Előfizetés

Rabosították a gyulai Momentum tagját, miután azt írta Facebook-on, hogy kiürítettek a gyulai kórházban 1170 ágyat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.13. 14:11
A gyulai kórház
Fotó: Google Street View
Hogy-hogy nem, a gyulai intézményben majdnem 1200 ágy várta üresen a koronavírusos betegeket.
A gyulai rendőrök szerda hajnalban rémhírterjesztés gyanúja miatt bevitték Csóka-Szűcs Jánost, a Kossuth Kör helyi vezetőjét, a Momentum gyulai tagját. Rabosították, majd négy óra múlva kiengedték – tudta meg a Narancs.hu.  A portál arról számolt be, hogy a Gyulai Rendőrkapitányság öt munkatársa két autóval ment ki szerda hajnali 6 órakor Csóka-Szűcs János házához. Itt azt közölték vele és feleségével, hogy rémhírterjesztés bűncselekmény gyanúja miatt előállítják a férfit. Egyben értésére adták, hogy a rémhírterjesztést gyanújuk szerint április 20-án „Gyula cenzúramentes csevegő” nevet viselő Facebook-oldalon közzétett bejegyzéssel. A rendőrök házkutatást tartottak, és lefoglalták Csóka-Szűcs mobiltelefonját és számítógépeit. A lap értesülését megerősítette Csóka-Szűcs János és Körömi János, a Kossuth Kör Békés megyei koordinátora is, aki a történtről értesítette Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.  A Narancs.hu felhívta arra a figyelmet, hogy az április 20-i időpont azért érdekes, mert akkor tartották Gyulán a dudálós akciót, amelyet Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, illetve a Momentum kezdeményezett. Ezzel a szervezők a kórház-átszervezés és járványügyi titkolózás ellen tiltakoztak úgy, „hogy azt a budai várba felköltöző Orbán Viktor is meghallja”. Aznap Gyulán hasonló akciót tartottak, és nyolc autó dudálva háromszor járta körbe a belvárost. Az esemény előtt, majd utána három poszt szólt erről a tiltakozásról a közösségi oldalon. A rendőrségen előállított és rabosított Csóka-Szűcs Jánossal közölték, hogy azt a Facebook-posztot hozták összefüggésben a rémhírterjesztéssel, amelyet a gyulai autós felvonulásról Hadházy Ákos írt a saját közösségi oldalán. Ezt osztotta meg Csóka-Szűcs azzal az egy mondat hozzáfűzéssel, hogy 
„Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat.”

A rendőrség szerint ez a mondattal a Kossuth Kör elnöke
„a veszélyhelyzetben veszélyeztette a védekezés hatékonyságát.”

A Békés Megyei Központi Kórház gyulai egységének legnagyobb részét még április közepén járványkórházzá minősítette Kásler Miklós, és valóban majdnem 1200 ágy várta üresen a vírusos betegeket. Csóka-Szűcs János nem érti, mit veszélyeztetett volna, amikor az igazat írta meg. Négy órát töltött a rendőrségen. Márki-Zay Péter a lapnak az esetet kommentálva a lapnak felháborítónak nevezte, hogy „a járvány elleni védekezést politikai célokra használják ki”. A Momentum Mozgalom Facebook-oldalán pedig azt írta, hogy felháborítónak tartják, hogy „a pártállami időket visszahozva, egy a kormánynak nem tetsző megszólalás miatt a rendőrség bármikor megjelenhet az emberek otthonában, elhurcolhatják őket, házkutatást rendelhet el”.

Kormányközeli vállalkozó cége nyerte el a kanadai magyar kereskedőházra kiírt egymilliárdos tendert

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.05.13. 12:36

Fotó: Shutterstock
Balla Sándor remek kapcsolatokat ápol a fideszes vezetőkkel - és nem mellesleg a pályázatot kiíró ügynökséggel is.
Magyar borok kanadai promóciójával foglalkozik az a cég, ami április 30-án egyedüli pályázóként nyerte el a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség egy torontói kereskedőház üzemeltetésére kiírt pályázatát. Amegállapodás értelmében egy olyan kereskedőházat kell fenntartaniuk, ami magyar kis-és középvállalkozások termékeit segíti a kanadai piacra, és kapcsolja össze a magyar kereskedőket a helyi vevőkörrel. A pályázat győztese, a  torontói Vinum Tokaj Canada Inc. határozatlan időre (a hatályos szabályok esetében a becsült időtartam ilyen esetekben 48 hónap), összesen 944 millió forint értékben vállalta, hogy teljesíti a HEPA amúgy meglehetősen egyedi feltételeit: a megállapodás szerint egy 20 négyzetméteres hűtőházat, egy 100 négyzetméteres raktárhelyiséget, hét munkatársat és egy 3,5 tonnás kisteherautót biztosít majd az exportfejlesztési és promóciós partneriroda működtetéséhez.

