Előfizetés

Íme, itt vannak Budapest újranyitásának fővárosi feltételei

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.05.13. 09:15

Fotó: Népszava
A városháza 7+1 pontban foglalta össze a város újraindításának önkormányzati feltételeit és lépéseit.
Mindenhol a világon a nagyvárosok a leginkább kitettek a koronavírus-fertőzés hatásinak, így érthető, ha Budapestre különleges szabályok vonatkoznak. Csakhogy a magyar kormány a felhatalmazási törvénnyel nem csak a cselekvés jogát, de az információk kisajátításával a megalapozott döntés lehetőségét is monopolizálta – szögezi le mindjárt a dokumentum elején Karácsony Gergely főpolgármester. A védekezés első szakasza a miniszterelnök szerint is lezárult. (Tegnap Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora is kijelentette, hogy már nincs járvány. A szerk.) Karácsony szerint a fővárosiak példát mutattak fegyelmezettségből, együttműködésből. A védekezés második szakaszára azonban olyan eszközöket kell találni, amelyek hosszabb távon is fenntarthatóak, amelyek mellett az élet a lehető legjobban hasonlít a korábban megszokotthoz, miközben lehetőséget ad a gyors reagálásra a járvány esetleges visszatérésekor. A hétköznapok korábbiakhoz hasonlatos rendje Karácsony szerint a következő feltételek teljesülése esetén állítható helyre: - az új fertőzöttek száma alacsony szinten stabilizálódik, - a tesztelés tömeges és folyamatos - felépülnek a szükséges egészségügyi tartalékkapacitások -továbbra is mindenki fegyelmezetten betartja a maszkviselésre és a távolságtartásra vonatkozó szabályokat Amennyiben a kormány úgy ítéli meg, hogy ezek a feltételek teljesültek, akkor specifikus szabályok megalkotása mellett Budapesten újra kinyithatnak az üzletek és a vendéglátóhelyek, lehetővé válik közösségi, kulturális és sportesemények szervezése. A védekezés második szakaszának programjához a városvezetés szerint az alábbi három elvet kell figyelembe venni: - a legfontosabb az emberi élet és egészség megóvása - az egészségvédelem és a társadalmi élet újraindítása kölcsönösen függ egymástól - az intézkedéseknek rugalmasnak kell lenniük. Az újraindítás 7+1 lépéséhez a kormánynak és az önkormányzatoknak együtt kell működniük.
  • 1. Az önkormányzatokat az eddigieknél jobban be kell vonni a döntések előkészítésébe, át kell adni számukra a járványügyi adatokat.
  • 2. Induljon tömeges tesztelés, az eredményeket hozzák nyilvánosságra.
  • 3. Új szabályokat kell bevezetni az egészségügyi és szociális ellátórendszerben. Ennek részeként tesztelni kell a hazaküldött betegeket és az őket ellátó szociális munkásokat. A svéd modell mintájára mindazoknak, akik a „legkevésbé is betegnek érzik magukat”, lehetőségük legyen orvosi igazolás nélkül e hétig otthon maradni, miközben a kieső munkabérüket az állam vállalja magára. A kórházakból kikerülő betegek tesztelés nélküli haza, illetve idősotthonokba való küldésére vonatkozó határozatokat vissza kell vonni, a kórházakban és az idősotthonokban folyamatosan szűrni kell és fenn kell tartani a látogatási tilalmat. Az idősotthonok működtetésének egyéb kérdéseiről pedig haladéktalanul meg kell kezdeni az egyeztetést az állam, az önkormányzatok és az egyházak között.
  • 4. A közlekedési eszközök túlzott zsúfoltságának elkerüléséhez biztosítani kell a rugalmas munka- és iskolakezdést, ahol lehet, fenn kell tartani a távmunkát. A népszerű találkahelyek, parkok mellett újabb területeket kell megnyitni a fővárosiak előtt új belvárosi sétáló zónák kialakításával és a rakpartok hétvégi autók előtti lezárásával, látogatószámláló app-ok kifejlesztésével, bevezetésével.
  • 5. A vendéglátóhelyek újranyitását is a távolságtartás szabályaihoz kell szabni, könnyíteni kell a teraszengedélyek kiadásán. Az önkormányzatok tegyék lehetővé a közterek egyrészére való kitelepülést az éttermek, kávézó, stb. számára.
  • 6. Az arcmaszkok használata továbbra is maradjon kötelező az üzletekben és közösségi közlekedés járatain, illetve tegyék kötelezővé a játszótereken a felnőtteknek, a vendéglátóhelyeken a pincéreknek.
  • 7. Növelni kell a biciklis és gyalogosközlekedés lehetőségeit a városban, új biciklisávok és sétálóutcák kijelölésével. A városvezetés ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a közösségi közlekedés heti mintegy egymilliárdos vesztesége a rendszer finanszírozhatatlanságával fenyeget, így a buszbeszerzésre korábban ígért 3,2 milliárdos állami támogatás azonnali kifizetését várják.
  • +1. A járvány nyomában érkező szociális és gazdasági válság hatásainak – a budapesti önkormányzatok forrásai több mint százmilliárd forinttal csökkenhetnek az előttünk álló években – ellensúlyozására jelentőségének megfelelő eszközöket kell adni Budapestnek. A Budapest New Deal program megalkotását az országos gazdaságélénkítéskor meg kell kezdeni.
   

