Előfizetés

A területet átadják, de leáll a debreceni BMW-beruházás

Doros Judit
Publikálás dátuma
2020.05.06. 14:36

Fotó: AFP / Imaginechina
Napokon belül átadják a teljes területet az egyeztetett műszaki tartalomnak megfelelően a BMW magyarországi cége részére – közölte a debreceni polgármesteri hivatal.
A BMW Group továbbra is elkötelezett az új, magyarországi gyáregységével szemben, annak megépítése a cégcsoport hosszú távú növekedési törekvéseit támasztja alá. A jelenleg kialakult koronavírus járványhelyzet feltételezéseik szerint hatással lesz a debreceni építkezési munkálatokra, így azok lelassulhatnak. Ennek pontos időtartamát még nem határozták meg, de várakozásaik szerint több hónap lehet. Felkészülnek a sikeres újraindulásra, mely biztosítja a vállalat és munkavállalói jövőjét. A BMW Group körültekintően kezeli a válságot, a folyamatokra összpontosítva és mindig a jövőbe tekintve hoz döntéseket. Amíg a válság fennáll, azon dolgozik, hogy a lehető legszilárdabb alapokat teremtse meg a krízis utáni újrainduláshoz – ezt tartalmazza az a közlemény, amelyet Salgó András, a BMW Magyarország vállalati kommunikációs vezetője juttatott el a Népszavához, válaszul a feltett kérdéseinkre. A portfolio.hu számolt be elsőként arról, hogy a BMW csoport első negyedéves eredményének közzétételét követő szerdai sajtótájékoztatón Oliver Zipse, az igazgatóság elnöke bejelentette: számunkra mindig a várható kereslet a releváns, ezért egy évvel elhalasztják a magyarországi gyár üzembevételét. Szavai szerint a jelenlegi helyzetben minden projektet felülvizsgálnak, s ebbe beletartoznak az építkezések és a termékekkel kapcsolatos döntések is. Szerettük volna megtudni, eddig mekkora összeget fordított a beruházásra a BMW Debrecenben, terveznek-e esetleg új funkciót a leendő gyárnak, hány embert vettek már fel, s mi lesz az ő sorsuk, ám ezekre nem kaptunk választ, a cégcsoport a közleményen túl további információt nem tud biztosítani – írták. A debreceni polgármesteri hivatal megkeresésünkre szintén közleményben reagált, eszerint „a debreceni gyár üzembe helyezésével kapcsolatban ma megjelent információk a debreceni önkormányzat és a BMW Manufactoring Hungary Kft. között létrejött szerződés végrehajtását és lezárását nem érintik. A szerződésben rögzítetteknek megfelelően és ütemben az önkormányzati beruházás lezárul. Napokon belül átadásra kerül a teljes terület az egyeztetett műszaki tartalomnak megfelelően a BMW magyarországi cége részére. Az átadással az önkormányzat által vállalt minden feltétel teljesítése biztosítja, hogy a BMW megkezdje a további fejlesztéseket.”

Szijjártó Péter szerint még tárgyalnak a gyárról

Szijjártó Péter közösségi oldalán azt írta: a BMW debreceni gyárépítésének „elhalasztásáról” szóló sajtóértesülések kapcsán az igazság az, hogy a vállalat vezetőivel ma is egyeztettek. „Arról biztosítottak minket, hogy természetesen továbbra is elkötelezettek a debreceni gyárépítés mellett” – fogalmazott. Emellett jövő pénteken Debrecenbe jönnek a gyár leendő vezetői és a beruházás irányítói, akikkel személyesen is fognak megbeszélést folytatni Szijjártóék. Bejegyzését azzal zárta, hogy a gyár építési munkálatai már most is zajlanak.

