KDNP;menekültek;nők elleni erőszak;Isztambuli Egyezmény;gender;

A nők és gyerekek védelmét emlegetve utasítják el az Isztambuli Egyezményt a honi kereszténydemokraták

Bár az egyezmény céljaival egyetért, a „társadalmi nem” kifejezés miatt az egész programtól elzárkózik a KDNP.

Kevesen gondolták volna, hogy valaki pont a gyermekek és nők védelmére hivatkozva mond majd nemet az épp ezeket a célokat garantáló Isztambuli Egyezményre, de három KDNP-s -nek sikerült a bravúr.

Juhász Hajnalka , Vejkey Imre és Nacsa Lőrinc írták alá az elutasító nyilatkozatot, amit bizottsági tagként hét kormánypárti politikus, köztük az egyik előterjesztő Vejkey is tárgysorozatba vett.   

A dokumentumot Szél Bernadett tette közzé Facebook-oldalán. Ebben  a kereszténység nemzetmegtartó erejéről is értekező politikusok kifejtik, hogy bár lényegében egyetértenek az amúgy 2011-ben elfogadott és Magyarország által is aláírt, de nem ratifikált Isztambuli Egyezmény alapértékeivel – vagy is a gyermekek védelmével és a nők elleni erőszakkal szembeni fellépéssel – de a magyar jogrendszer szerintük magában biztosítja a megfelelő védelmet és jogi garanciákat.

Az egyezmény szövegében azonban szerepel a „társadalmi nem” kifejezés is, amit a KDNP a jelek szerint tűzzel-vassal irtana, és a magyar jogrendben sem akar látni. A társadalmi nem – azaz, a közösség, társadalom által elfogadott nemi szerep – ugyanis nem feltétlenül egyezik a biológiai nemmel; a Európa Tanács által elfogadott Isztambuli Egyezmény pedig előírja a résztvevő államoknak, hogy bőrszín, vallás, nemzeti kisebbség és sok egyéb más szempont mellett a társadalmi nemre hivatkozva sem utasíthatják el az áldozatok védelmét.   

A kereszténydemokraták nyilatkozata szerint házasságot csak férfi és nő köthet Magyarországon, és a családot csak az ő házasságuk, illetve a gyermek-szülő viszony jelentheti. Hogy mindez miért zárja ki, hogy Magyarország befogadjon egy, a biológiai nemétől eltérő életstílust folytató üldözött menekültet, az a KDNP-sek javaslatából nem derül ki. 

A másik vitatott pont az Egyezmény 60-61, cikkelye, ami a nemi alapon üldözött menekültek befogadását garantálja, és tiltja meg visszaküldésüket.

Ezek a pontok garantálják a nemi erőszak, csonkítás, bántalmazás elől hazájukból elmenekülő nők és a szexuális irányultságuk miatt üldözött homoszexuálisok, leszbikusok befogadását is – a nők védelmét nagyra tartó KDNP azonban ezt sem fogadja el,

mert szerintük ez lehetővé tenné a nemi alapon menedéket kérők automatikus beléptetését az országba. A KDNP-s elutasító nyilatkozat megszavazói között nem mellékesen ott volt a fideszes Czunyiné Bertalan Judit pedagógus és családjogi szakember is.