Eddig ismeretlen vírusmutációkat találtak Észtországban

Publikálás dátuma
2020.05.12. 15:31

Fotó: ARNE DEDERT / AFP
Két olyan mutációt is találtak a virológusok, amelyeket máshol még nem azonosítottak a SARS-CoV-2-vírus genetikai elemzésekor – számolt be kedden a helyi sajtó.
A vizsgálatok során a szakértők hat észt állampolgártól vett koronavírusos mintát összehasonlították a vírus kezdeti törzsével, amelyet Kínából kaptak. A vírus nyolc olyan mutációját mutatták ki, amelyek megjelentek más országok mintáiban is, de két olyan mutációt is találtak, amelyeket máshol még nem azonosítottak – mondta a Postimees című helyi lapnak Radko Avi, a tartui egyetem tudományos munkatársa
"Ha az utóbbiakat alaposan megvizsgáljuk, akkor látható, hogy kemény küzdelem folyik az észt lakosok immunrendszerében a vírussal. Az a tény, hogy a mutációk a fehérjék szintjén jelennek meg, azt mutatja, hogy az immunrendszer nagy nyomása alatt van, ezért keresi útját az emberi szervezetben. Ez azt mutatja, hogy a vírus új az emberi populáció számára, ami persze már eddig is ismert volt" – fejtette ki a Avi.
Az elemzés szerzői szerint a genom vizsgálatával le lehet követni, hogy terjednek a betegséget előidéző vírusok.
Nidhan Biszvasz és Partha Madzsúmder, az indiai nemzeti biomedikai genomika intézetének szakértői április végén kimutatták, hogy a koronavírus tavaly decemberben jelent meg Kínában, és 10 különböző mutációja alakult ki. Egyikük - az A2a - kis híján kiszorította a többit és dominánssá vált a világ különböző részein.
Észtországban kedden 1746 fertőzöttet tartottak nyilván. Egy nap leforgása alatt öt új fertőzéses esetet mutattak ki, az előző napon kettőt. Hatvanegy ember halt meg. Március 13-tól vezettek be rendkívüli járványhelyzetet, amely május 17-ig van érvényben.
Szerző

Koronavírusos a Kreml szóvivője

Publikálás dátuma
2020.05.12. 15:12

Fotó: SEFA KARACAN / AFP/Anadolu Agency
Ezt maga Peszkov közölte kedden orosz hírügynökségekkel.
Kórházba szállították koronavírus-fertőzéssel Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét.  Ezt maga Peszkov közölte kedden orosz hírügynökségekkel. A SARS-CoV-2 koronavírust az orosz államvezetés tagjai közül eddig Mihail Misusztyin miniszterelnök, valamint Olga Ljubimova kulturális és Vlagyimir Jakusev építésügyi miniszter szervezetében mutatták ki
Szerző

Megrohamozták a karanténból kiszabadult franciák a spanyol dohányboltokat

Publikálás dátuma
2020.05.12. 14:56

Fotó: Jc Milhet / AFP
Spanyolországban ugyanis fele annyiba kerül a cigaretta, mint Franciaországban.
A koronavírus-járvány miatt nyolc hétig tartó általános karantén feloldását követő első napon a franciák tömegesen indultak cigarettát venni a francia-spanyol határon fekvő Perthusba, ahol fele annyiba kerül a dohánytermék, mint Franciaország más településein. A francia televíziók keddi híradásai szerint az általános karanténból hétfőn kiszabadult francia dohányosok megrohamozták a Spanyolország és a Pireneusok francia oldala közötti határváros dohányboltjait, és miután nem tartották be a társadalmi távolságtartás szabályait, a rendőrségnek kellett beavatkoznia.
- Az emberek megrohamozták az üzleteket a Perpignan városától délre található határmenti településen, és teljesen elfelejtették az egészségügyi előírásokat, ezért a megyei csendőrség a spanyol hatóságok kérésére beavatkozott. Megkértük az embereket, hogy menjenek ki a boltokból és kint álljanak sorba

- jelezték francia források.

A France2 közszolgálati televízió képei szerint 
több száz méteres sorokban több mint két órát várakoztak az emberek a kisváros mindhárom dohányboltja előtt,

hogy egy-egy doboz cigarettát vehessenek, a dohány ugyanis fele annyiba kerül Spanyolországban, mint Franciaországban. A perthusi önkormányzat szerint az emberek többsége nem viselt maszkot és nem tartott legalább egyméteres távolságot. A francia csendőrség szerint akkora dugók alakultak ki a határon, mint a nyári időszakokban a nyaralások elején és végén. Perthus főutcája a térség egy legfőbb kereskedelmi tengelye, ahol a franciák egész évben előszeretettel vásárolnak be elsősorban alkoholtartalmú italokat és dohánytermékeket, amelyekre a spanyol állam jóval alacsonyabb adókat szab ki, mint a francia. A két ország között a járvány miatt a határ hivatalosan zárva van, de a kishatárforgalom engedélyezett, így Perthus földrajzi helyzete miatt a környékbeli spanyolok és franciák szabadon járnak át a határon.
Szerző