Előfizetés

Újabb ingatlanrészt vásárolt a Postától Schmidt Mária cége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.05. 21:18
Schmidt Mária
Fotó: Népszava
A BIF 13 ezer négyzetmétert szerzett meg az Üllői úti épületegyüttesben, ahol már korábban is két épületszárnyat birtokoltak.
Részesedést vásárolt Schmidt Máriáék családi vállalkozása, azaz a BIF Nyrt. a Magyar Postától, az budapesti Üllői út 114-116. szám alatt található épületegyüttesben. A távirati iroda beszámolója szerint a BIF (vagyis Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.) a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden jelentette be, hogy május 5-én ingatlan adásvételi szerződést kötött a Magyar Posta Zrt.-vel az ingatlan 511/1000 tulajdoni hányadának megvásárlásáról. A közlemény szerint a társaság a sikeres tranzakcióval közel 13 ezer négyzetméter hasznosítható területet szerez meg, a tranzakció zárásának várható időpontja május 20.
A Magyar Posta tavaly nyáron hirdette meg eladásra az Üllői út 114-116. szám alatt található épületegyüttesét. A felújításra szoruló hat épületegység közül négy, a teljes ingatlan területének 59 százaléka volt az állami cég tulajdonában, a fennmaradó részt a BIF birtokolta, amely elővásárlási joggal rendelkezett. A Világgazdaság akkori információi szerint két változatban, illetve méretben, 1,6 vagy 1,2 milliárd forintért kínálták eladásra az ingatlant, a hirdetményben feltételként szerepelt az ott működő 100-as posta helyiségeinek visszabérlése három évre.      A BIF 2019-ben 5,288 milliárd forint árbevétel mellett 2,276 milliárd forint adózott eredményt ért el a konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi kimutatások szerint. A társaság 2019-re részvényenként 10 forint - összesen 2,56 milliárd forint - osztalékot fizet.    A BIF szabályozott ingatlanbefektetési társaság, saját tulajdonú ingatlanjainak bérbeadás útján történő hasznosításával foglalkozik. A társaság részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A részvények a keddi kereskedést 308 forinton zárták, ami megegyezik az előző záróárral. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb ára 325 forint, a legalacsonyabb 256 forint volt. A BIF többségi tulajdonosa a Pió-21 Kft., aminek a kétharmada Schmidt Máriáé, a két gyereke (Ungár Anna és Péter) tulajdonrésze pedig egyhatod-egyhatod rész. A cégben ugyanakkor 2018-ban 5 milliárd 740 millió forint értékben vett részesedést a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt, amit Mészáros Lőrinc érdekeltségeként tartanak számon.

Örülhet Szíjj László: a tervezettnél 8,7 milliárddal drágábban bővítik a Pápa és Győr közötti főutat

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.05.05. 19:53
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Több mint 90 milliárd forintba kerül, hogy négysávossá alakítsák a 83-as főút két város közötti szakaszát.
Uniós támogatással bővítik 2X2 sávosra Pápa és Győr közötti főutat, a munka azonban jelentősen, 8,7 milliárd forinttal drágult korábban tervezetthez képest – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A Napi.hu által is idézett dokumentum szerint a beruházást Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. rendelte meg, és eredetileg 81,7 milliárdot szántak rá, a két tételből álló munkát azonban végül 90,4 milliárdért vitték el a nyílt pályázat nyertesei. 
Az egyik befutó a kormány által is kedvelt vállalkozó, Szíjj László tulajdonában álló Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft volt, ami a becsült 38,56 milliárd helyett mintegy 44,2 milliárd forintot kért a Pápa-Tét közötti 20 kilométeres út és a reptéri bekötőút átépítésért. Szijj egyébként a 4. leggazdagabb magyarnak számít a Forbes 50 fős listáján – de az útépítő beruházás második tételét is egy Forbes-listás vállalkozó, Rencsár Kálmán cége nyerte el: a Soltút Kft 43, 15 milliárd forint helyett 46,23 millárdért bővítheti a 83-as főút Tét és Győr közötti, 17,6 kilométeres szakaszát. 
Tegyük hozzá, a pályázaton kieső cégek, így a Strabag vagy a Dömper Kft. valóban drágább ajánlatot tettek az útbővítési tenderen - bár a Tét-Győr közötti vonalat a Strabag  csak hajszállal, mindössze 1,8 millió forinttal drágább pályázattal veszítette el.

Végrehajtások és hitelek is sújtják a vendéglátást

M. I.
Publikálás dátuma
2020.05.05. 18:09

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Aggodalomra ad okot a pénzügyileg gyenge lábakon álló vendéglátás magas eladósodottsága. Nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban itt indult a legtöbb végrehajtás.
A koronavírus-válság közvetlenül leginkább a vendéglátást, a turizmust, az utazásközvetítést, a rendezvényszervezést és a kiskereskedelmet érinti - állapítja meg friss elemzésében az Opten. A beszállítók között a hatás nehezebben mérhető. A végrehajtási arány a vendéglátók körében a legmagasabb. Az építőipar és a logisztika szintén kiemelkedően érintett, bár itt néhány szereplő akár nyerhet is. Ha a bérletekre komolyabb hatást gyakorol a válság, az ingatlanágazatban is várható átrendeződés. A legkevesebb eljárás az infokommunikációs, valamint a szakmai, tudományos, műszaki cégek ellen indult. Bár a legeladósodottabb hazai ágazat az energetika, itt a járványhatás csak áttételes és e kör kormánysegítségre is számíthat. A gyenge lábakon álló vendéglátás magas eladósodottsága viszont már aggályos. A kereskedők jelentős kitettsége a mostani helyzetben szintén nem szerencsés. Itt is fontosak a kormányzati lépések és a korlátozások időtartama. Az iparágak megítélésénél fontos szempont, hogy a távolságtartás mennyire befolyásolja működésüket és mennyire álltak felkészülten a válságra. A korábban megkezdett cégalapítások, eljárások átfutási ideje miatt az adatbázisokban még csak most jelennek meg a válság kézzelfogható hatásai. Sok vállalkozó kivár a létszámleépítéssel vagy eljárások indításával. Mindazonáltal a múlt és a jelen vizsgálatából a jövőre nézve is levonhatók bizonyos következtetések. Egy ágazat jellemzőit nem szabad rávetíteni annak összes szereplőjére - figyelmeztet a céginformációs szolgáltató. A válság hatása vállalkozásonként is jelentős különbségeket mutat. Egy társaság valódi arcát nem mindig írja le bejegyzett fő tevékenysége. Egyedi adottságaik, képességeik módosíthatják az iparág általános kockázatait. Ilyen a pénzügyi helyzet, a termékek és szolgáltatások szélessége, az ügyfél- és beszállítói kör változatossága vagy az alkalmazkodóképesség - jegyzi meg az Opten.