Egységes egészségügyi ellátást akarnak az európai szocialisták - magyar képviselő javaslatára építenek

Népszava
Publikálás dátuma
2020.05.13. 09:10

Fotó: Christian Creutz / Európai Parlament
Ha a tervezetet elfogadja az EU, a jövőben egyetlen magyar beteg sem kaphat gyér minőségű ellátást, állítja az MSZP-s Ujhelyi István.
Európai Egészségügyi Unió létrehozását szorgalmazza az uniós képviselő-testület szocialista frakciója, amelynek vezetője és két tagja néhány napja levelet írt az EU három fő intézményének az elnökéhez. A baloldali politikusok azt javasolják, hogy a tagállamok végezzék el egészségügyi rendszerük stressz-tesztjét, az Európai Bizottság pedig ennek alapján terjesszen elő az egészségügyi ellátó rendszer minimum követelményeire vonatkozó javaslatot. Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője közleményében történelmi áttörésnek nevezte, hogy a szocialista frakció befogadta és képviseli az általa szorgalmazott egészségügyi programot. - Minden európai polgárnak, így minden magyar embernek jár a minőségi ellátás, az európai közösségben nem tűrhetjük tovább, hogy a tagállamok egészségügyi rendszereiben ilyen szélsőséges különbségek legyenek – fogalmazott a politikus, aki az elmúlt hónapokban magyar- és európai szakmai szervezetekkel közösen dolgozta ki azt a keretprogramot, amely rögzíti az egészségügyi ellátásban elvárt minimális minőségi- és gyakorlati követelményeket.

Vádat emeltek az egyik leggazdagabb magyar ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.13. 08:25
Bige László
Fotó: Balázs Attila / MTI
Vesztegetéssel vádolják Bige Lászlót.
Vádat emelt és börtönbüntetést, illetve 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta az ügyészség Bige Lászlóval, a milliárdos műtrágyakirállyal szemben – értesült a 24.hu. A hatóságok sorozatban indítottak vizsgálatot 2018 végétől Bige László milliárdos műtrágyakirály ellen. Bige cégét, a szolnoki Nitrogénműveket akkor ősszel szállta meg több száz rendőr és a katasztrófavédelem munkatársai. A rendőrség akkor azt közölte: a hulladékgazdálkodási törvény megsértése és más bűncselekmények miatt nyomoznak. Az üzemet egy időre be is záratták a hatóságok, Bige pedig két napra őrizetbe került. Gyára aztán újraindulhatott, októberben pedig bíróság mondta ki, hogy jogtalanul zárták be az üzemet, ami Bigének állítása szerint több milliárd dollár kárt okozott.   Míg Bige László a napi.hu tavaly májusi összesítése szerint még az ötödik leggazdagabb magyarnak számított, a Forbes legfrissebb 50 leggazdagabb magyar listáján a 14. helyen áll, 92,2 milliárd forint becsült vagyonával. Bige viszont nem környezetvédelmi ügyről, hanem a cége ellen indított hadjáratról beszélt, és meg is nevezte Csányi Sándort, az OTP Bank vezérét, mondván, régóta tartó viszályuk összefügg a hatósági akciókkal. Azt állította, a támadás célja, hogy rákényszerítsék a régió legnagyobb nitrogénműtrágya-gyárának eladására. Csányi Sándor visszautasította a vádakat.
Tavaly a 24.hu írt arról, hogy nem a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt hallgatták ki a Bige Holding tulajdonosát, hanem vesztegetéssel gyanúsítják. Részleteket azonban a rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el.

A portál most úgy értesült, hogy lezárult a nyomozás, és az ügyészség vádat emelt a milliárdos ellen. Az ügyészség a portál érdeklődésére nem árult el részleteket, viszont közölte, hogy a vádlott nem közszereplő. 
A Nyíregyházi Törvényszék annyit válaszolt a lapnak, hogy április 21-én érkezett meg hozzájuk a vádirat, a veszélyhelyzetre tekintettel az iratok megvizsgálására és a vádirat kézbesítésére három hónap áll rendelkezésükre.

- Erre eddig a nagy terjedelmű iratanyag miatt nem került sor – jelezte a bíróság, amely szintén a személyes adatok védelmére hivatkozva nem adott tájékoztatást a vádlott kilétéről. A 24.hu információi szerint Bigéékhez már eljutott a vádirat, és bár a nagyvállalkozó nem reagált a lap megkeresésére, ügyvédje, Zamecsnik Péter az értesülést megerősítve annyit válaszolt, hogy „a vád koncepciója a vesztegetésről teljességgel megalapozatlan”. A portál azt írja, hogy az ügyészség vagyonelkobzást indítványozott vesztegetési pénzre, amit a nyomozóhatóság Bige László bankszámláján már le is foglalt, és további 20 millió forint büntetést is szükségesnek tart. Emellett börtönbüntetést kért a milliárdosra, de abban az esetben, ha az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség két év börtönbüntetést indítványoz öt évre felfüggesztve.