Karácsony: A budapestieknek járnak az adatok

Publikálás dátuma
2020.05.09. 14:56

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
„És kérni, követelni fogjuk újra meg újra, amíg meg nem kapjuk” – közölte a főpolgármester.
„Ma sem adott választ az operatív törzs arra, megkapjuk-e végre a kormánytól a Budapestre vonatkozó fertőzöttségi adatokat. Pedig ezekre egyre nagyobb a szükség, a város újranyitásának tervezése miatt, de azért is, mert szaporodnak az ellentmondások, egyre több a tisztáznivaló” – írta szombat délután Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A főpolgármester hozzátette: ma, a szokásától eltérően, az operatív törzs nem közölte, hányan vannak kórházban, és hányan lélegeztetőgépen. „Miért maradt ki ez az adat? Nagyon fontos lenne tudni aztán, miért tűnt el közel négyezer adat egyik napról a másikra a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról? Igaz-e a feltételezés, hogy az eltűnt adatok alapján már március elején nagyobb arányú lehetett a fertőzés? És vajon hol volt jelen a járvány?” – írta. Kiemelte: nagyon fontos lenne látni az adatokat olyan bontásban, hogy hány „lakossági” és hány intézményi, vagyis elsősorban kórházi fertőzést regisztráltak. Karácsony szerint ezzel függ össze, hogy ha a kormány nem is, a magánszolgáltatók adtak adatokat a sajtónak, és ebből kiderül, hogy a megbízhatónak tekintett PCR-tesztekből mintegy 1800-at végeztek, ennek 0,3 százaléka lett pozitív. „Tudom, ez nem tekinthető reprezentatívnak, de tanulságosnak igen. Hiszen ez is azt a gyanút erősíti: a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz” – fogalmazott. „Ha ez így van, akkor lehet-e tagadni azt, hogy elképesztő felelőtlenség volt a fővárosi kormányhivatal részéről megtiltani, „felesleges költségnek” minősíteni a kórházból kikerülő betegek tesztelését. A budapestieknek, akik eddig tiszteletreméltó belátással tartották magukat a korlátozó intézkedésekhez, jár a magyarázat, jár a tisztánlátás. És járnak az adatok, amelyeket a kormánytól kérünk. És kérni, követelni fogjuk újra meg újra, amíg meg nem kapjuk” – tette hozzá a főpolgármester.
Szerző

Távol még a vakcina: sötétben tapogatózva küzdenek a szakemberek is a koronavírus ellen

Publikálás dátuma
2020.05.09. 13:08
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy nap alatt a félezret is meghaladta – a Budapesten és Pest megyében fenntartott – kijárási korlátozások rendőri intézkedéseinek a száma.
Mit nem tudunk a koronavírusról? Ezt a kérdést vetette fel az operatív törzs szombati tájékoztatóján Szlávik János. A Szent László Kórház infektológus főorvosa szerint ugyanis a hazánkban hivatalosan márciusban megjelent, a világon már csaknem 4 millió embert megfertőzött és eddig összesen csaknem 275 ezer ember halálát követelő vírusról sokat nem tudunk, így például azt sem, hogy honnan származik. A szakember felsorolt néhány, a vírushordozó denevérről szóló elméletet. – Nem tudjuk pontosan azt sem, hogyan terjed a betegség emberről emberre, azon túl, hogy cseppfertőzéssel. Annyi bizonyos, hogy a tünetek megjelenése előtt már egy-két nappal, azt követően pedig öt-hat napig is fertőzhet valaki. További kérdéseket vet fel, hogy az idős korosztály mellett, kevesen, de fiatalok is szenvedhetnek súlyos betegségben a vírustól – sorolta a szakember, aki a vakcináról szóló számos biztató hír ellenére leszögezte: nem tudhatjuk, hogy az idén őszre, télre vagy jövő tavaszra lesz-e egyáltalán védőoltás. Sőt, Szlávik János szerint az is előfordulhat, hogy már megvan az oltóanyag, de az bizonyos: még hosszú időnek el kell majd telnie, amíg a védettséget biztosító szérum tömegesen elérhetővé válik.   Az immár szokásossá vált tájékoztató elején Gál Kristóf, az ORFK szóvivője, miután ismertette a kormányzati tájékoztatóoldal szombat reggeli adatait, kiemelte: ezentúl kibővítetten közlik a mintavételek számát. Ez utóbbi reggelre elérte a 103 258-at, ami már magában foglalja az orvosi egyetemek által országosan megkezdett tömeges tesztelések számát is.

