Gyula;rémhírterjesztés;Momentum;

2020-05-13 14:11:20

Rabosították a gyulai Momentum tagját, miután azt írta Facebook-on, hogy kiürítettek a gyulai kórházban 1170 ágyat

Hogy-hogy nem, a gyulai intézményben majdnem 1200 ágy várta üresen a koronavírusos betegeket.

A gyulai rendőrök szerda hajnalban rémhírterjesztés gyanúja miatt bevitték Csóka-Szűcs Jánost, a Kossuth Kör helyi vezetőjét, a Momentum gyulai tagját. Rabosították, majd négy óra múlva kiengedték – tudta meg a Narancs.hu

A portál arról számolt be, hogy a Gyulai Rendőrkapitányság öt munkatársa két autóval ment ki szerda hajnali 6 órakor Csóka-Szűcs János házához. Itt azt közölték vele és feleségével, hogy rémhírterjesztés bűncselekmény gyanúja miatt előállítják a férfit. Egyben értésére adták, hogy a rémhírterjesztést gyanújuk szerint április 20-án „Gyula cenzúramentes csevegő” nevet viselő Facebook-oldalon közzétett bejegyzéssel. A rendőrök házkutatást tartottak, és lefoglalták Csóka-Szűcs mobiltelefonját és számítógépeit.

A lap értesülését megerősítette Csóka-Szűcs János és Körömi János, a Kossuth Kör Békés megyei koordinátora is, aki a történtről értesítette Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt. 

A Narancs.hu felhívta arra a figyelmet, hogy az április 20-i időpont azért érdekes, mert akkor tartották Gyulán a dudálós akciót, amelyet Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, illetve a Momentum kezdeményezett. Ezzel a szervezők a kórház-átszervezés és járványügyi titkolózás ellen tiltakoztak úgy, „hogy azt a budai várba felköltöző Orbán Viktor is meghallja”.

Aznap Gyulán hasonló akciót tartottak, és nyolc autó dudálva háromszor járta körbe a belvárost. Az esemény előtt, majd utána három poszt szólt erről a tiltakozásról a közösségi oldalon.

A rendőrségen előállított és rabosított Csóka-Szűcs Jánossal közölték, hogy azt a Facebook-posztot hozták összefüggésben a rémhírterjesztéssel, amelyet a gyulai autós felvonulásról Hadházy Ákos írt a saját közösségi oldalán. Ezt osztotta meg Csóka-Szűcs azzal az egy mondat hozzáfűzéssel, hogy 

A rendőrség szerint ez a mondattal a Kossuth Kör elnöke

A Békés Megyei Központi Kórház gyulai egységének legnagyobb részét még április közepén járványkórházzá minősítette Kásler Miklós, és valóban majdnem 1200 ágy várta üresen a vírusos betegeket. Csóka-Szűcs János nem érti, mit veszélyeztetett volna, amikor az igazat írta meg. Négy órát töltött a rendőrségen.

Márki-Zay Péter a lapnak az esetet kommentálva a lapnak felháborítónak nevezte, hogy „a járvány elleni védekezést politikai célokra használják ki”.

A Momentum Mozgalom Facebook-oldalán pedig azt írta, hogy felháborítónak tartják, hogy „a pártállami időket visszahozva, egy a kormánynak nem tetsző megszólalás miatt a rendőrség bármikor megjelenhet az emberek otthonában, elhurcolhatják őket, házkutatást rendelhet el”.