Belebukott a zaklatási ügybe a BKK-vezér

Publikálás dátuma
2020.05.05. 15:00

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Karácsony Gergely felmentette kedden Varga Ivettet, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatóját.
A fővárosi önkormányzat szűkszavú közleményben tudatta, hogy megválik a BKK néhány hónapja kinevezett igazgatójától. Karácsony Gergely főpolgármester protokollárisan megköszönte Varga Ivett többéves munkáját, amelyet a főváros érdekében a Főpolgármesteri Hivatalban, majd a BKK stratégiai igazgatójaként, később vezérigazgatójaként végzett. Karácsony Gergely egyúttal sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a cégvezető a járvány ideje alatt nem tudta olyan hatékonysággal ellátni a munkáját, mint amelyet a pandémiás helyzet következményeinek enyhítése megkövetelt volna. Ebből arra következtethetnénk, hogy a városvezetés a járvány idején bevezetett jármű ritkítások módját és ütemezését vitatta. Mint emlékezetes, Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ igazgatója és Fürjes Balázs a fővárosi fejlesztésekért felelős államtitkár április elején egyaránt kritizálta a takarékosság miatt bevezetett járatritkítást, amit erősen túlzónak találtak. Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz frakciócsoportjának vezetője szerint Karácsony emberéletekkel játszott, mivel a zsúfolt járműveken nem lehetett betartani az előírt 1,5 méteres távolságot. A kritikákkal részben Karácsony Gergely is egyetértett és felkérte a BKK vezetését a járatok sűrítésére. Később Varga Ivett is elismerte, hogy az április 1-i járatritkításnál nem kellőképpen számoltak bizonyos tényezőkkel, ezért visszaállították az eredeti menetrendet.
Varga Ivett menesztésének oka azonban aligha ez. A Népszava információi szerint a háttérben élettársának, Nagy Zsoltnak a szexuális zaklatási ügye áll. A Magyar Nemzet szerint az elektronikus jegyrendszer kialakításának projektfelelőse a cég több munkavállalóját is zaklatta. A fővárosi önkormányzat akkori közlése szerint Varga Ivett jelezte az érintettségét, és haladéktalanul kizárta magát az ügyet vizsgáló esélyegyenlőségi bizottság jelentésének értékeléséből, amelyet végül a BKK igazgatóságának elnöke, Draskovics Tibor végzett el. Ám a Magyar Nemzet információi szerint Varga nem mindjárt az elején lépett ki a vizsgálatból, sőt a bizottság javaslata ellenére sem függesztette fel az eljárás alatt a projektvezetőt. Végül Karácsony Gergely rúgta ki Nagy Zsoltot.
Mindennek furcsa felhangot ad egy hétvégi közlemény, amelyben Varga Ivett és Draskovics Tibor az BKK Igazgatóságának elnöke közösen utasította vissza a zaklatási ügy miatti támadásokat. Egyúttal leszögezték, Budapest városvezetése nem tűri az emberi méltóság megsértésének semmilyen formáját. Minden ilyen bejelentést alaposan kivizsgálnak és meghozzák a szükséges döntéseket. Azt is leszögezték, a főváros és a BKK elkötelezett annak feltárásban és kivizsgálásában, kit milyen mértékű felelősség terhel azért, hogy az előző városvezetés és korábbi BKK-menedzsment időszakában közel tízmilliárd forintot szórtak el a budapestiek pénzéből egy soha el nem készült, későbbi felhasználásra is alkalmatlan e-jegyrendszerre. Varga Ivett azután váratlanul egyoldalúan visszavonta a közleményt, annak tartalmától és az általa generált médiatartalmaktól teljes mértékben elhatárolódott. A nyilatkozat nevével történő bármilyen felhasználását pedig kifejezetten megtiltotta. A városvezetés számára elérhetetlenné vált. Később a városvezetés kiadott egy némiképp módosított közleményt.
A városvezetés már a zaklatási ügy kivizsgálásában játszott szerepét is nehezen viselte, de az aláírás-balhé végképp kiverte a biztosítékot és az ügy utáni első munkanapon menesztették a BKK vezérét.
Mindemellett aligha titkolható, hogy Varga Ivett és a BKK Igazgatósága között erős ellentét feszült a kezdetektől fogva. A cégnél terjedő pletykák szerint Draskovics Tibor másvalakit látott volna szívesen a vezérigazgatói székben, de végül részben Nagy Zsolt, részben Tarlós István egykori főpolgármestersége idején megoldóemberként elhíresült Pető György közben járására Varga Ivett került a vezérigazgatói székbe. (Petőt Karácsonyék az első közgyűlésen menesztették a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Főigazgatóság éléről, de a BKV biztonsági főnökeként visszatért.) Varga szinte azonnal felmondott a vezérigazgatói székre szintén pályázó Kerékgyártó Jánosnak, aki nem sokkal korábban lett vezérigazgató-helyettes a BKK-nál. Varga nem sokkal hivatalba lépése után vizsgálatot indított különféle szerződések tárgyában, amelyek kivizsgálásával egy külsős ügyvédi irodát bízott meg. Az auditzáró jelentésében arra is kitérnek, hogy a vizsgálat alatt felkereste őket Kerékgyártó János a BKK (akkori) vezérigazgató-helyettese, aki az I-Cell szerződés megkötésének körülményeiről beszélt velük, amelyet az iroda a kifogásolható szerződések közé sorolt.
A főpolgármester május 5-i hatállyal megbízott vezérigazgatónak nevezte ki Fendrik Lászlót, a társaság jelenlegi vezérigazgató-helyettesét, akitől elsősorban azt várja, hogy a jelenlegi nehéz pénzügyi körülmények között is biztosítsa a BKK kiegyensúlyozott szervezeti működését, illetve folytassa a budapesti közlekedés fejlesztése érdekében megkezdett munkát.
Szerző
Frissítve: 2020.05.05. 21:56

