Előfizetés

A fogtömés előtt már nem kötelező a PCR-teszt

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.05.05. 09:36

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Oldottak a szabályokon és a fogászati ellátásban már csak a kifejezetten koronavírus-fertőzött-gyanús páciensektől kell kérniük az ellátóknak az úgynevezett PCR-tesztet – derül ki az éjfél előtt húsz perccel módosított új eljárásrendből.
Meglehetős zavart okozott az a miniszteri levél, amely a hétvégi három napos ünnep előtt az egészségügyi ellátások újraindítását rendelte el. A szolgáltatók mindössze három napot kaptak, hogy megfeleljenek a tárca vezetői utasításnak, amely az elkerülhetetlen orvos-beteg találkozásokra előzetesen egyeztet időpontot és szigorú járványügyi szabályok megtartását írta elő. Valamint azt is, hogy az úgynevezett magas kockázatú ellátásokat – például a laparoszkópos, az endoszkópos, az arc-állcsont sebészeti, az aerosol-képződéssel járó fogászati beavatkozásokat – kizárólag negatív PCR eredménnyel rendelkező betegnek szabad nyújtani. Azaz az egynapos műtétek előtt, valamint a kórházi beteg felvételeknél, az intézmények közötti áthelyezések alkalmával is előírta a teszt elvégzését, miközben a teszthez még a koronavírus-gyanús betegek is nehezen férnek hozzá. Az eljárásrend szerint az állami, térítésmentes rendszerben PCR-tesztet kizárólag a háziorvos rendelhet betegének. A mintavételt pedig az Országos Mentőszolgálat munkatársai végzik, ám a laborkapacitás szűkösségei miatt 72 óra múlva van eredmény. A tesztelésre a másik lehetőség, hogy valaki a magánszolgáltatóknál végezteti el a piacon 30-60 ezer forintba kerülő vizsgálatot. Hétfőn, noha már a betegek rohama megkezdődött, a hivatalos állami kommunikáció még nem állt elő egyértelmű válasszal arra, hogy ki és hogyan veheti igénybe a szolgáltatás, illetve ki fizeti az ellátás feltételeként szabott vírustesztek elvégzését. Mindenesetre a miniszter visszakozott és a fogászatokon oldották a szabályokat, és a Magyar Fogorvosi Egyesület által összeállított eljárásrend alapján készült új szabályzat van érvényben keddtől. A szakmai javaslat, amely korrekció alapjául szolgált, már hetek óta ott „pihent” a szakhatóság és a szakminisztérium döntés előkészítői előtt. A fogorvosok szakmai portálján már a hétvégén a hír járta, hogy hamarosan életbe is léptetik, ám erre csak valamivel hétfő éjfél előtt került sor. Eszerint továbbra is érvényesek azok a szabályok, miszerint a pácienseknek telefonon kell kérniük időpontot, a vizsgálat előtt kockázat felmérésen kell részt venniük, a váróban legalább másfél méteres távolságban várakozhatnak. A vizsgálat előtt pedig egy percig fertőtlenítő oldattal kell öblögetniük. Ám a PCR-tesztet csak akkor kell bemutatniuk, ha a kockázatfelmérés szerint alapos a gyanú arra, hogy fertőzöttek. Lapunknak Dúl Zoltán fogorvos azt mondta: a változásnak köszönhetően néhány napon belül normalizálódhat a beteg fogadás a fogorvosi rendelőkben.

Két napon belül értesítést kap, akinek pozitív lett a tesztje az országos szűrővizsgálaton

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.05. 09:20

Fotó: Kovács Attila / Semmelweis Egyetem
A hazai járványügyi helyzet pontos felmérése érdekében azt kéri a Semmelweis Egyetem, hogy aki meghívót kapott, jelentkezzen a három részből álló vizsgálatra.
Május 1-jén reggel 7 órakor elkezdődtek a Semmelweis Egyetem által végzett koronavírus szűrések, amelyek célja, hogy a szakemberek pontos képet kapjanak a hazai járványügyi helyzetről – közölte az intézmény. Az országos, reprezentatív vizsgálatra összesen 17 778, statisztikai szempontok alapján kiválasztott ember kapott meghívást. Annak érdekében, hogy a felmérés minél pontosabb képet mutasson a hazai járványügyi helyzetről, rendkívül fontos, hogy akik meghívást kaptak, el is menjenek a szűrésre. „(...) a Központi Statisztikai Hivatal által reprezentatívan kiválasztott személyek nemcsak magukat és a családjukat, hanem személyenként további mintegy 500 magyar honfitársunkat képviselik – hangsúlyozta Merkely Béla rektor. Ahhoz, hogy nagyon pontos eredményekhez jussunk, rendkívül fontos a magas részvételi arány” – tette hozzá.
Az időpontokat úgy szervezték meg a szakemberek, hogy a résztvevőknek ne kelljen másokkal együtt egy légtérben várakozniuk. A vizsgálatot végzők a felmérés ideje alatt a betegellátásban nem vesznek részt, folyamatos az ő szűrésük is, valamint megfelelő védőfelszereléssel rendelkeznek, amelyet rendszeresen cserélnek, így nem fordulhat elő, hogy ugyanabban a felszerelésben érkeznek két különböző vizsgálati személyhez. A szűrőautó elsősorban krónikus betegek, vagy 65 éven felüliek esetében házhoz megy, így azoknak, akik különösen veszélyeztettek, nem kell kimozdulniuk otthonukból.   
A mintavétel, amelyről további információk itt olvashatók, fájdalommal nem, legfeljebb kisebb kellemetlenséggel jár. A vizsgálat három részből áll. Az aktuális fertőzöttség megállapítását nyálkahártyából vett mintából, úgynevezett PCR-teszt segítségével végzik, ami képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ennek során a páciens légúti (garat- és orr-) váladékából pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A vérvételből egyrészt az esetleges korábbi fertőzés miatt képződött antitesteket, másrészt olyan paramétereket vizsgálnak, amelyek befolyásolhatják az egyén vírus iránti érzékenységét, növelhetik a fertőzés vagy szövődmény valószínűségét. A vizsgálat része egy 50 kérdést tartalmazó kérdőív is, amely segítségével arra is választ kaphatnak a szakemberek, hogy melyek azok a speciális társbetegségek, szokások (például dohányzás), amelyek elősegíthetik vagy éppen megakadályozhatják a betegség kialakulását. A kérdőív rákérdez a mindennapi tevékenységekre, szokásokra, a lakóhelyre, az egészségi állapotra és az iskolázottság szintjére is.
A pozitív eredményről 24-48 órán belül értesítést kapnak az érintettek és a kontaktjait is szűrik. Ha a teszt negatív, nem érkezik külön értesítés, a lelet megtekinthető ügyfélkapun keresztül az EESZT-ben vagy a háziorvos segítségével. 
A szűrővizsgálatba úgy válogatták a résztvevőket, hogy a minta minden magyarországi régióra és életkorra reprezentatív legyen, ezért önkéntesen nem lehet jelentkezni, de a kutatáshoz további keresztmetszeti vizsgálatokat is terveznek, függően a járvány hosszától, a mostanit még legalább kettő követi. A jelenlegi szűrővizsgálatok május közepén zárulnak le, összesített eredmény május végére várható. H-UNCOVER vizsgálat célja, hogy pontos kép alakuljon ki a járvány kiterjedéséről, dinamikájáról, a fertőzöttek és az átfertőzöttek valós számáról – olvasható a közleményben.

