Európai Parlament;Varga Judit;felhatalmazási törvény;

2020-05-12 10:48:28

Az EP Orbánt várja a csütörtöki vitára, a kormányfő mégis Varga Juditot küldi

Az igazságügyi miniszter szeretett volna felszólalni a magyar felhatalmazási törvényről rendezett európai parlamenti vitában, de az EP elnöke megüzente neki, hogy csak az első számú vezetők kaphatnak szót.

Az Európai Parlamentben csütörtök reggel vitáznak a képviselők a magyarországi vészhelyzeti kormányzásról és annak a jogállamiságra, valamint az alapvető jogokra gyakorolt hatásáról. Az eszmecserét az EP zöldpárti frakciója indítványozta, később a a néppártiak és a balliberálisok is az áldásukat adták a kezdeményezésre. Az utolsó pillanatban szerda estéről csütörtök reggelre halasztott a vitában először az Európai Bizottság, majd az EU soros horvát elnökségének a képviselője kap szót, utánuk következnek a képviselői hozzászólások. Ha Orbán Viktor elfogadja az EP elnökének váratlan meghívását, akkor ő lehet a napirendi pont harmadik felszólalója.

A járvány miatt életbe léptetett óvintézkedések miatt a képviselők többsége nem a brüsszeli ülésteremben fogja követni az ülést, hanem a távolból, videokapcsolaton keresztül. Hozzászólásra azonban csak a jelenlévők kapnak lehetőséget.

Varga Judit igazságügyi miniszter is szeretett volna beszédet mondani és az elhangzottakra reagálni a csütörtöki vitában. Emiatt levelet váltott David Sassolival, az Európai Parlament elnökével, illetve kabinetfőnökével. Kérését végül elutasították, amit Facebook- és Twitter-bejegyzésekben sérelmezett:

“A demokratikus legitimációjára oly büszke EP úgy kíván jogállamiságról, demokratikus alapértékekről vitatkozni, hogy a tisztességes eljárás alappillérét, az érintett fél személyes meghallgatását kívánja ellehetetleníteni”.

Sassoli elnök irodája arra hivatkozva mondott nemet Varga kérésére, hogy az EP plenáris ülésén a kormány képviseletében csak állam- vagy kormányfő szólalhat fel.

Emlékezetes, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt években mindig megkapta ezt a lehetőséget az EP éppen soros elnökétől. A parlamenti elnök most megismételte a meghívást, jóllehet azt a címzett ezúttal nem kérelmezte. Az Orbánnak kedd este elküldött levelében Sassoli leszögezi: hálás lenne, ha a magyar miniszterelnök tájékoztatná arról a szándékáról, hogy részt kíván-e venni vitában, ami csütörtök reggel 9 órakor kezdődik az EP brüsszeli székházának plenáris üléstermében. Mint Sassoli az Orbánnak írott levelében kifejti: kedvezőnek tartja és szorgalmazza, hogy egy ilyen fontos eseményen az Európai Parlament képviselői meghallgathassák a magyar kormány képviselőjét.