Előfizetés

Több szakrendelő még nem kapott a koronavírus-tesztekből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.08. 20:52

Fotó: WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LI / AFP/Science Photo Library
Annak ellenére, hogy hétfő óta már a nem sürgős eseteket is fogadhatják, de bizonyos beavatkozásokat csak negatív teszttel rendelkező betegeken végezhetnek el.
Egyáltalán nem kaptak koronavírus-tesztet, vagy csak nagyon keveset - erről panaszkodnak egyes szakrendelőkben - számolt be róla az RTL Híradó.
Pedig az új szabályok szerint bizonyos beavatkozásokat, vizsgálatokat csak negatív teszttel rendelkező betegeken végezhetnek el, az ehhez szükséges mintavétel pedig a szakrendelők dolga lenne. Hétfő óta például a Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőben is fogadhatják újból a nem sürgős eseteket. Egy férfi arról számolt be a csatornának, hogy olyan vizsgálatra érkezett a rendelőbe, amelyhez nem kell negatív koronavírus-teszt. Amihez viszont igen, arról azt mondták neki, hogy nem tudják most elvégezni. A szigetszentmiklósi polgármester, Nagy János szerint ennek az az oka, hogy a rendelő még egyáltalán nem kapott a teszt elvégzéséhez szükséges PCR-csomagokból. Egy XV. kerületi rendelőintézetben is ellátják a sürgős eseteket, tesztet végezni ott sem tudnak. Buzna Andrea főigazgató azt nyilatkozta a csatornának, hogy egyáltalán nem kaptak még a teszteléshez szükséges csomagokból. Ígéretet kaptak ugyan arra, hogy talán a jövő héten jön, de hivatalos információt még nem. Ezért például a szájsebészeti, fogászati, hasi ultrahang beavatkozásokat nem tudják pillanatnyilag ellátni.
A csatorna úgy tudja, hogy több fővárosi rendelőintézet van, ahova csak néhány, vagy egyetlen darab sem érkezett. Így sok helyen továbbra is csak a sürgős eseteket látják el.

A mintavételi csomagokat a Nemzeti Népegészségügyi Központnak kell biztosítania. Az NNK szerint, ha nincs elég teszt, akkor a rendelőintézeteknek értesíteniük kell a kormányhivatalt.

Nem csak a Margitszigeten sétálhat, Karácsony Gergelyék számos más zöldterületet is ajánlanak a hétvégére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.08. 18:46

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Tudta, hogy a fővárosban majdnem 860 hektár természetvédelmi terület van?
Ezen a hétvégén már nyitva lesz a Margitsziget és az Óbudai-sziget is. Karácsony Gergely főpolgármester azonban Facebook-oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében továbbra is be kell tartani az előírásokat, és fontos, hogy sehol ne legyen tömeg. Ezért a népszerű parkok mellett Bardóczi Sándorral, Budapest főtájépítészével kevésbé ismert területeket ajánlottak a szabadidő eltöltésére, például a Nagyvásártelepet a Duna partján, a Népligetet, a III. kerületben Mocsárosdűlőt, vagy a Budai Tájvédelmi Körzetet. Az enbudapestem.hu oldalon a Fővárosi Önkormányzat pedig össze is gyűjtötte azokat a területeket, ahol sétálhatunk, sportolhatunk a távolságtartás járványügyi szabályait betartva. Budapesten ugyanis majdnem 860 hektár természetvédelmi terület van, és ebben számos kevésbé használt zöldfelület. Azt kérték, hogy mindenki használja a hozzá legközelebb találhatót, ehhez pedig egy interaktív térkép segíti a tájékozódást. 
Felhívták viszont a figyelmet az alábbi szabályok betartására:
  • Ha betegnek érezzük magunkat, ne menjünk ki a közterekre, parkokba, hanem maradjunk otthon.
  • Elsősorban a lakóhelyünkhöz közeli zöldfelületeket látogassuk, ahova gyalog vagy biciklivel el tudunk jutni. Legyen az utazás maga is kikapcsolódás és környezetbarát.
  • Ne tömegesen használjuk a parkokat és zöldfelületeket. Ha az egyik helyszínen sokan vannak, inkább keressünk másikat. Viseljünk maszkot séta és sport közben is.
  • Tájékozódjunk indulás előtt, gondoskodjunk ivóvízről és élelemről, a szemetet pedig mindig vigyük haza.
  • Óvjuk a természeti értékeket és a közparkokat, ne térjünk le a gyalogutakról, ne parkoljunk rá a zöldre.
Megjegyezték, hogy a kerületek saját hatáskörben dönthetnek egyes közkertek, zöldfelületek lezárásól, ezért mindképp érdemes indulás előtt a kerület oldalán tájékozódni. A Normafánál például ezen a hétvégén még nem változnak a jelenleg érvényben lévő rendelkezések. 

