vádemelés;Bige László;Bige Holding Csoport;

Vádat emeltek az egyik leggazdagabb magyar ellen

Vesztegetéssel vádolják Bige Lászlót.

Vádat emelt és börtönbüntetést, illetve 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta az ügyészség Bige Lászlóval, a milliárdos műtrágyakirállyal szemben – értesült a 24.hu.

A hatóságok sorozatban indítottak vizsgálatot 2018 végétől Bige László milliárdos műtrágyakirály ellen. Bige cégét, a szolnoki Nitrogénműveket akkor ősszel szállta meg több száz rendőr és a katasztrófavédelem munkatársai. A rendőrség akkor azt közölte: a hulladékgazdálkodási törvény megsértése és más bűncselekmények miatt nyomoznak. Az üzemet egy időre be is záratták a hatóságok, Bige pedig két napra őrizetbe került.

Gyára aztán újraindulhatott, októberben pedig bíróság mondta ki, hogy jogtalanul zárták be az üzemet, ami Bigének állítása szerint több milliárd dollár kárt okozott.

 

Míg Bige László a napi.hu tavaly májusi összesítése szerint még az ötödik leggazdagabb magyarnak számított, a Forbes legfrissebb 50 leggazdagabb magyar listáján a 14. helyen áll, 92,2 milliárd forint becsült vagyonával.

Bige viszont nem környezetvédelmi ügyről, hanem a cége ellen indított hadjáratról beszélt, és meg is nevezte Csányi Sándort, az OTP Bank vezérét, mondván, régóta tartó viszályuk összefügg a hatósági akciókkal. Azt állította, a támadás célja, hogy rákényszerítsék a régió legnagyobb nitrogénműtrágya-gyárának eladására. Csányi Sándor visszautasította a vádakat.

Tavaly a 24.hu írt arról, hogy nem a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt hallgatták ki a Bige Holding tulajdonosát, hanem vesztegetéssel gyanúsítják. Részleteket azonban a rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el.

A portál most úgy értesült, hogy lezárult a nyomozás, és az ügyészség vádat emelt a milliárdos ellen.

Az ügyészség a portál érdeklődésére nem árult el részleteket, viszont közölte, hogy a vádlott nem közszereplő. 

A Nyíregyházi Törvényszék annyit válaszolt a lapnak, hogy április 21-én érkezett meg hozzájuk a vádirat, a veszélyhelyzetre tekintettel az iratok megvizsgálására és a vádirat kézbesítésére három hónap áll rendelkezésükre.

- Erre eddig a nagy terjedelmű iratanyag miatt nem került sor – jelezte a bíróság, amely szintén a személyes adatok védelmére hivatkozva nem adott tájékoztatást a vádlott kilétéről.

A 24.hu információi szerint Bigéékhez már eljutott a vádirat, és bár a nagyvállalkozó nem reagált a lap megkeresésére, ügyvédje, Zamecsnik Péter az értesülést megerősítve annyit válaszolt, hogy „a vád koncepciója a vesztegetésről teljességgel megalapozatlan”.

A portál azt írja, hogy az ügyészség vagyonelkobzást indítványozott vesztegetési pénzre, amit a nyomozóhatóság Bige László bankszámláján már le is foglalt, és további 20 millió forint büntetést is szükségesnek tart. Emellett börtönbüntetést kért a milliárdosra, de abban az esetben, ha az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség két év börtönbüntetést indítványoz öt évre felfüggesztve.