Matekérettségi: korrekt feladatsort kaptak a diákok

Publikálás dátuma
2020.05.05. 14:56

Fotó: Balázs Attila / MTI
A lapunknak nyilatkozó matektanár szerint aki készült, szinte biztos, hogy nem számíthat bukásra.
Középszinten nem okoztak meglepetést az idei írásbeli matematika érettségi feladatok, korrekt feladatsort kaptak a diákok – nyilatkozta lapunknak Horváth Péter matematika-fizika szakos középiskolai tanár, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója. Bár nem állítja, hogy a feladatok kifejezetten könnyűek voltak, de mindegyik típussal találkozhattak már korábban a tanulók, s aki készült a vizsgákra, szinte biztos, hogy nem számíthat bukásra. Az Oktatási Hivatal adatai szerint középszinten ma 65.630-an, emelt szinten 4892-en vizsgáztak matekból. A feladatok között gráfok, függvények, kördiagramok és a módusz-, illetve mediánszámítás is szerepelt. A diákok emellett kaptak feladatot a háromszögek szögeiről és mértani sorozatokról is. Az érettségi második, hosszabb és összetettebb feladatokból álló részében valószínűség- és százalékszámítás, egyenletek és függvények is szerepeltek. Horváth Péter elmondta, a Révaiba ma mintegy 140 érettségizőt vártak, közülük többen már fél 12 előtt befejezték a vizsgák. Az igazgató nemcsak reál, hanem humán osztályba járó végzősöket is megkérdezett a tapasztalatokról, a visszajelzések alapján elmondható, hogy az ő köreikben sem okozott nagy gondot a feladatok megoldása. – Én egész jó hangulatot érzékeltem – fogalmazott Horváth Péter. Az Eduline oktatási portálnak nyilatkozó szaktanár is azt mondta, a legtöbb kérdésre könnyen lehetett válaszolni. Összességében a diákok is könnyűnek érezték az idei matekérettségit, igaz, volt olyan, aki szerint a második részben nehezebb feladatok voltak. Hasonló tapasztalatokról lehetett hallani a hétfői magyar érettségi kapcsán is. Horváth Péter ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy a járványhelyzet miatt központilag könnyítettek volna a feladatokon, a feladatsorok már februárban elkészültek. A matekpéldák megoldásait ma 14:30-tól az M1 csatornán, 18 órától pedig az M5-ön ismertetik. Az érettségi szerdán a történelem írásbelikkel folytatódik.  
Szerző

49 embert jelentettek fel a hétfői dudálós tüntetés miatt

Publikálás dátuma
2020.05.05. 14:31

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Van olyan személy, akit több szabálysértés miatt is feljelentett a rendőrség.
Összesen 49 főt jelentett fel a rendőrség a hétfői dudálós tüntetés miatt. A feljelentések szabálysértések és egy esetben bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt történtek - közölte a rendőrség az ATV Híradó érdeklődésére.
A csatorna arra volt kíváncsi, hogy hány autóst jelentettek fel, amiért nem ismerte el a szabálysértést. A rendőrség azt válaszolta, hogy az intézkedések során voltak olyan személyek is, akikkel szemben a rendőrök több szabálysértés elkövetése miatt is feljelentést tettek. Visszaélés gyülekezési joggal szabálysértése miatt két főt jelentettek fel, egy fővel szemben pedig tettleges becsületsértés miatt büntetőfeljelentést tettek. Hétfőn újabb dudálós demonstrációt tartottak az ellenzéki képviselők: Szél Bernadett, Donáth Anna és Hadházy Ákos követőikkel már harmadszorra foglalták el a budai, Clark Ádám teret. Azt akarták kürttel-síppal jelezni Orbán Viktor kormányfőnek, hogy nem tetszik nekik a kórházi ágyak embertelennek érzett kiürítése, és nem tetszik a kormánynak adott járványügyi teljhatalom. A rendőrök először még nagyjából tétlenül nézték a körforgalmat elfoglaló több száz autóst, másodjára már büntették őket – és nem maradt el a retorzió a harmadik alkalommal sem. Sok tiltakozó nem saját autódudáját nyomta, hanem felvételről játszott be kürtszót, dudát, mivel a rendőrség előző alkalommal hangjelzés tiltott használata miatt jelentette fel vagy bírságolta meg a felvonulókat. Ez viszont csak részben jött be, mert voltak, akiket a kijárási korlátozás megsértése miatt állítottak ki a forgalomból.
Szerző

Egy kislányt védelmez Gofree, az első magyar gluténjelző kutya

Publikálás dátuma
2020.05.05. 14:19
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A segítőkutya a legkisebb gluténmennyiséget is kiszagolja, ebben az elsőnek számít egész Európában.
Szolgálatba állt az első magyar gluténjelző kutya: a Gofree névre hallgató eb egy 11 éves, cöliákiás (gluténérzékeny) kislány életét segíti - közölte a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület kedden az MTI-vel. A NEO által kiképzett kutya az ételeket megszagolva jelzi, hogy azok a legminimálisabb mennyiségben tartalmaznak-e glutént.  Gluténmentesnek számít az a termék, amely 1 kilogrammban kevesebb mint 20 milligramm glutént tartalmaz. A mért adatok szerint a kutya képes 1 kilogramm ételben kevesebb mint 10 milligramm glutén kiszagolására is, amely már a gluténmentesség határértéke alatt van.
Az egyesület szerint Magyarországon és Európában Gofree az első, akit ilyen speciális szagmunkára képeztek ki. A képzési módszert egy külföldi mesterkiképző, Maja Golob segítségével sajátították el a magyar szervezet munkatársai tavaly ősszel egy workshopon, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a NFSZK támogatásával valósult meg. A kutya, az egyesület kiképzőivel március első felében sikeres próbavizsgát tett. A hivatásos segítőkutya vizsgát azonban bizonytalan ideig elhalasztották, miután a felkészülési helyszínt a járvány miatt határozatlan időre lezárták.
Szerző