Mobilapplikációval 266 embert ellenőrizhetnek

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa beszámolt arról, hogy egy nap alatt 508 esetben kellett intézkedniük a kijárási korlátozások szabályainak megszegése miatt. Mint ismert, Budapesten és Pest megyében, az ország más részeivel ellentétben egyelőre megmaradtak a szigorú előírások. Az hazánkban azonban mindenütt érvényes maszkviselési és távolságtartási szabályok megsértését az elmúlt egy napban 117 esetben tapasztalták; 98 esetben helyszíni bírsággal, 72 alkalommal feljelentéssel éltek. A hatósági karanténban lévők számára a héten engedélyezett, önkéntes elektronikus követéssel eddig 266-an éltek, azaz letöltötték mobiltelefonjukra az ellenőrző applikációt. Akik viszont ezt nem tették meg, ők jelenleg 10 661-en vannak, azoknál a rendőrség továbbra is személyesen ellenőrzi, hogy betartják-e a házi vesztegzár előírásait. Újdonság, hogy életbe lépett az a jogszabály is, amely szerint Magyarországon az agrárágazatban külföldiek is dolgozhatnak, a rájuk vonatkozó szigorú előírásokkal. Eddig Romániából és Ukrajnából mindösszesen 31-en jelezték, hogy jönnének mezőgazdasági munkára.
Szerző

Varga Judit szerint „a nők iránti tiszteletét fejezte ki” a nőket számmal emlegető Kövér László

Publikálás dátuma
2020.05.09. 11:01

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
„Személy szerint engem, mint nőt nem sértett meg” – mondta az igazságügyi tárca vezetője.
Varga Judit igazságügyi miniszter a Magyar Nemzetnek adott hosszú interjújában hangsúlyozta: azt tanácsolja, hogy mindenki legyen bátor és hűséges a saját elveihez, és szerinte Nyugat-Európában felszabadítóan hat az őszintén kimondott szó, ugyanakkor a bűnösség vélelmével tekintenek Magyarországra az Európai Unióban. A kormányközeli lap szombati számában azt mondta, a koronavírus-törvény kiállja a jogállamiság próbáját, és az élet bizonyítja, nincs veszélyben a sajtószabadság Magyarországon. A miniszter kitért rá, hogy azért is publikált a Die Welt című német lapban a kormány politikájáról, mert tudja, milyen képet közvetít a sajtó Magyarországról, és úgy érezte, szükség van ellenpontra, hogy az olvasók kiegyensúlyozott tájékoztatás mellett maguk dönthessék el, mi az igazság, és ne legyenek félretájékoztatva.

Az EPP „évek óta egy se hús, se hal formáció”

Az igazságügyi miniszter szerint az is megkérdőjelezhető, milyen legitimitása van annak az ülésnek, amelyen Magyarországról lesz szó az Európai Parlamentben, és néppárti képviselők is támogatták az erre vonatkozó kezdeményezést. „Az EPP egy tömegpárt, ami nehezen küzd meg saját belső feszültségeivel. A pártcsalád évek óta egy se hús, se hal formáció. Olyan kardinális kérdésekben sem volt egyértelmű néppárti álláspont, mint hogy a keresztény gyökereket az EU alapvető értékeinek tekintjük-e. Egykor szebb napokat látott pártcsaládunk szinte minden kérdésben belső vitákat folytat, így talán nem is az a fontos, hozzánk hogy viszonyulnak, vagy hogy mi lesz a Fidesszel, hanem az, hogy mi lesz a néppárttal, visszafordulnak-e a konzervatív irányba, vagy egyre liberálisabbá válnak, engedve egy szűk, de hangos kisebbség nyomásának” – mondta. Varga Judit szerint biztosan mérföldkő lesz az, hogy a német alkotmánybíróság a héten felülbírálta az Európai Bíróság egyik határozatát.
„Régóta várták a jogászok a pillanatot, amikor dönteni kell, ki mondhatja ki a végső szót az uniós és a tagállami hatáskörök ütközése esetében. Kinek van joga arra, hogy megmondja, milyen kérdésben kinek van joga dönteni?”

– fogalmazott.

