Előfizetés

Diktatúrafigyelőt indított az MSZP

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2020.05.11. 11:51

Fotó: Népszava
Az ellenzéki párt a neten gyűjti össze, hogyan él vissza az Orbán-kormány a vírusellenes küzdelem címén megszerzett korlátlan felhatalmazásával.
Diktatúrafigyelő címmel elkezdte lajstromba szedni az MSZP, hogy a vírushelyzet miatt a fideszes kétharmad által megszavazott, Orbán Viktornak gyakorlatilag korlátlan hatalmat biztosító felhatalmazási törvényt hogyan használta a Fidesz a saját klientúrájának a további gazdagítására. Az aloldal az MSZP honlapjáról érhető el. „Amikor március végén arról volt szó, hogy mire kér a kormányoldal felhatalmazást, majd időkorlát nélkül egypárti döntéssel áterőltették a magyar Országgyűlésen azt, akkor azt a kérdést tettük fel, hogy élnek, vagy visszaélnek majd ezzel?” – mondta Molnár Zsolt képviselő, az MSZP pártigazgatója az online sajtótájékoztatóján. Molnár Zsolt szerint a legsötétebb várakozásaik valósultak meg arról, hogy a Fidesz és Orbán Viktor szerinte hogyan kezeli a megmaradt jogállamot, hogy a veszélyhelyzet alatt milyen intézkedéseket hoztak akár az Országgyűlésben akár rendeleti úton, akár helyi szinten. Molnár Zsolt bejelentette, hogy egy olyan honlapot indítottak el, amely tartalmaz minden olyan döntést, amit az elmúlt hat hétben hozott a kormány, az országgyűlés vagy helyi szinten fideszes politikusok, aminek semmi köze nincs érdemben a veszélyhelyzetben, ám visszaéléseket tartalmaznak. Egyben az MSZP levélben fordult a Transparency International (TI) helyi szervezetéhez együttműködést ajánlva és kérve, hogy küldjék meg azokat az adatokat, amelyek ezeket a megállapításokat megalapozzák, vagy ha más visszaélésről van tudomásuk, akkor azt jelezzék feléjük. De ezen túlmenően az oldalon van egy értesítő felület, ahol bárki értesítheti az ellenzéki pártot ha olyan döntést lát vagy hall, ami visszaélést jelent a járványhelyzet ürügyén megszerzett korlátlan felhatalmazással. „Politikai hovatartozás nélkül várunk minden állampolgárt, hogy keressenek minket, hogy a nyilvánosság megtudhassa, hogy milyen döntések születtek” – fogalmazott a képviselő. Molnár Zsolt leszögezte: most még a legfontosabb feladat a járványellenes küzdelem illetve a járványhelyzet okozta gazdasági nehézségek megoldása. Ugyanakkor majd mérleget kell vonni, hogy ki és milyen módon élt és ki és hogyan élt vissza a felhatalmazási törvénnyel. A honlapon az első ügy március 25.-ről ered, a kormány ekkor rendeletben minősítette „nemzetstratégiai jelentőségűvé” a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Status Power Invest Kft. megvásárlását, amit utána az állami MVM Zrt. hajtotta végre. De ott található, hogy március 31.-én a kormányoldal járványügyi intézkedések közé elrejtve átvinné a Városliget beépítését, dacára, hogy sem az októberben megválasztott új városvezetés, sem a Fővárosi Közgyűlés nem támogatta. Az utolsó ilyen hír pénteki: az egészségügyi és gazdasági válság közepette a kormány újabb 15 milliárd forintot égetne el tömegpropagandára. 

Vidéken kötelező a szájmaszk a Volánbuszokon

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.11. 11:04

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A fővárost és Pest megyét nem érintő járatok esetében visszaáll az első ajtós felszállási rend.
Hétfőtől kötelező a szájmaszk viselése a Volánbusz járművein, és az első ajtón kell felszállni azokra a járatokra, amelyek nem érintik Pest megyét és Budapestet – közölte a busztársaság hétfőn az MTI-vel. A közleményben azt írták, a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszában, a május 11-i üzemkezdettől jelentős változások lépnek életbe a közlekedési társaság járatain.
Az autóbuszállomások nyitott részein a másfél méteres védőtávolság betartása – a járványügyi szabályozással összhangban – kötelező, a szájat és az orrot eltakaró eszköz viselése ajánlott.

A fővárost és Pest megyét nem érintő járatok esetében visszaáll az első ajtós felszállási rend, és szigorú óvintézkedések betartása mellett ismét lehet a járművezetőtől menetjegyet, bérletet vásárolni. E célból a buszon egyszerre egy utas tartózkodhat, a jegyet vagy bérletet váltani kívánó többi utazónak a peronon kell várakoznia a másfél méteres védőtávolság betartásával – tették hozzá.
Újra visszaáll az első ajtós felszállási rend
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava

Most Skandináviával vív diplomáciai háborút Szijjártó Péter a magyar felhatalmazási törvény miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.11. 08:17

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország nagyköveteit berendelte a magyar külügyminiszter.
Hazugsággal vádolta meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter öt észak-európai kollégáját – derült ki a fideszes politikus vasárnap esti Facebook-bejegyzéséből. Mint írta: hétfőn a Külügyminisztériumba rendelik be Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország Budapesten akkreditált nagykövetét. Mindezt Szijjártó azzal magyarázta, hogy „ez a hétvége sem múlt el a nemzetközi liberális mainstream álhírterjesztése nélkül”.
„Természetesen előjöttek a már unalomig ismert hazugságok a diktatúraépítésről, a vég és határ nélküli felhatalmazásról, satöbbi, satöbbi.”

– írta Szijjártó Péter.

– Az öt ország külügyminisztere ugyanis levélben biztosította támogatásáról az Európa Tanács magyar koronavírus-törvény miatt „aggódó” főtitkárát, s közülük többen külön-külön is nyilatkoztak (=álhírt terjesztettek=nem mondtak igazat) rólunk – fejtegette Szijjártó. A magyar kormányt ért bírálatokat rendszeresen az országgal azonosító külügyminiszter most ki is oktatta a skandinávokat: „A magyar egy több mint ezer éves nemzet, mely nem kér a szánalmasan képmutató gyámkodásból. Ne gondolja magáról se a dán, se az izlandi, se a finn, se a norvég, se a svéd külügyminiszter, hogy jobban tudja a magyaroknál, hogy mi a jó a magyaroknak. Bízzák nyugodtan ezt ránk, a magyar emberek el tudják dönteni, hogy mit akarnak és mit nem. Ők pedig foglalkozzanak nyugodtan a saját dolgaikkal.” Az öt észak-európai külügyminiszter egyébként Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkárának április elején nyilvánosságra hozott javaslatcsomagját támogatta. Ebben a horvát politikus ajánlásokat fogalmazott meg a szervezet 47 tagállama számára, hogy „miként tartsák tiszteletben az emberi jogokat, a demokráciát és a jogállamiságot a koronavírus-járvány idején”. Mint arról akkor a hvg.hu beszámolt, a dokumentumban a főtitkár nem írta le hazánk nevét nevét, de a kifogás egyértelműen utalt a parlament által március 30-án elfogadott magyar felhatalmazási törvényre, amely alapján a Orbán Viktor kormányfő a veszélyhelyzet időtartama alatt, határozatlan ideig irányíthatja rendeletekkel az országot.