A koronavírus-járvány hatására annyit adakoztak a magyarok, mint amennyit karácsonykor szoktak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.05. 08:56
A kép illusztráció. Fotó: Shutterstock
Ma van az AdakozóKedd, amelyet eredetileg a Black Friday ellensúlyozására hívtak életre.
Nemzetközi akciónap zajlik ma a világ körül a koronavírus járványhoz kapcsolódva. A GivingTuesday, vagyis AdakozóKedd szervezői a rendkívüli helyzetre tekintettel május 5-re hirdettek világméretű összefogást és adománygyűjtést. Az akciónaphoz négy kontinens összesen 2000 közösségi kampánnyal csatlakozott, köztük itthon a NIOK Alapítvány 27 kampánnyal – írja a civil szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. A legnagyobb hazai adománygyűjtő portált, az Adjukossze.hu-t működtető NIOK áprilisi adataiból kiderül, hogy 
a karácsonyi időszakhoz hasonló, több mint 28 millió forintot adott össze 3713 adományozó szolidaritásból a magyarok civil ügyeire a koronavírus hatására.

Tavaly áprilisban a portálon 5,9 millió forint adományt ajánlottak fel civil ügyekre.   Az #AdakozóKedd egy olyan globálisan terjedő mozgalom, amelynek célja, hogy legyen egy nap, amikor minden az adományozásról szól. A kezdeményezést a Black Friday ellensúlyozására hívták életre 2012-ben azért, hogy az embereket a nagy vásárlások időszakában ösztönözzék arra, hogy a hátrányos körülmények között élőkre is odafigyeljenek. Az akciónap szervezői a koronavírus helyzetre tekintettel idén egy rendkívüli szolidaritási és adományozási akciót hirdettek május 5-re is, amihez Magyarország is csatlakozott. A szervezet hangsúlyozta, hogy bár a közösségi adománygyűjtések a sok kicsi sokra megy elvre épülnek, a jelenlegi vészhelyzetben mégis sokan vannak, akik mélyebben a zsebükbe nyúlnak.
Hatszor annyian vannak az előző évhez képest azok, akik 20 ezer forintnál nagyobb összeget adományoztak, emellett érzékelhető számban megjelentek azok is, akik 100 ezer forint felett adtak.

A felületen jelenleg is 27 kampány fut, ezek jellemzően egy-egy konkrét ügyet segítenek. Ebből három gyűjtés teljesített átlagon felül az utóbbi hetekben.  „Öten vagyunk két szobában. Anya gyárban dolgozott, munkahelye bezárt. Tesóm vendéglátós, de elküldték..” A Romaversitas Alapítvány április 16-án indított kampányára eddig 1,7 millió forintot adtak össze. A kampány célja, hogy segítse az érettségi vagy egyetemi vizsgák előtt álló, krízisben lévő roma diákokat. Az adományokból most meleg étel, áram, megfelelő internetkapcsolat, megbízhatóan működő laptop kerül az alapítvány által mentorált diákokhoz.  „Elmaradó koncertek, rendezvények miatt rengeteg háttérmunkás maradt munka nélkül...” A koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek és rendezvények sok szakembert hagytak bevétel nélkül, amire válaszul a Fábián Juli Emlékalapítvány adománygyűjtést szervezett. Az április 24-én indult kampány máig 2,7 millió forintot gyűjtött a zeneipar háttérmunkásainak.  „Digitális eszközöket juttatunk el tanodákon keresztül rászoruló gyerekeknek...” A Civil Kollégium Alapítvány a hátrányos helyzetű gyermekek digitális oktatásba bekapcsolását tűzte ki célul. A szervezet 20 településen 300 rászoruló gyermekhez juttat el cégek által felajánlott digitális eszközöket. Kampányukra kevesebb mint egy hónap alatt 2,6 millió forint gyűlt össze.    A NIOK Alapítvány független civil szervezetként 26 éve dolgozik azért, hogy a magyarországi adományozási kultúra fejlődjön, és minél több ember találjon rá arra az ügyre, amit támogatni szeretne.