közérdekű adat;veszélyhelyzet;

A veszélyhelyzet miatt 15 napról 45 napra módosította a kormány a közérdekű adatközlés határidejét

Ez pedig a már folyamatban lévő ügyekre is vonatkozik.

Az eddigi 15 napról 45 napra emelkedik a közérdekű adatkérelem válaszadásának határideje egy a Magyar Közlönyben hétfő este megjelent kormányrendelet értelmében – írja az mfor.hu.

A veszélyhelyzettel indokolt módosítás másik lényeges pontja szerint a kérelmet szóban nem lehet előterjeszteni. Az intézkedések a veszélyhelyzet megszűnéséig maradnak hatályban. 

Az mfor.hu emlékeztetett arra, hogy az egyre szűkülő állami információs csatornák korában az egyik utolsó eszköz maradt a sajtó – illetve bármely érdeklődő – számára, hogy közérdekű adatigénylés formájában kérje ki az állami feladatot ellátó szervezet tevékenységére vonatkozó információkat. A közérdekű adatigénylésnek az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011-es törvény (infotörvény) teremti meg a jogalapját.

Mivel az egyéb megkeresésekre egyre ritkábban válaszolnak az állami szervezetek, kényszerből erre a törvényre hivatkozva kér tájékoztatást a média. Ez esetben ugyanis törvényi kötelezettség a válaszadás. Ugyanakkor az adatközlők például az adatok előállításának költségét kiszámlázhatják az adatkérőnek, amely akár több tízezer forintos, de akár százezres nagyságrendű költségtérítés is lehet. Ez értelemszerűen szűkíti a hozzáférést a kért adatokhoz.

Az eddigi szabály szerint az adatkezelőnek legfeljebb 15 napja volt a válaszadásra, ha teljesültek a formai feltételek (például az adatkérő azonosította magát). Amennyiben terjedelmes adatállományról volt szó, újabb 15 nappal hosszabbodhatott meg ez a határidő. A mától hatályos rendelkezés értelmében azonban 45 napra emelkedik a válaszadás határideje, ráadásul a már folyamatban lévő ügyeknél is ezt a szabályt kell alkalmazni.