maszk;turizmus;koronavírus;

Arcpajzs, csomagolt cukor és 20 négyzetméteres strandplacc - így indul a nyár

Nem lesz könnyű szabálykövető móddon dorbézolni, pancsolni.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közzétette a turizmusban érdekelt, jelentős vendégforgalmú szálláshelyek, vendéglátóipari egységek, attrakciók és szolgáltatók számára, a járványhelyzetben való működéshez készített kézikönyveit - amelyek csak ajánlásokat tartalmaznak, nem kötelező szabályokat, írja a hvg.hu.

Az ajánlás szerint virucid kézfertőtlenítési lehetőséget kell biztosítani a vendégterekben is, a szert például a bejáratnál, az illemhelyeken, az asztalokon, a pultnál kihelyezve.

Kérésre a vendégnek is maszkot kell biztosítani. Az éttermekben és a vendéglátó egységekben a személyzetnek maszk vagy plexi arcvédő pajzs viselésének kötelezővé tétele ajánlott. A felszolgálásban részt vevők minimalizálják a kontaktust a vendégekkel, kesztyű, maszk használata pedig legyen kötelező.

A foglalások korlátozása/maximalizálása egy-egy idősávban a zsúfoltság elkerülésére szintén ajánlott: a la carte esetben előzetes foglalás, büfé étkezéseknél külön turnusok bevezetése. Lehetőség szerint szükséges lenne a vendégek szervezett ültetése: úgy üljenek, hogy a szomszédos asztaltársaságban ülő vendégektől az orrtávolság legalább másfél méter legyen.

Egy asztaltársaságnál legfeljebb 4 felnőtt és a gyermekek ülhetnek le. Várakozó vendégek esetén szakaszos beengedés az ajánlott.

A cukor-, a fűszertartók, a tipikus közös használatú eszközök mellett kérhessen a vendég a repülőgépeken is szokásos, ún. „kis zacskós”, egyenként csomagolt, sterilizált fűszereket, édesítőket, vagy minden vendég távozása után az asztali patika fertőtlenítése.

Ami a fürdőegységeket, épített strandokat és a wellness részlegeket illeti, a kézikönyv szerint ajánlott a fürdők egész területére és a medencékre egyenként is vonatkozó egyidejű befogadóképesség korlátozása és fenntartása.

Csak olyan kültéri és beltéri medencék legyenek üzemeltethetőek, amelyekben személyes felügyelettel biztosítható a vendégek közötti legalább 1,5 méteres távolság. A szabadtéri pihenőterület 1 főre vonatkozó 8 négyzetméteres egységét javasolt 20 négyzetméter/főre emelni.