Pintér a hat évvel ezelőtti adósságrendezésre hivatkozik, amikor a kormány önkormányzatoknak nyújtott veszélyhelyzeti támogatásáról kérdezik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.08. 17:36

Fotó: Népszava
Sneider Tamás először a kormányfőt, azután a belügyminisztert kérdezte a kabinet terveiről.
Sneider Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője ismét nekifutott a kérdésnek arról, hogy az önkormányzatok számíthatnak-e kormányzati segítségre feladataik ellátásához. A politikus nemrég Orbán Viktor kormányfőhöz nyújtott be írásbeli kérdést erről. Választ Kontrát Károly államtitkár adott, aki azt felelte, hogy a kormány az Országgyűlés plenáris ülésein, illetve a március 26-i kormányinfón már adott tájékoztatást a témában. Sneider Tamás ezt "őrületes arroganciának" nevezte, aki szerint „már nem annyi a válasz, hogy minden arányos, jogszerű és szakszerű, hanem nézz utána magad, persze virágnyelven”. Arra viszont továbbra is kíváncsi volt, hogy várhatnak-e segítségnyújtást az önkormányzatok, vagy - ahogy fogalmazott- „elégedjenek meg azzal, hogy a megrendelt maszkokat lefoglalja Belügyminisztérium valamely hatóság útján”. Úgy látja, az önkormányzatoknak védőfelszerelésekre és tesztekre van szükségük, nem pedig azok önkényes elvételére. Ezért újabb írásbeli kérdést nyújtott be a témában, ezúttal Pintér Sándor belügyminiszternek címezve. A tárcavezető válaszában azt írta, hogy a koronavírus-járvány miatti védekezésben a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra, hiszen az eredményes védekezéshez mindenkinek hozzá kell járulnia. Megjegyezte, hogy az önkormányzatok fegyelmezetten látják el feladataikat, alkalmazkodva a veszélyhelyzetből fakadó különleges helyzethez.
- A 2010-2020 közötti időszak az önkormányzatok saját bevételei a kétszeresére emelkedtek, amellett, hogy 1300 milliárd forint adósságtól is megszabadultak

- tette hozzá Pintér Sándor.

Arra viszont mi emlékeztetnénk, hogy az önkormányzatok adósságának rendezése 2011 és 2014 májusa között zajlott. A napi.hu ki is kérte 2014 nyarán a konszolidáció teljes listáját a Nemzetgazdasági Minisztériumból. Az adósságrendezés az önkormányzatok többségét érintette, bár különböző mértékben. Összesen 1368,9 milliárd forint adósságot vállalt át a költségvetés az önkormányzatoktól. Azonban az nehezen értető a jelenlegi veszélyhelyzetben, hogy a kormány miért a hat évvel ezelőtt lezárult konszolidációra mutogat, miközben a járvány kezelése érdekében számtalan forrást vont el a helyi önkormányzatoktól. Elvette például a gépjárműadó törvény szerint járó részét, a parkolási díjakat, és van olyan település, ahol a cégek által fizetett helyi adókat is. Az önkormányzatoknak azonban továbbra is el kell látniuk feladataikat, üzemeltetniük intézményeiket, ráadásul szintén őket terheli plusz feladatként a karanténba került betegek ellátása. A parlamenti ellenzéki pártok ezért be is jelentették, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak azért, hogy az vessen véget az önkormányzatok kisemmizésének.