Kirabolták a Takarékbank egyik fiókját Pécsen - ezt a férfit keresi a rendőrség (fotó)

Publikálás dátuma
2020.05.12. 18:46

Fotó: Sóki Tamás / MTI
A szájmaszkos rabló elmenekült a helyszínről.
Egy férfi 2020. május 12-én 15 óra 20 perc körüli időben Pécsett, a Komlói úton szájmaszkkal az arcán bement egy pénzintézetbe, majd közölte, hogy fegyver van nála és pénzt követel - írja honlapján a rendőrség.  Miután megkapta a pénzt, elmenekült a helyszínről. Az eset során nem sérült meg senki.     

A rendőrök a lakosság segítségét kérik a képen látható férfi azonosításához:

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy aki a felvételen látható férfit felismeri, tartózkodási helyéről vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, hívja a 06-72-504-400-as telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 ,,Telefontanú" zöld számán, a 107, vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.
Ugyanezt a bankfiókot tavaly novemberben is kirabolták. A rendőrség akkori közlése szerint a feltételezett tettes egy 60-65 év körüli, vélhetően sántító férfi volt, aki szintén szájmaszkkal az arcán ment be az épületbe és egy papírlapot rakott le az asztalra, amelyen az állt, hogy fegyver van nála és pénzt követel. Az akkori eset során sem sérült meg senki.
Témák
bankrablás Pécs
Frissítve: 2020.05.12. 19:24

Pénzért gyűjtetett ajánlásokat a 2018-as parlamenti választáshoz egy polgári férfi

Publikálás dátuma
2020.05.12. 14:48
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Választás rendje elleni bűntett miatt emeltek vádat ellene.
A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat egy polgári férfi ellen, aki jelölt-társának a rövid határidő miatt másokkal, pénzért gyűjtetett ajánlóíveket - írja az ügyészség. A 2018. évi országgyűlési választást megelőzően az ügyben érintett jelölő szervezetet a Nemzeti Választási Bizottság nyilvántartásba vette. A vádlott és annak ismerőse is ezen jelölőszervezet nevében indult Hajdú-Bihar megye egy-egy országgyűlési egyéni választókerületében. A férfi ismerőse nem tudta vállalni a jelöléssel kapcsolatos ügyintézést, ezért azzal a vádlottat bízta meg. Az egyéni választókerületi jelölt az előírt jogszabályoknak megfelelően két alkalommal összesen 200 db ajánlóívet vett át, majd azokat 2018. március 1-jén és 2-án átadta a vádlottnak. 
Mivel a kitöltött ajánlóívek összegyűjtésére és leadására 2018. március 5-ig volt lehetőség, a vádlott az ajánlóívek birtokában rövid időn belül találkozott Debrecenben három ismerősével, akikkel megállapodott abban, hogy a másik választókerületi jelölt érdekében aktivistákként gyűjtsenek kitöltött ajánlóíveket pénzért cserébe.

A vádlott a 200 db üres ajánlóívet átadta az ismerőseinek, akik a feladat elvégzését követően azokat 2018. március 5-én visszaadták. A férfi ekkor 240 ezer forintot fizetett ki az ajánlóívekért. A vádlott ezeket átnézte és megállapította, hogy azok közül csak 154 volt kitöltve, 46 üresen maradt. 
Azt is észrevette, hogy a 154 darab kitöltött ajánlóíven nem szerepelt sem a gyűjtő neve, sem pedig az aláírása a jogszabályi előírás ellenére, ezért a vádlott azokat saját nevében, mint gyűjtő aláírta és kézjegyével ellátta.

Ezt követően az ajánlóíveket még aznap, 2018. március 5-én leadta. A későbbiekben az illetékes bizottság megállapította, hogy a vádlott által leadott ajánlóívekkel együtt ismerőse megszerezte a jelöléshez szükséges 500 darab érvényes ajánlást, ezért felvették az egyéni választókerületi képviselőjelölti nyilvántartásba. A vádlott ismerőse a későbbiekben lemondott a képviselő-jelöltségéről. A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken. Indítványozta, hogy a Debreceni Törvényszék tárgyalás lefolytatása nélkül bocsássa próbára a vádlottat.
Szerző

Egy 64 éves rémhírterjesztőt fogtak el a szerencsi rendőrök

Publikálás dátuma
2020.05.12. 14:01
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A férfi azt állította, hogy a kormány szándékosan a járvány tetőzésére időzítette a kijárási korlátozás megszüntetését.
Egy Szerencshez közeli településen élő 64 éves férfi az új koronavírussal kapcsolatos hamis tényállításokat tett közzé egy közösségi oldalon április 28-án. A posztban a férfi többek között azt állította, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését, ami szerinte tömeges megbetegedést eredményezhet - írja a police.hu. Bejegyzéséhez rövid időn belül tizenkilencen hozzászóltak, és tizenegyen meg is osztották. A szerencsi rendőrök azonosították az elkövetőt, akit 2020. május 12-én reggel elfogtak, majd gyanúsítottként hallgattak ki. A Szerencsi Rendőrkapitányság rémhírterjesztés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást ellene. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság felhívta a közösségi oldalakat használók figyelmét, hogy a rendőrség folyamatosan monitorozza az internetet, és megteszi a szükséges intézkedéseket: eltávolíttatja a kifogásolható tartalmakat, illetve – súlyosabb esetben – büntetőeljárást indít.  Hozzátették, hogy mindenkinek egyéni felelőssége, hogy mit oszt meg a közösségi médiában, milyen tartalmakat küld tovább, és egy rosszindulatú vagy meggondolatlan megosztás akár bűncselekményt is megvalósíthat.
Szerző