Már 26 299 ember halt meg a koronavírus miatt Spanyolországban

Publikálás dátuma
2020.05.08. 14:28

Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
Ismét több mint ezerrel nőtt a fertőzöttek száma egy nap alatt.
Spanyolországban 1095-tel nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt – tette közzé a spanyol egészségügyi minisztérium pénteki jelentésben. A szaktárca csak az orr- és garatváladékból vett minták alapján, úgynevezett PCR-tesztekkel igazolt fertőzéseket tekinti új eseteknek. Csütörtökön 754, szerdán 685 ilyen pozitív eredményről számolt be. Az eljárás eddig 222 857 embernél mutatta ki a SARS-CoV-2 nevű vírus jelenlétét. Ezen kívül még 37 260 esetben igazolták a már lezajlott fertőzést úgynevezett ellenanyag-vizsgálattal. A vírusfertőzésbe 229-en haltak bele az elmúlt egy nap során. Csütörtökön 244, szerdán 244 halálos áldozatot jelentettek a tartományok. Az elhunytak száma 26 299. A minisztérium adatai szerint a fertőzöttek közül eddig 131 148-an gyógyultak meg, hétfő óta minden nap több mint kétezerrel nőtt a számuk. Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján Madridban elmondta: a fertőzöttség szintje országosan továbbra is nagy eltéréseket mutat, az új igazolt esetek több mint felét két tartományban szűrték ki. A járványügyi szakember a madridi autonóm közösségre és Katalóniára utalt, ahol péntekre 148-cal, illetve 543-mal nőtt a fertőzöttek száma. A madridiak közül eddig több mint 69 ezer, a katalánok közül több mint 53 ezer ember kapta el a vírust. Mindkét térség vezetése kezdeményezte az egészségügyi minisztériumnál, hogy jövő hétfőtől a járványügyi védekezés újabb szintjére léphessen, és tovább enyhíthessen a korlátozásokon. Míg Katalónia ezt csak részlegesen tenné, a többi között Barcelona kihagyásával, addig Madridban az egész tartományban lazítanának. A madridi autonóm kormány döntése elleni tiltakozásként lemondott posztjáról a tartomány közegészségügyi főigazgatója, Yolanda Fuentes, miután nem volt hajlandó ellenjegyezni az enyhítési kérelmet, amelyet az egészségügyi minisztériumnak nyújtottak be. A spanyol közszolgálati televízió (TVE) információi szerint maga a tartományi kormánykoalíció is megosztott a kérdésben, és hosszú vita után döntött a lazítás kezdeményezése mellett, amelyről a szaktárca várhatóan még pénteken határoz. Spanyolországban március 15-én vezették be a szükségállapotot a koronavírus-járvány miatt, amelynek meghosszabbítását szerdán hagyta jóvá a törvényhozás május 24-ig. A központi kormány tervei szerint a korlátozásokat négy fázisban június végére oldják majd fel országosan. Az állategészségügyi kutatóközpont (CReSA) tájékoztatása szerint Spanyolországban is kimutatták az új koronavírus jelenlétét egy házimacska szervezetében. Az állat gazdája életét vesztette fertőzés következtében.
Szerző

Júniustól kinyithatnak a mozik, a múzeumok és a színházak Dániában

Publikálás dátuma
2020.05.08. 14:24

Fotó: HENNING BAGGER / AFP
A nyitás újabb szakasza pedig augusztusban kezdődhet el, amikor már a szórakozóhelyek, az uszodák és a konditermek is fogadhatnak vendégeket.
A dán kormány pénteken bejelentette, hogy júniustól megkezdődhet a koronavírus miatt bevezetett korlátozások enyhítésének harmadik szakasza. Ez azt jelenti, hogy
újra kinyithatnak a mozik, a múzeumok és a színházak. Június 8-tól a nyilvános összejövetelek jelenlegi tízfős felső létszámkorlátját ötvenre emelik.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök szociáldemokrata kormánya a többi parlamenti párttal egyetértésben hozta meg döntését. A képviselők megegyeztek abban, hogy ha az enyhítés miatt újra meredeken emelkedni kezdene a fertőzöttek száma, akkor módosítanak a menetrenden – mondta el Frederiksen. A nyitás
negyedik szakasza augusztusban kezdődhet el, amikor már a szórakozóhelyek, az uszodák és a konditermek is fogadhatnak vendégeket.

Mette Frederiksen, dán miniszterelnök sajtótájékoztatója az újranyitásról
Fotó: PHILIP DAVALI / AFP
Az 500 fősnél nagyobb rendezvényekre vonatkozó tilalom azonban még legalább nyár végéig életben marad. A határok megnyitásának időpontját egyelőre nem tűzték ki. A kormány legkésőbb június 1-jéig ígért tájékoztatást az ügyben, és jelenleg a szomszédos országokkal egyeztet. Dánia március közepén zárta le határait az új koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Az országban 10 281 fertőzöttje és 514 halálos áldozata van a kórnak a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. Dán politikusok csütörtökön egyeztek meg az óvintézkedések enyhítésének második szakaszáról. Ennek értelmében hétfőtől megnyílnak a boltok, egy héttel később pedig a kávézók, az éttermek, illetve az iskolák 6-tól 10. osztályig. Május 18-tól a könyvtárak, a templomok és más imahelyek is fogadhatnak látogatókat. Az óvodákat és az iskolák 1-5. osztályait már április közepén, az enyhítési hullám első fázisában megnyitották.
Szerző

Terrortámadásra készülő férfit vettek őrizetbe Barcelonában

Publikálás dátuma
2020.05.08. 13:30
Legutóbb 2017-ben történ Barcelonában terrortámadás
Fotó: PAU BARRENA / AFP
A spanyol csendőrség közölte: a marokkói férfi célpontokat keresett a katalán fővárosban, hogy merényletet hajtson végre.
Terrortámadásra készülő dzsihadistát vett őrizetbe Barcelonában a spanyol csendőrség pénteken. A hatóság tájékoztatása szerint lakhelyén ütöttek rajta a marokkói állampolgárságú férfin, akit már jó ideje figyeltek a nyomozók, miután internetes tevékenysége szembetűnő radikalizálódást mutatott. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet nyíltan támogató férfi célpontokat keresett a katalán fővárosban, hogy merényletet hajtson végre – közölték a csendőrök. Az őrizetbe vett dzsihadistáról legkevesebb négy éve rendelkeznek információkkal, ám eddig nem tartották veszélyesnek. A koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások bevezetését követően figyeltek fel viselkedésének „szembetűnő és aggasztó” változására, ezért döntöttek elfogása mellett. Az akciót nemzetközi támogatással, a marokkói hatóságok és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közreműködésével hajtották végre. A dél-európai országban több mint két hete vették őrizetbe az Iszlám Állam egyik legkeresettebb terroristáját a dél-spanyolországi Almeríában. Sajtóértesülések szerint egy brit rapperről van szó, aki Irakban és Szíriában is harcolt. Spanyolországban 2017. augusztus 17-én és 18-án hajtottak végre dzsihadista támadást. A barcelonai és cambrilsi gázolásos merényletekben tizenhatan meghaltak, és több mint 150-en megsérültek, köztük egy magyar állampolgár is.
Szerző