi megrendelő szerv kijelölésére. Azaz, bár a folyamatot jelenleg a KEF intézi, később egy másik hivatal léphet a helyére.

A nők és gyerekek védelmét emlegetve utasítják el az Isztambuli Egyezményt a honi kereszténydemokraták

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.05.04. 16:12
Nacsa Lőrinc
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA - MMTIédiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Bár az egyezmény céljaival egyetért, a „társadalmi nem” kifejezés miatt az egész programtól elzárkózik a KDNP.
Kevesen gondolták volna, hogy valaki pont a gyermekek és nők védelmére hivatkozva mond majd nemet az épp ezeket a célokat garantáló Isztambuli Egyezményre, de három KDNP-s -nek sikerült a bravúr. Juhász Hajnalka , Vejkey Imre és Nacsa Lőrinc írták alá az elutasító nyilatkozatot, amit bizottsági tagként hét kormánypárti politikus, köztük az egyik előterjesztő Vejkey is tárgysorozatba vett.   
A dokumentumot Szél Bernadett tette közzé Facebook-oldalán. Ebben  a kereszténység nemzetmegtartó erejéről is értekező politikusok kifejtik, hogy bár lényegében egyetértenek az amúgy 2011-ben elfogadott és Magyarország által is aláírt, de nem ratifikált Isztambuli Egyezmény alapértékeivel – vagy is a gyermekek védelmével és a nők elleni erőszakkal szembeni fellépéssel – de a magyar jogrendszer szerintük magában biztosítja a megfelelő védelmet és jogi garanciákat.
Az egyezmény szövegében azonban szerepel a „társadalmi nem” kifejezés is, amit a KDNP a jelek szerint tűzzel-vassal irtana, és a magyar jogrendben sem akar látni. A társadalmi nem – azaz, a közösség, társadalom által elfogadott nemi szerep – ugyanis nem feltétlenül egyezik a biológiai nemmel; a Európa Tanács által elfogadott Isztambuli Egyezmény pedig előírja a résztvevő államoknak, hogy bőrszín, vallás, nemzeti kisebbség és sok egyéb más szempont mellett a társadalmi nemre hivatkozva sem utasíthatják el az áldozatok védelmét.   
A kereszténydemokraták nyilatkozata szerint házasságot csak férfi és nő köthet Magyarországon, és a családot csak az ő házasságuk, illetve a gyermek-szülő viszony jelentheti. Hogy mindez miért zárja ki, hogy Magyarország befogadjon egy, a biológiai nemétől eltérő életstílust folytató üldözött menekültet, az a KDNP-sek javaslatából nem derül ki. 
A másik vitatott pont az Egyezmény 60-61, cikkelye, ami a nemi alapon üldözött menekültek befogadását garantálja, és tiltja meg visszaküldésüket.
Ezek a pontok garantálják a nemi erőszak, csonkítás, bántalmazás elől hazájukból elmenekülő nők és a szexuális irányultságuk miatt üldözött homoszexuálisok, leszbikusok befogadását is – a nők védelmét nagyra tartó KDNP azonban ezt sem fogadja el,

mert szerintük ez lehetővé tenné a nemi alapon menedéket kérők automatikus beléptetését az országba. A KDNP-s elutasító nyilatkozat megszavazói között nem mellékesen ott volt a fideszes Czunyiné Bertalan Judit pedagógus és családjogi szakember is. 

Kásler jelenti: sikeres lehet a hazai terápia két lélegeztetőgépre került orvos esetében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.04. 15:45
Képünk illusztráció
Fotó: Árvai Károly / MTI/kormany.hu
Az egészségügyért felelős miniszter szerint a koronavírus-járványban beválhatnak a két irányban is zajló magyar terápiás kísérletek. Egy orvos már jól van.
Súlyos, lélegeztetőgépen lévő betegek, két orvos részesült abban a kísérleti terápiában, amelyet védőoltás és célzott gyógymód híján kezdtek el alkalmazni Magyarországon – közölte hétfőn az M1 állami televízió reggeli műsorában Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere szerint az egyik orvost már felébresztették, jól van, és másikuk is várhatóan még ma vagy a közeli napokban lekerülhet a lélegeztetőgépről. Kiemelte: az alapvetően két irányban zajló klinikai vizsgálatok reménykeltőek. Az orvosokon alkalmazott gyógyszeres terápia a vírusfertőzés által a szervezetben fellépő úgynevezett citokinvihart csillapítja. Ez azt jelenti, hogy a vírus a felső és alsó légutakban elszaporodik, amire a szervezet rendkívül intenzív immunválaszt ad. Ez a folyamat károsíthatja a többi szervet is, többszervi elégtelenséggel okozva a beteg halálát.  Utóbbi esetben az úgynevezett tocilizumab-terápia jöhet szóba, amelyet az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet hematológiai diagnózisoknál évente már 50-70 esetben alkalmazott. A hatóanyagot alkalmazzák bizonyos autoimmun betegségek kezelésénél vagy onkoterápiás esetekben is.  A miniszter  hozzáfűzte, ezt a terápiát eddig négy koronavírusos betegnél alkalmazták Magyarországon, és ezzel elkerülték, hogy kritikus állapotba kerüljenek.  A másik irány a vérplazma-terápia, amelyet hazánkban először egy súlyos állapotban lévő, veseelégtelenségben szenvedő koronavírusos beteg kapott, aki lélegeztetőgépre szorult ellátása során. Ő a múlt héten megkapta a vérplazma-készítményt, ezután állapota konszolidálódott, lekerült a lélegeztetőgépről, és a miniszter abban bízik, hogy majd elhagyhatja a Dél-pesti Centrumkórházat. – Mind a vérplazma-terápiás kezelések, mind pedig a más betegségeknél alkalmazott gyógyszeres kísérletek 4-5 héttel ezelőtt kezdődtek el, a megfelelő engedélyek birtokában – húzta alá Kásler Miklós.