Publicus Intézet;

2020-05-05 07:00:00

Orbán határozott, Karácsony emberséges

A Pesti úti idősotthonban történtekért a legtöbben a kormányt teszik felelőssé – erről tanúskodik a Publicus Intézet felmérésének eredménye.

A fővárosiak Orbán Viktort határozottabbnak, míg Karácsony Gergelyt emberségesebbnek látják, akinek intézkedései az emberek érdekeit és a járvány megfékezését is jobban szolgálják – ezt mutatja a Publicus Intézet kutatása.

A budapestiek körében április végén készült reprezentatív felmérés szerint majdnem mindenki – a megkérdezettek 98 százaléka – hallott arról, hogy a főpolgármester elrendelte: a BKV járatain, boltokban és például taxikban csak maszkban, vagy az arcot sállal, kendővel eltakarva lehet tartózkodni. A budapestiek nem pusztán értesültek az intézkedésekről, hanem túlnyomó részük – összességében több mint négyötödük – egyet is értett azokkal.

Karácsony Gergely főpolgármester rendszeresen hangsúlyozta, hogy szükség lenne az országban tömeges vírustesztelésekre: a főváros maga 20 ezer ilyen vizsgálatot hajt végre. Álláspontját a megkérdezettek háromnegyede osztotta. Ennél a kérdésnél ugyanakkor párthovatartozás alapján jelentősen eltértek a vélemények. A kormányzat sokáig hangoztatott vélekedésével összhangban a fideszesek 45 százaléka úgy ítélte meg, hogy elég annyi tesztelés, amennyi eddig zajlott. Az ellenzéki pártok szavazói körében elenyésző kisebbségben voltak azok, akik elegendőnek tartották a tesztelések számát.

A Publicus Intézet abból indult ki, hogy politikai alapú vita folyik a járvány kezeléséről, ennek pedig ma két főszereplője látszik: Orbán Viktor miniszterelnök és Karácsony Gergely főpolgármester. Az egyik kérdéscsoport erre a témára fókuszált. A válaszadók 52 százaléka szerint a főpolgármester vagy „inkább a főpolgármester” kommunikációja és intézkedései emberségesebbek. A kormányfő ebben az összevetésben csak 36 százalékot kapott. (12 százalék nem tudott, nem akart válaszolni.)

A hatékonyság megítélését tekintve fej-fej mellett végzett a két politikus (44-44 százalék). Ezen a kategórián belül többen voltak azok (34 százalék), akik egyértelműen Orbánt látták hatékonyabbnak, mint azok (24 százalék), akik Karácsonyt. A megkérdezettek 50 százaléka szerint a kormányfő határozottabb is, mint a főpolgármester (40 százalék).

Ellenben arra a kérdésre, hogy melyikük kommunikációja és intézkedései szolgálják jobban az emberek érdekeit, a válaszadók többsége arra hajlott: Karácsony Gergely. Összességében a főpolgármester 52 százalékától jócskán elmaradt Orbán Viktor 36 százaléka. A budapestiek 48 százalékának több-kevesebb meggyőződéssel képviselt álláspontja szerint Karácsony intézkedései a járvány megfékezését is jobban szolgálják: Orbán rendelkezéseiről csak a megkérdezettek 39 százalék gondolta ugyanezt. Ebben a kérdéscsokorban a pártszimpátiák szintén jelentősen meghatározták a válaszokat.

A főváros által fenntartott Pesti úti idősotthonban számos áldozata van a járványnak. A kormányzati kommunikáció a budapesti vezetés, a fővárosi vezetés pedig a kormány felelősségét hangsúlyozza. A Publicus Intézet felmérésének egyik kérdése így szólt: ön szerint elsősorban ki a hibás a Pesti úti idősotthonban kialakult helyzetért? A megkérdezettek 6 százaléka nem tudott válaszolni, 14 százaléka a kormányt és a fővárost egyaránt felelőssé tette, ugyancsak 14 százaléka pedig azon a véleményen volt, hogy egyik sem felelős, az idősotthonban kialakult helyzetet nem lehetett volna megakadályozni. A válaszadók 24 százaléka a fővárost hibáztatta, a relatív többség azonban – 42 százalék – a kormányt és annak szerveit nevezte meg felelősnek.