Meghaladta a 14 ezret az ismert koronavírus-fertőzöttek száma Ukrajnában

Publikálás dátuma
2020.05.08. 13:23

Fotó: STR / AFP/NurPhoto
Péntekre egy nap alatt 504 új fertőzéses esetet azonosítottak, és ezzel a betegek száma elérte a 14 195-öt.
Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, péntekre egy nap alatt 504 új fertőzéses esetet azonosítottak, és ezzel a betegek száma elérte a 14 195-öt – közölte Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter pénteken szokásos napi online sajtótájékoztatóján. A betegségben elhunytak száma napi rekordnak számító 21 új esettel 361-re nőtt. A halálos áldozatok között 19 egészségügyi alkalmazott van. A betegségből eddig 2706-an gyógyultak fel, közülük 310-en az elmúlt napban, illetve 762 egészségügyi dolgozó. A miniszter kiemelte, hogy a betegségből felgyógyultak napi száma is az eddigi legmagasabb az országban a járvány kitörése óta. Jelenleg 4430-an szorulnak kórházi ápolásra, lélegeztetőgépen 185-en vannak, köztük 16 egészségügyi alkalmazott és egy gyermek. Ukrajnában eddig 159 155 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el. Viktor Ljasko, az egészségügyi miniszter helyettese, országos tisztifőorvos egy tévéműsorban elismerte, hogy a koronavírus-járvány megmutatta: hibás döntés volt a fertőző betegségekkel foglalkozó kórházak esetében bevezetni a betegszám utáni finanszírozást, amelyet az egészségügyi reform keretében tettek. Hangsúlyozta, hogy ezekben az egészségügyi intézményekben nem az ellátott betegek után kell megállapítani a szükséges finanszírozás mértékét, hanem a felkészültségre kell elegendő pénzt biztosítani. Az ukrán határőrszolgálat pénteken arról számolt be, hogy öt újabb charterjárattal mintegy 800 embert evakuáltak előző nap külföldről Ukrajnába. Az utasok zöme ukrán állampolgár, illetve körülbelül húsz, Ukrajnába beutazási engedéllyel rendelkező külföldi. A repülőgépek közül kettő érkezett Milánóból, valamint egy-egy Koppenhágából, Madridból és Alicantéból. A hazatérőknek két hétre vagy karanténba kell vonulniuk egy kijelölt intézményben, vagy választhatják az önelszigetelést otthonukban, ahol viszont a mobiltelefonjukra letöltött applikáción keresztül ellenőrzik a hatóságok, hogy betartják-e az előírásokat. A külügyminisztérium pénteken közölte, hogy eddig külföldön nyolc ukrán állampolgár halt bele a Covid-19 betegségbe, jelenleg kórházban 146-ot ápolnak, és 62-en gyógyultak fel a betegségből.
Szerző

Gyilkossággal vádolják Elefántcsontpart volt miniszterelnökét Franciaországban

Publikálás dátuma
2020.05.08. 13:11

Fotó: LIONEL BONAVENTURE / AFP
Guillaume Soro, akit áprilisban hazájában sikkasztás és pénzmosás miatt távollétében 20 év börtönre ítéltek, jelezte, hogy rágalmazás miatt feljelentést tesz.
Keresetet nyújtottak be Párizsban Elefántcsontpart korábbi miniszterelnöke ellen, az eljárásban közreműködő ügyvédek pénteken azt mondták, Guillaume Sorót gyilkossággal és kínzással vádolják. A csütörtökön benyújtott magánvádas kereset szerint a tavaly óta Franciaországban élő Soro 2004 és 2011 között háborús bűnöket követett el, és ő volt a kitervelője Ibrahim Coulibaly elefántcsontparti gerillavezér elrablásának és meggyilkolásának. A kereset szerint Soro az egyik felelőse az elefántcsontparti rivális milíciák közt 2004-ben kirobbant harcoknak is. Soro, akit áprilisban hazájában sikkasztás és pénzmosás miatt távollétében 20 év börtönre ítéltek, jelezte, hogy rágalmazás miatt feljelentést tesz. A miniszterelnökből ellenzékivé lett politikus tagadta az ellene a hazájában felhozott vádakat is, és azt mondta, az elefántcsontparti vezetés így akarja megakadályozni, hogy októberben elinduljon Alassane Outtara, az idén leköszönő elnök jelöltje, a jelenleg miniszterelnöki posztot betöltő Amadou Gon Couilibaly ellen az elnökválasztáson. Outtara 2010-ben Soro gerilláinak a segítségével került hatalomra. Soro ezt követően miniszterelnök és parlamenti elnök lett, de összeveszett Outtarával, mikor az utóbbi jelezte, hogy nem támogatja elnöki ambícióit.
Szerző