Matekérettségi: korrekt feladatsort kaptak a diákok

Publikálás dátuma
2020.05.05. 14:56

Fotó: Balázs Attila / MTI
A lapunknak nyilatkozó matektanár szerint aki készült, szinte biztos, hogy nem számíthat bukásra.
Középszinten nem okoztak meglepetést az idei írásbeli matematika érettségi feladatok, korrekt feladatsort kaptak a diákok – nyilatkozta lapunknak Horváth Péter matematika-fizika szakos középiskolai tanár, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója. Bár nem állítja, hogy a feladatok kifejezetten könnyűek voltak, de mindegyik típussal találkozhattak már korábban a tanulók, s aki készült a vizsgákra, szinte biztos, hogy nem számíthat bukásra. Az Oktatási Hivatal adatai szerint középszinten ma 65.630-an, emelt szinten 4892-en vizsgáztak matekból. A feladatok között gráfok, függvények, kördiagramok és a módusz-, illetve mediánszámítás is szerepelt. A diákok emellett kaptak feladatot a háromszögek szögeiről és mértani sorozatokról is. Az érettségi második, hosszabb és összetettebb feladatokból álló részében valószínűség- és százalékszámítás, egyenletek és függvények is szerepeltek. Horváth Péter elmondta, a Révaiba ma mintegy 140 érettségizőt vártak, közülük többen már fél 12 előtt befejezték a vizsgák. Az igazgató nemcsak reál, hanem humán osztályba járó végzősöket is megkérdezett a tapasztalatokról, a visszajelzések alapján elmondható, hogy az ő köreikben sem okozott nagy gondot a feladatok megoldása. – Én egész jó hangulatot érzékeltem – fogalmazott Horváth Péter. Az Eduline oktatási portálnak nyilatkozó szaktanár is azt mondta, a legtöbb kérdésre könnyen lehetett válaszolni. Összességében a diákok is könnyűnek érezték az idei matekérettségit, igaz, volt olyan, aki szerint a második részben nehezebb feladatok voltak. Hasonló tapasztalatokról lehetett hallani a hétfői magyar érettségi kapcsán is. Horváth Péter ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy a járványhelyzet miatt központilag könnyítettek volna a feladatokon, a feladatsorok már februárban elkészültek. A matekpéldák megoldásait ma 14:30-tól az M1 csatornán, 18 órától pedig az M5-ön ismertetik. Az érettségi szerdán a történelem írásbelikkel folytatódik.  
Szerző

49 embert jelentettek fel a hétfői dudálós tüntetés miatt

Publikálás dátuma
2020.05.05. 14:31

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Van olyan személy, akit több szabálysértés miatt is feljelentett a rendőrség.
Összesen 49 főt jelentett fel a rendőrség a hétfői dudálós tüntetés miatt. A feljelentések szabálysértések és egy esetben bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt történtek - közölte a rendőrség az ATV Híradó érdeklődésére.
A csatorna arra volt kíváncsi, hogy hány autóst jelentettek fel, amiért nem ismerte el a szabálysértést. A rendőrség azt válaszolta, hogy az intézkedések során voltak olyan személyek is, akikkel szemben a rendőrök több szabálysértés elkövetése miatt is feljelentést tettek. Visszaélés gyülekezési joggal szabálysértése miatt két főt jelentettek fel, egy fővel szemben pedig tettleges becsületsértés miatt büntetőfeljelentést tettek. Hétfőn újabb dudálós demonstrációt tartottak az ellenzéki képviselők: Szél Bernadett, Donáth Anna és Hadházy Ákos követőikkel már harmadszorra foglalták el a budai, Clark Ádám teret. Azt akarták kürttel-síppal jelezni Orbán Viktor kormányfőnek, hogy nem tetszik nekik a kórházi ágyak embertelennek érzett kiürítése, és nem tetszik a kormánynak adott járványügyi teljhatalom. A rendőrök először még nagyjából tétlenül nézték a körforgalmat elfoglaló több száz autóst, másodjára már büntették őket – és nem maradt el a retorzió a harmadik alkalommal sem. Sok tiltakozó nem saját autódudáját nyomta, hanem felvételről játszott be kürtszót, dudát, mivel a rendőrség előző alkalommal hangjelzés tiltott használata miatt jelentette fel vagy bírságolta meg a felvonulókat. Ez viszont csak részben jött be, mert voltak, akiket a kijárási korlátozás megsértése miatt állítottak ki a forgalomból.
Szerző