Kapcsolódó
Nem épít gyárat egyelőre a BMW Debrecenben

Mert a sajtó kontrolljánál mi fontosabb? 16 milliárdért építkezik a médiahatóság

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.06. 13:14

Fotó: Látványtervek: Nirmana Építésziroda Kft.
A drága beruházás a mesebeli Narnia-projekt nevet viseli, nem véletlenül.
A régi infrastruktúra elöregedett, a technológiai fejlődésekkel azonban lépést kell tartani, ezért van szükség a komplexumra, ezzel magyarázta új és sok pénzből építendő székházát a médiahatóság, írja az atlatszo.hu. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavaly nyáron EMC mérőlabor és szerverközpont építésére írt ki nyílt eljárást. Az uniós közbeszerzési értesítőben most közzétett eredménytájékoztató szerint a tendert a Grabarics Építőipari Kft. nyerte, amely nettó 15,9 milliárd forintért építheti meg a komplexumot.  A kormányzati beruházásokkal kapcsolatban mindig jól értesült Magyar Építők a következőképp számolt be a projektről: “A Narnia-projekt volumenét jól érzékelteti a mesebeli névválasztás: a három föld alatti és az öt felszín feletti szinttel bíró új épületrészben az irodák, a tárgyalók és a mélygarázs mellett egy nagykapacitású számítógépes adatközpont, egy mérőkamra és több laboratórium is helyet kap majd.” Az 1993-ban alapított, 213 főt foglalkoztató Grabarics Kft. 2018-ban 19,7 milliárd éves forgalmat bonyolított, és számos nagy beruzását nyert el az elmúlt években. Ők építhetik például a szántódi BalaLand ötcsillagos hotelt nettó 8,5 milliárd forintért, továbbá a gödöllői versenyuszodát és az ötcsillagos Grand Hotel Tokaj exkluzív szállodát is.

Csak minden tizedik gyógyult vérplazmája alkalmas még koronavírusos betegek gyógyítására

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.06. 12:44
Vérplazmát ad egy nő a budapesti Biotest plazmaferezis állomáson 2020. április 28-án
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Akár ezres nagyságrendben is szükség lehet donorokra.
Újabb donoroktól vettek vérplazmát, amely súlyos állapotú koronavírus-betegek gyógyítására alkalmas - mondta Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem rektorhelyettese szerdán az MTI-nek. A módszer lényege, hogy a koronavírus-fertőzésből gyógyultak vérplazmája ellenanyagot tartalmaz, amely a súlyos betegeknek beadva jelentősen segítheti a gyógyulást. 
- Első lépésben vizsgálni kell, hogy a donor vérplazmája tartalmaz-e gyógyításra alkalmas ellenanyagot, mert az eddigi tapasztalatok szerint ez körülbelül a gyógyultak tizedénél figyelhető meg. Amennyiben a vérplazma alkalmas a gyógyításra, akkor második lépésben leveszik a vérplazmát

- ismertette a szakember.

- A módszer kidolgozásában és alkalmazásában együttműködik több minisztérium, egyetem és kutatóhely: így többek között a Honvédelmi Minisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Testnevelési Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az Országos Vérellátó Szolgálat, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház és a KEDPLASMA Magyarország - mondta a rektorhelyettes.
- A Magyar Honvédség Modernizációs Intézete március óta sok segítséget nyújtott a veszélyhelyzet gyors megoldását segítő készítmény előállításához, szerdán pedig három önként jelentkező - egy katona és két honvédségi alkalmazott - vérplazmájának tesztelését végzik el, és ha megfelelőek az eredmények, akkor leveszik a gyógyításhoz szükséges vérplazmát

- tette hozzá Lacza Zsombor.

- Szerda délelőttig 262-en ajánlották fel vérplazmájukat, de a szakemberek várják további donorok jelentkezését. Miután csak minden 10. gyógyult alkalmas donornak és egy donor egy súlyos állapotú koronavírus-betegnek tud segíteni, akár ezres nagyságrendben is szükség lehet rájuk - mondta a rektorhelyettes. Gyógyult koronavírus-betegek az info@orthosera.com e-mail címen vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon jelentkezhetnek donornak. Vérplazmát a Semmelweis Egyetemen és a székesfehérvári Szent György kórházban lehet adni, a donorok szállításáról gondoskodnak, maga a vérplazmavétel pedig jóval kisebb megterhelést jelent, mint a véradás.