rémhírterjesztés;koronavírus;kijárási korlátozás;

2020-05-12 14:01:53

Egy 64 éves rémhírterjesztőt fogtak el a szerencsi rendőrök

A férfi azt állította, hogy a kormány szándékosan a járvány tetőzésére időzítette a kijárási korlátozás megszüntetését.

Egy Szerencshez közeli településen élő 64 éves férfi az új koronavírussal kapcsolatos hamis tényállításokat tett közzé egy közösségi oldalon április 28-án. A posztban a férfi többek között azt állította, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését, ami szerinte tömeges megbetegedést eredményezhet - írja a police.hu.

Bejegyzéséhez rövid időn belül tizenkilencen hozzászóltak, és tizenegyen meg is osztották.

A szerencsi rendőrök azonosították az elkövetőt, akit 2020. május 12-én reggel elfogtak, majd gyanúsítottként hallgattak ki.

A Szerencsi Rendőrkapitányság rémhírterjesztés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást ellene.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság felhívta a közösségi oldalakat használók figyelmét, hogy a rendőrség folyamatosan monitorozza az internetet, és megteszi a szükséges intézkedéseket: eltávolíttatja a kifogásolható tartalmakat, illetve – súlyosabb esetben – büntetőeljárást indít. 

Hozzátették, hogy mindenkinek egyéni felelőssége, hogy mit oszt meg a közösségi médiában, milyen tartalmakat küld tovább, és egy rosszindulatú vagy meggondolatlan megosztás akár bűncselekményt is megvalósíthat.