Előfizetés

Orbán Viktor az uniós tagállami vezetőkkel közös felvételen kívánt sok sikert Európának

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.09. 15:11
Orbán Viktor
Fotó: Népszava
A magyar kormányfő a kontinens országainak együttműködéséről beszélt az uniós ünnepen, nem harcról.
Mikor, ha nem most! – felkiáltással kezdte rövid mondanivalóját Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött szombati videóban, amelyen az Európai Unió országainak vezetőivel együtt köszöntötte a kontinens ünnepét. Május 9-én, az Európa-napon, a korábban megszokott harcos retorika helyett így folytatta: „Sohasem volt olyan szükség az együttműködésre, mint éppen most, az európai országok között. Sok sikert, Európa!”  Az Európa-napon kontinens-szerte arra emlékeznek, hogy Robert Schuman egykori francia külügyminiszter 1950-ben éppen május 9-én vetette fel a mai EU elődjének tekinthető nemzetközi szervezet, későbbi Európai Szén- és Acélközösség, a Montánunió megalakítását.

Karácsony: A budapestieknek járnak az adatok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.09. 14:56

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
„És kérni, követelni fogjuk újra meg újra, amíg meg nem kapjuk” – közölte a főpolgármester.
„Ma sem adott választ az operatív törzs arra, megkapjuk-e végre a kormánytól a Budapestre vonatkozó fertőzöttségi adatokat. Pedig ezekre egyre nagyobb a szükség, a város újranyitásának tervezése miatt, de azért is, mert szaporodnak az ellentmondások, egyre több a tisztáznivaló” – írta szombat délután Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A főpolgármester hozzátette: ma, a szokásától eltérően, az operatív törzs nem közölte, hányan vannak kórházban, és hányan lélegeztetőgépen. „Miért maradt ki ez az adat? Nagyon fontos lenne tudni aztán, miért tűnt el közel négyezer adat egyik napról a másikra a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról? Igaz-e a feltételezés, hogy az eltűnt adatok alapján már március elején nagyobb arányú lehetett a fertőzés? És vajon hol volt jelen a járvány?” – írta. Kiemelte: nagyon fontos lenne látni az adatokat olyan bontásban, hogy hány „lakossági” és hány intézményi, vagyis elsősorban kórházi fertőzést regisztráltak. Karácsony szerint ezzel függ össze, hogy ha a kormány nem is, a magánszolgáltatók adtak adatokat a sajtónak, és ebből kiderül, hogy a megbízhatónak tekintett PCR-tesztekből mintegy 1800-at végeztek, ennek 0,3 százaléka lett pozitív. „Tudom, ez nem tekinthető reprezentatívnak, de tanulságosnak igen. Hiszen ez is azt a gyanút erősíti: a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz” – fogalmazott. „Ha ez így van, akkor lehet-e tagadni azt, hogy elképesztő felelőtlenség volt a fővárosi kormányhivatal részéről megtiltani, „felesleges költségnek” minősíteni a kórházból kikerülő betegek tesztelését. A budapestieknek, akik eddig tiszteletreméltó belátással tartották magukat a korlátozó intézkedésekhez, jár a magyarázat, jár a tisztánlátás. És járnak az adatok, amelyeket a kormánytól kérünk. És kérni, követelni fogjuk újra meg újra, amíg meg nem kapjuk” – tette hozzá a főpolgármester.

Távol még a vakcina: sötétben tapogatózva küzdenek a szakemberek is a koronavírus ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.09. 13:08
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy nap alatt a félezret is meghaladta – a Budapesten és Pest megyében fenntartott – kijárási korlátozások rendőri intézkedéseinek a száma.
Mit nem tudunk a koronavírusról? Ezt a kérdést vetette fel az operatív törzs szombati tájékoztatóján Szlávik János. A Szent László Kórház infektológus főorvosa szerint ugyanis a hazánkban hivatalosan márciusban megjelent, a világon már csaknem 4 millió embert megfertőzött és eddig összesen csaknem 275 ezer ember halálát követelő vírusról sokat nem tudunk, így például azt sem, hogy honnan származik. A szakember felsorolt néhány, a vírushordozó denevérről szóló elméletet. – Nem tudjuk pontosan azt sem, hogyan terjed a betegség emberről emberre, azon túl, hogy cseppfertőzéssel. Annyi bizonyos, hogy a tünetek megjelenése előtt már egy-két nappal, azt követően pedig öt-hat napig is fertőzhet valaki. További kérdéseket vet fel, hogy az idős korosztály mellett, kevesen, de fiatalok is szenvedhetnek súlyos betegségben a vírustól – sorolta a szakember, aki a vakcináról szóló számos biztató hír ellenére leszögezte: nem tudhatjuk, hogy az idén őszre, télre vagy jövő tavaszra lesz-e egyáltalán védőoltás. Sőt, Szlávik János szerint az is előfordulhat, hogy már megvan az oltóanyag, de az bizonyos: még hosszú időnek el kell majd telnie, amíg a védettséget biztosító szérum tömegesen elérhetővé válik.   Az immár szokásossá vált tájékoztató elején Gál Kristóf, az ORFK szóvivője, miután ismertette a kormányzati tájékoztatóoldal szombat reggeli adatait, kiemelte: ezentúl kibővítetten közlik a mintavételek számát. Ez utóbbi reggelre elérte a 103 258-at, ami már magában foglalja az orvosi egyetemek által országosan megkezdett tömeges tesztelések számát is.

Mobilapplikációval 266 embert ellenőrizhetnek

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa beszámolt arról, hogy egy nap alatt 508 esetben kellett intézkedniük a kijárási korlátozások szabályainak megszegése miatt. Mint ismert, Budapesten és Pest megyében, az ország más részeivel ellentétben egyelőre megmaradtak a szigorú előírások. Az hazánkban azonban mindenütt érvényes maszkviselési és távolságtartási szabályok megsértését az elmúlt egy napban 117 esetben tapasztalták; 98 esetben helyszíni bírsággal, 72 alkalommal feljelentéssel éltek. A hatósági karanténban lévők számára a héten engedélyezett, önkéntes elektronikus követéssel eddig 266-an éltek, azaz letöltötték mobiltelefonjukra az ellenőrző applikációt. Akik viszont ezt nem tették meg, ők jelenleg 10 661-en vannak, azoknál a rendőrség továbbra is személyesen ellenőrzi, hogy betartják-e a házi vesztegzár előírásait. Újdonság, hogy életbe lépett az a jogszabály is, amely szerint Magyarországon az agrárágazatban külföldiek is dolgozhatnak, a rájuk vonatkozó szigorú előírásokkal. Eddig Romániából és Ukrajnából mindösszesen 31-en jelezték, hogy jönnének mezőgazdasági munkára.