patika;koronavírus;Kásler Miklós;védőmaszk;

Kásler döntött, a gyógyszertárak is forgalmazhatnak profi védőmaszkokat

Engedélyezték az FFP-besorolású maszkok minden típusát, nagy roham jöhet a patikákban.

Miniszteri rendelettel, a koronavírus elleni védekezésre hivatkozva engedélyezte Kásler Miklós, hogy a gyógyszertárak FFP-1-es, 2-es és 3-as típusú maszkokat is forgalmazhassanak – derül ki a csütörtök este megjelenő Magyar Közlönyből.

A rendelet után nagy rohamra számíthatnak a patikák, hiszen az egyszer használatos, komolyabb védelmet nyújtó maszkok hiánycikknek számítanak a civil szférában, miközben a tömegközlekedést országosan csak védőfelszereléssel lehet használni, Budapesten pedig kizárólag maszkot, sálat viselő vásárlókat engedhetnek be az üzletekbe.

A FFP besorolású maszkok közül az 1-es típus a szálló por, lebegő részecskék ellen legalább 80 százalékos védelmet kell nyújtson, de a a kilégzett levegő 20 százaléka elszivárog belőle az arc mellett. A gőzök, gázok ellen is védelmet nyújtó FFP2-esek már a szennyező anyagok 95 százalékát felfogják, miközben a kilélegzett levegőnek már csak 8 százaléka nem a szűrőn keresztül távozik.

Az FFP3-asok pedig legalább 99 százalékos védelmet kell nyújtsanak, a vírusok, baktériumok, gombaspórák, de akár a sugárszennyezett pára ellen is, miközben csak a kilégzett levegő 2 százaléka szökhet el belőlük szűrés nélkül. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szerint valós védelmet csak az FFP2-es maszkoktól felfelé kapunk.

Mint az mfor.hu a rendelet kapcsán megjegyzi, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szinte naponta jelenti be, hogy mennyi védőfelszerelés érkezik az országba. Még április 28-án például arról beszélt a külügyi tárca egyik államtitkára, hogy az elmúlt héten húsz repülőgép és öt kamion szállított különböző védőfelszereléseket, így 9,5 millió sebészi maszkot és 234 ezer speciális, FFP típusú maszkot. Eddig már több mint 86 millió maszk érkezett Magyarországra, és további 62 millióra van szerződés.