Egy nap alatt 10 699 fertőzöttet diagnosztizáltak Oroszországban

Publikálás dátuma
2020.05.08. 11:49

Fotó: Valeriy Melnikov / AFP/Sputnik
Az újonnan felfedezett eseteknek a 48,9 százaléka tünetmentes.
Oroszországban az elmúlt nap alatt 10 699-cel 187 859-re nőtt az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma a pénteken nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint, ami a napi növekmény nagysága tekintetében a második helyet jelenti a világon az Egyesült Államok mögött. Az újonnan felfedezett eseteknek a 48,9 százaléka tünetmentes. Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet közleményében rámutatott, hogy május 3. óta a növekmény minden nap meghaladta a 10 ezret (csütörtökön elérte a 11 231 főt), de a növekedés aránya 8,6-ról 6 százalékra csökkent.
A halálozások száma 98-cal 1723-ra, a gyógyulásoké pedig 2805-tel 26 608-ra nőtt országosan. Az abszolút számok tekintetében leginkább fertőzött Moszkvában az igazolt esetek száma 5846-tal 98 522-re, a halottaké 51-gyel 956-ra, a gyógyultaké pedig 1032-vel 10 259-re nőtt Az Oroszországban a járvány kezdete óta elvégzett tesztek száma megközelítette az ötmilliót. Az elmúlt nap alatt mintegy 220 ezer szűrést végeztek el.

Még nem tetőzött a járvány

Jelena Malininnyikova, az orosz egészségügyi minisztérium fertőzésügyi szakértője a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus június végéig fog még terjedni Oroszországban. Az orvos rámutatott, hogy az igazolt fertőzöttek számának növekedése nem járt együtt a súlyos betegek számának gyarapodásával. Közölte, hogy a felgyógyultak többségében immunitás alakult ki, de egyelőre nem világos, hogy ez meddig marad meg. Szakértők szerint Oroszországban, amely az igazolt fertőzések számát tekintve ötödik helyen áll a világon, a járvány még nem tetőzött. A fővárosban és Moszkva megyében május végéig meghosszabbították a lakosság kötelező önizolációját.

Kezdődik az olaszországi védekezést segítő katonák hazaszállítása

Az orosz védelmi tárca közölte, hogy pénteken megkezdődik a Covid-19-járvány elleni olaszországi védekezést segítő orosz katonák hazaszállítása, akik a bergamói reptér érintésével Veronából Il-76-os gépeken indulnak majd haza Oroszországba. Lorenzo Guerini olasz védelmi miniszter csütörtökön telefonon megköszönte olasz hivatali partnerének, Szergej Sojgunak a segítéséget, és kifejezte készségét a kölcsönösségre. Az orosz fegyveres erők március 22. és 25. között 15 szállítógépnyi védőeszközt és felszerelést küldtek Olaszországba. A szállítmányban volt az orosz sugárzás-, biológiai és vegyvédelmi egységek 15 védelmi laboratóriumának egyike. A humanitárius műveletben mintegy 100 katona Lombardia több mint 90 településén 114 épületet és egyéb objektumot, körülbelül 1,1 millió négyzetméternyi belső helyiséget és 400 ezer négyzetméternyi útfelületet fertőtlenített. Emellett egy bergamói tábori kórház üzemeltetésében is részt vettek, amelynek intenzív terápiás és terápiás részlegét csütörtökön átadták olasz kollégáiknak. Az orosz szakértők a moszkvai katonai tárca szerint egy hónap alatt 115 koronavírus-fertőzöttet kezeltek, akik közül 76-an felépültek.