koronavírus;

Ez Kásler eljárásrendje: így tesztelik a háziorvoshoz és szakrendelésre érkező betegeket

A kórházi és a járóbeteg ellátók maguk veszik le a koronavírus fertőzöttséget kizáró igazoláshoz (PCR-teszthez) a mintát, a fogászati kezelések esetében pedig már csak a fertőzés gyanús pácienseknél van szükség a tesztre. Nekik a háziorvos rendeli meg a vizsgálatot, a mintát a mentőszolgálat munkatársai a háznál veszik le.

Alig három nappal az egészségügyi ellátás újraindítása után tegnap a hazai kórházak megkapták azt, a Kásler Miklós által jegyzett eljárásrendet, amely eligazítja őket a gyakorlati tennivalókról.

Eszerint a járó és a fekvő betegeket ellátó intézményekben a jövőben a lehető legszélesebb körű PCR-tesztelést kell végezni, a vizsgálat eredménye nélkül pedig nem lehet „magas kockázatú beavatkozást” csinálni. Az ellátáshoz azonban egyetlen negatív eredmény is elegendő. (A vírusmentesség igazolásához eddig két negatív leletre volt szükség.)

Kásler dokumentuma azt ajánlja, hogy a fogászati kezelések kivételével valamennyi intézmény maga vegyen mintát a tervezett beavatkozásra érkező pácienstől. Ha ezt nem tudja megoldani,  küldheti más szolgáltatóhoz is a betegeit.

A mintavételre a kórházaknak, szakrendelőknek külön helyiséget és a védőruházatot kell biztosítaniuk. Utóbbiak beszerzéséhez az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz kell fordulni. A vizsgálathoz szükséges mintavevő csomagokat a megyei kormányhivatalok biztosítják az intézményeknek.

A levett mintákat az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által akkreditált laborok vizsgálhatják. (Lapunk éppen kedden számolt be arról, hogy a koronavírus-gyanús betegektől a mentőszolgálat által levett minták eredményére jelenleg 72 órát kell várni, mert nem elég a laborkapacitás.)

Az eljárásrend szerint a fogászati kezelésekhez az állami, térítésmentes rendszerben csak koronavírus-gyanús betegeknél kötelező a PCR-teszt. Ha viszont egy fogorvosi beavatkozásra váró pácienst koronavírus-gyanúsnak minősítenek, neki a megszokott módon, telefonon jelentkeznie kell háziorvosánál, aki értesíti a mentőket, akik elvégzik a mintavételt.

A miniszteri utasítás rendelkezik arról is, hogy valamennyi egészségügyi intézményben már a bejáratnál biztosítani kell a betegeknek a kézfertőtlenítést, a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos tájékoztatást, a testhőmérséklet mérést és az úgynevezett kockázat-mérő kérdőív kitöltése nélkül sem léphet be senki egészségügyi intézménybe. A várókban alkoholos kézfertőtlenítőnek kell lennie, illetve biztosítani kell szappant, papírtörölközőt vagy kézszárítót.

Az intézményeknek az ellátás újraindításával kapcsolatos feladataikról egyeztetniük kell a területileg illetékes népegészségügyi hatósággal. Továbbá a közfinanszírozott intézményekben azt ajánlják, hozzanak létre egy szakmai teamet, amely a koronavírus fertőzések megelőzésével foglalkozik, követi és alkalmazza is aktuális eljárásrendet.