Előfizetés

Egy 64 éves rémhírterjesztőt fogtak el a szerencsi rendőrök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.12. 14:01
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A férfi azt állította, hogy a kormány szándékosan a járvány tetőzésére időzítette a kijárási korlátozás megszüntetését.
Egy Szerencshez közeli településen élő 64 éves férfi az új koronavírussal kapcsolatos hamis tényállításokat tett közzé egy közösségi oldalon április 28-án. A posztban a férfi többek között azt állította, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését, ami szerinte tömeges megbetegedést eredményezhet - írja a police.hu. Bejegyzéséhez rövid időn belül tizenkilencen hozzászóltak, és tizenegyen meg is osztották. A szerencsi rendőrök azonosították az elkövetőt, akit 2020. május 12-én reggel elfogtak, majd gyanúsítottként hallgattak ki. A Szerencsi Rendőrkapitányság rémhírterjesztés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást ellene. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság felhívta a közösségi oldalakat használók figyelmét, hogy a rendőrség folyamatosan monitorozza az internetet, és megteszi a szükséges intézkedéseket: eltávolíttatja a kifogásolható tartalmakat, illetve – súlyosabb esetben – büntetőeljárást indít.  Hozzátették, hogy mindenkinek egyéni felelőssége, hogy mit oszt meg a közösségi médiában, milyen tartalmakat küld tovább, és egy rosszindulatú vagy meggondolatlan megosztás akár bűncselekményt is megvalósíthat.

Rendszeresen verte és bezárta a házba élettársát és lányát egy alsózsolcai férfi, később a házukat is felgyújtotta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.12. 13:09
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A férfi azzal fenyegette az asszonyt és gyerekét, hogy megöli őket, rájuk gyújtja a házat, elvágja a nyakukat és felakasztja őket.
Letartóztatták azt az 52 éves alsózsolcai férfit, aki élettársát és annak kiskorú lányát is rendszeresen megverte, fenyegette és bezárta a házba - írja az ügyészség. A Miskolci Rendőrkapitányság a férfi ellen személyi szabadság megsértésének bűntette miatt nyomoz, de a hatóság vizsgálja a kiskorú veszélyeztetése, illetőleg a kapcsolati erőszak megvalósulását is. A férfi 1990 óta Alsózsolcán élt együtt élettársával és annak kiskorú lányával. 2019 novemberében a férfi agyi infarktust kapott, ettől kezdődően megváltozott a viselkedése, agresszívvá vált. A nőt és lányát többször úgy bántalmazta, hogy nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket okozott nekik. Gyógyszert szedett és erre rendszeresen alkoholt fogyasztott. Az asszonyt és a lányt többször is bezárta a házba estétől reggelig úgy, hogy az ajtókat bereteszelte, beláncolta és a lakatkulcsot magánál tartotta. 
Idén május elején egy reggel kinyitotta a rájuk zárt ajtót, majd közölte az élettársával, hogy most már egyáltalán nem mehetnek ki a házból, dolgozni sem mehet el, mindenhová csak vele mehetnek, ellenkező esetben megveri őket.

Mivel a nő nem mehetett dolgozni, megszűnt a munkaviszonya. A férfi rendszeresen fenyegette az élettársát, és nevelt lányát olyan kijelentésekkel, hogy megöli őket, rájuk gyújtja a házat, elvágja a nyakukat, felakasztja őket. Ennek azzal adott nyomatékot, hogy az ágya mellett tartott kaszát, borotvát, kést és minden fenyegetések alkalmával ezekre a tárgyakra mutatott rá. Az egyik napon önkormányzati ügyintézés miatt elengedte otthonról az élettársát, de azzal a figyelmeztetéssel, hogy ha a hivatalból nem tér vissza azonnal, megtalálja és kinyírja.
A nő gyermekével együtt a kora délután ért haza, amikor látták, hogy az előszobában oda van készítve kisbalta, nagybalta, fejsze és karó, a teraszon pedig egy akasztásra alkalmas csomóval ellátott kötél.

A nő és gyermeke annyira megijedt, hogy elmenekült az épületből. Rokonaik értesítették a rendőrséget. Miután a férfi észrevette, hogy távoztak, több helyiségben tüzet gyújtott. Az épület emiatt annyira kiégett, hogy lakhatatlanná vált. A tüzet a szomszédok által riasztott tűzoltók oltották el. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség indítványozta a gyanúsított letartóztatását a szökés, elrejtőzés, tanúk megfélemlítése, illetőleg az újabb bűncselekmény veszélye miatt. A Miskolci Járásbíróság az indítványnak helyt adott, és elrendelte a férfi letartóztatását egy hónapra.

Vádat emeltek a siklóernyővel marihuánát csempésző három férfi ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.12. 11:27
illusztráció
Fotó: AFP
Egyikük a landolás során farokcsonttörést szenvedett, kórházba kellett szállítani.
Vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség azzal a három férfival szemben, akik 2018. augusztusában 18 kilogramm marihuánát csempésztek Szerbiából Magyarország területére úgy, hogy a kábítószert motoros siklóernyővel a határzár felett átrepülve juttatták át Magyarország területére. Az ügyészség közleményében az áll: a vádirat szerint a három férfi régebb óta ismerte egymást, és együtt dolgoztak egy szegedi cégnél. Szerbiai kapcsolatukat és forrásukat felhasználva elhatározták, hogy kábítószert csempésznek Magyarországra, kihasználva egyikük hobbi motoros siklóernyőzésben való jártasságát. Ennek érdekében 2018. májusától több alkalommal átmentek a határ szerb oldalára a felszálláshoz alkalmas terep felderítése érdekében, amelyet végül meg is találtak Horgos közelében. 2018. augusztus 13-án, éjjel Újvidékre utaztak és megszerezték egy fekete zsákban elhelyezve a 17 csomag, mintegy 18 kilogramm marihuánát. A kábítószert ezután egy szeméttelep mellett elrejtették, majd visszautaztak Magyarországra. Két nap múlva ismét Szerbiába utaztak, és a rejtekhelyről a marihuánát a Horgos melletti, felszállásra kiszemelt helyre szállították, ahol újból elrejtették és hazautaztak. Mintegy két hét múlva, augusztus 30-án két külön autóval ismét átlépve a határt a Horgos melletti felszálló helyre mentek, ott összerakták a siklóernyőt, és megvárták a sötétedést. Este 8-kor a vádlottak egyike a kábítószert magához véve felszállt a motoros siklóernyővel és 10 perc múlva átrepült a szerb-magyar határzár felett, azonban a magyar oldalra érve a motor meghibásodott, előbb kihagyott, majd megállt. Ezért a határvonaltól mintegy 600 méterre kényszerleszállást hajtott végre egy Tiszasziget közeli erdősáv melletti szántóföldön. A férfi a landolás során farokcsonttörést szenvedett, de arra még volt ereje, hogy elrejtse a kábítószert a jogellenes határátlépést észlelő határrendészek helyszínre érkezése előtt a fák között. A férfi az aljnövényzetben próbált elbújni, azonban megtalálták és állapota miatt kórházba szállították. A kábítószert ekkor még nem, hanem másnap, a már világosban megtartott szemle során találták meg és foglalták le a rendőrök. A becsempészni szándékozott marihuána tiszta hatóanyag tartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határát meghaladta, annak mintegy másfélszerese. A főügyészség a vádlottakat különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának, valamint határzár tiltott átlépésének bűntettével vádolja. Bűnösségükről a Szegedi Törvényszék fog dönteni.