Előfizetés

Vidéken kötelező a szájmaszk a Volánbuszokon

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.11. 11:04

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A fővárost és Pest megyét nem érintő járatok esetében visszaáll az első ajtós felszállási rend.
Hétfőtől kötelező a szájmaszk viselése a Volánbusz járművein, és az első ajtón kell felszállni azokra a járatokra, amelyek nem érintik Pest megyét és Budapestet – közölte a busztársaság hétfőn az MTI-vel. A közleményben azt írták, a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszában, a május 11-i üzemkezdettől jelentős változások lépnek életbe a közlekedési társaság járatain.
Az autóbuszállomások nyitott részein a másfél méteres védőtávolság betartása – a járványügyi szabályozással összhangban – kötelező, a szájat és az orrot eltakaró eszköz viselése ajánlott.

A fővárost és Pest megyét nem érintő járatok esetében visszaáll az első ajtós felszállási rend, és szigorú óvintézkedések betartása mellett ismét lehet a járművezetőtől menetjegyet, bérletet vásárolni. E célból a buszon egyszerre egy utas tartózkodhat, a jegyet vagy bérletet váltani kívánó többi utazónak a peronon kell várakoznia a másfél méteres védőtávolság betartásával – tették hozzá.
Újra visszaáll az első ajtós felszállási rend
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava

Most Skandináviával vív diplomáciai háborút Szijjártó Péter a magyar felhatalmazási törvény miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.11. 08:17

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország nagyköveteit berendelte a magyar külügyminiszter.
Hazugsággal vádolta meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter öt észak-európai kollégáját – derült ki a fideszes politikus vasárnap esti Facebook-bejegyzéséből. Mint írta: hétfőn a Külügyminisztériumba rendelik be Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország Budapesten akkreditált nagykövetét. Mindezt Szijjártó azzal magyarázta, hogy „ez a hétvége sem múlt el a nemzetközi liberális mainstream álhírterjesztése nélkül”.
„Természetesen előjöttek a már unalomig ismert hazugságok a diktatúraépítésről, a vég és határ nélküli felhatalmazásról, satöbbi, satöbbi.”

– írta Szijjártó Péter.

– Az öt ország külügyminisztere ugyanis levélben biztosította támogatásáról az Európa Tanács magyar koronavírus-törvény miatt „aggódó” főtitkárát, s közülük többen külön-külön is nyilatkoztak (=álhírt terjesztettek=nem mondtak igazat) rólunk – fejtegette Szijjártó. A magyar kormányt ért bírálatokat rendszeresen az országgal azonosító külügyminiszter most ki is oktatta a skandinávokat: „A magyar egy több mint ezer éves nemzet, mely nem kér a szánalmasan képmutató gyámkodásból. Ne gondolja magáról se a dán, se az izlandi, se a finn, se a norvég, se a svéd külügyminiszter, hogy jobban tudja a magyaroknál, hogy mi a jó a magyaroknak. Bízzák nyugodtan ezt ránk, a magyar emberek el tudják dönteni, hogy mit akarnak és mit nem. Ők pedig foglalkozzanak nyugodtan a saját dolgaikkal.” Az öt észak-európai külügyminiszter egyébként Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkárának április elején nyilvánosságra hozott javaslatcsomagját támogatta. Ebben a horvát politikus ajánlásokat fogalmazott meg a szervezet 47 tagállama számára, hogy „miként tartsák tiszteletben az emberi jogokat, a demokráciát és a jogállamiságot a koronavírus-járvány idején”. Mint arról akkor a hvg.hu beszámolt, a dokumentumban a főtitkár nem írta le hazánk nevét nevét, de a kifogás egyértelműen utalt a parlament által március 30-án elfogadott magyar felhatalmazási törvényre, amely alapján a Orbán Viktor kormányfő a veszélyhelyzet időtartama alatt, határozatlan ideig irányíthatja rendeletekkel az országot.

Akár 31 fokot is mérhetünk, de az északi megyékben megérkeznek a zivatarok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.11. 07:59
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Többfelé is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Hétfőn általában vékony fátyolfelhőzet szűri a napsütést, de napközben átmenetileg megvastagszik a felhőzet, és főként északon és nyugaton alakulhat ki néhol zápor, esetleg zivatar is előfordulhat. A délnyugati, déli szél megélénkül, időnként megerősödik, de az Alpokalján és a Kisalföldön viharos széllökések is előfordulhatnak. Késő délutántól az Északi-középhegység térségében, estétől pedig északnyugaton a záporok mellett néhol zivatarok is lehetnek. A zivatarok veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Győr-Moson-Sopron és Vas megyében a szél miatt is figyelmeztetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 31 fok között valószínű. Késő estére 18 és 23 fok közé hűl le a levegő. 
Várhatóan keddre virradóan hidegfront vonul át fölöttünk, és a legtöbb helyen már 10-15 fokkal visszaesik majd a hőmérséklet.
Kapcsolódó
10 fokos lehűlés érkezik a jövő héten