Hozzátette, hogy „az erős nemzetállamokra épülő uniós álláspontunk szerint ez egyértelműen a szuverén tagállam, ezen jog végső letéteményese pedig az Alkotmánybíróság. A német alkotmánybíróság döntése azt az álláspontot erősítette meg, hogy ilyen szempontból az Európai Unió nem egyenlő az Európai Egyesült Államokkal.” A miniszter a rémhírterjesztésre vonatkozó jogszabály kapcsán kitér rá, hogy a különleges jogrend lényege, hogy míg békeidőben az egyéni jogok a közösség érdekei felett állhatnak, addig veszélyhelyzetben a közösség érdeke és biztonsága mindenképpen az egyén önmegvalósítása elé kerül. Ilyenkor mindenkinek fegyelmezettebbnek kell lennie, hiszen a tömegkommunikációs eszközök révén – földrajzi helytől függetlenül – ma már egy kattintással milliókhoz lehet eljuttatni egy hamis hírt.

„Tusk nem sikeres hazája belpolitikájában, és ez frusztrációhoz vezet”

Donald Tusk korábban a Spiegelnek azt nyilatkozta, hogy Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra. Az Európai Néppárt elnöke ezzel arra utalt, hogy a magyar jogalkotást a náci hatalomgyakorlás jogi hátterét megalapozó szakember is elismerné. Varga Judit most azt mondta, Tusk nem sikeres hazája belpolitikájában, és ez frusztrációhoz vezet, ami érződik a nyilatkozataiban. Szerinte egykori európai csúcsvezetőként meg szeretné találni saját hangját, hogy a fősodorban maradhasson, és úgy gondolja, hogy ezért ki kell szolgálnia a liberális médiát is. Veszélyes játék ez, hiszen a végén nem lehet majd megállapítani, liberális vagy konzervatív politikusról van-e szó – mondta, és hozzátette, hogy
„most olyan erkölcsi szintre süllyedt Donald Tusk, amire már nincsenek szavak.”

„Éretlen dolog lenne belemenni abba, hogy vajon ki kezdte a vitát, de azért hangsúlyoznám, hogy a Fidesz soha nem mondott mást a nemzetközi politikában, mint amilyen álláspontot most is képvisel” – közölte.

Vargát nem sértette meg a házelnök

Azzal kapcsolatban, hogy az MSZP-s Gurmai Zita azt követelte, a miniszter a parlamentben foglaljon állást Kövér szavairól, Varga úgy vélekedett, a jelenlegi helyzetben szerinte nem kellene ilyen kérdésekkel foglalkozni. Majd azt mondta, irigyli az ellenzéki képviselőket, hogy ennyi idejük van, és egy TV műsorból vett, kontextusából kiragadott félmondat alapján akarnak feszültséget kelteni.
„Kövér László szerintem a nők iránti tiszteletét fejezte ki, amikor arról beszélt, hogy nem szeretne egy nőt hozzá méltatlan helyzetben látni”

– jelentette ki.

Azt mondta, Kövér „arra az eszményre utalt, hogy a nőket bizonyos rájuk jellemző viselkedésformák miatt jobban tiszteljük. A házelnöknek éppen annyira joga van egy ilyen konzervatív megnyilvánuláshoz, mint másnak egy liberális állásfoglaláshoz. Személy szerint engem, mint nőt nem sértett meg. Magyarországon egyenjogúság van, de figyelembe kell vennünk, hogy a férfiak és a nők egymástól különböznek.”

Bayer Zsolt egy távinterjúban kérdezte Kövér Lászlót arról, hogy az elnöki pulpitustól miként lehet ép lélekkel végigszenvedni egy Szabó Tímeát. Erre válaszolt úgy a házelnök, hogy szánalommal tekint ezekre a képviselőkre, különösen azokra, akiknek a személyi száma 2-vel kezdődik. Nincs annál elszomorítóbb, mint amikor egy gyűlölettől eltorzult női arcot lát az ember férfi létére – tette hozzá.

Az igazságügyi tárca vezetője elmondta azt is, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése óta elképesztő mennyiségű munkát végeztek el, sok rendelet született, és a jogászok munkája minimum megduplázódott. Hozzátette: sok jogszabály kodifikációja most kicsit háttérbe szorult, de teljesíteni akarják az éves jogalkotási tervet is.
Szerző