A kanadai mindenes

Az eredményhirdetéséről csütörtökön hvg.hu számolt be elsőként. Érdekes lehet azonban a győztes cég háttere is: a
a Vinum Tokaj Canada Inc. elnöke ugyanis Balla Sándor kanadai magyar üzletember, aki egyben a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetségének (HCBA) vezetője, különféle tisztségeiben pedig harmonikus kapcsolatokat ápol a torontói magyar konzulátussal - sőt, a pályáztató Hepa NZrt. vezetőségével is.

Partnerként egyeztetnek a HEPA igazgatójával

A remek együttműködést mutatja, hogy tavaly május végén a vállalkozószövetség és a HEPA hivatalosan egyeztetett arról, hogyan lehetne fellendíteni a kanadai-magyar vállalkozások kapcsolatát és a két állam kereskedelmét. Az eseményen Balla  társaságában részt vett Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója, Magyar Levente miniszterhelyettes és Palkovits Valér torontói főkonzul. (Balla a lenti képen középtájt, Magyar Levente jobboldalán áll- a szerk.)
A megbeszélés után szeptemberben már Hendrich és Balla együtt látogatott el a felvidéki szilágyperecseni Hagymafesztiválra: „a résztvevőket Balla Sándor, a Kanadai Magyar Vállakozók Szövetségének elnöke és a CanImpEx Marketing Inc. elnöke tájékoztatta arról, hogy a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a CanImpEx (...)  közös tevékenységének köszönhetően azon dolgoznak, hogy a magyarországi mellett a határon túli gasztrotermékek is bevezetésre kerüljenek az észak-amerikai piacon” - számolt be a rendezvényről Facebook-oldalán a kanadai vállalkozó szövetség. 
A CanImpEx októberben már szintén a Hepa és a torontói főkonzulátus támogatásával tárgyalt Kelet-Kanadában a magyar termékek helyi termesztéséről - erről egy helyi lap, a Magyar Élet tudósított. Talán az sem mellékes, hogy a torontói irodaüzemeltetési pályázaton frissen befutó Vinum Tokaj Canada Inc. egyik alvállalkozóként pont a CanImpExet nevezte meg; de egy másik Balla-féle cég, a North Star Wall Systems is szerepel az alvállalkozói listán.
A kanadai magyar vállalkozó szívesen tölt időt fideszes politikusok társaságában: mint arról a Kanadai Magyar Hírlap több cikkben írt, Balla ült már egy limuzinban Mátrai Márta fideszes képviselővel, Tokajból importált borait pedig L. Simon László is megkóstolta egy vancouveri eseményen. Legutóbb pedig a külügyminiszter Facebook-videóján láthattuk Ballát, amint Palkovits Valérral védőmaszkot oszt az Egyesült Államokból repülővel hazamenekített magyaroknak -a torontói főkonzulátus molinója előtt.
A nyertes pályázat kapcsán megkérdeztük a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökséget – szerintük nem összeférhetetlen-e, hogy egy olyan cég legyen torontói irodájuk üzemeltetője, melynek vezetője, Balla több tisztségében is együttműködik, partnerként lép fel a HEPA-val.   

A HEPA szerint minden rendben

Az exportügynökség cikkünk megjelenése után, szerdán délután válaszolt kedden elküldött kérdéseinkre. Szerintük a szerződés szabályos:  "A HEPA, az általa kiírt közbeszerzési eljárásban az ott meghatározott kizáró és összeférhetetlenségi okok vizsgálatára köteles, ilyen ok az eljárásban az ajánlattevővel szemben nem merült fel. A közbeszerzési eljárás a vonatkozó jogszabályi előírások és ezek által biztosított transzparencia betartásával került lefolytatásra" -  írták. Abban sem láttak problémát, hogy a velük több fronton is együttműködő, szövetségi elnök Balla cége a befutó:  mint fogalmaztak, " a Kanadai Magyar Vállalkozók szövetsége sikeres magyar vállalkozók egyeztető platformja, melynek célja a Kanadában élő magyarság támogatása és gazdasági tevékenységeik összehangolása és erősítése. "

Másfél hónapig tart, mire egy magyar termék kijut a piacra

Lapunk már a kiírás idején felfigyelt a HEPA irodaház- pályázatára: szemet szúrt a jelentős összeg, és az egyedinek mondható elvárások, de az sem volt egyértelmű, miért kell egyáltalán külön torontói partnerirodát biztosítani a magyar kkv-k termékeinek. Január végén elküldött kérdéseinkre az Exportfejlesztési Ügynökség is elismerte: a magyar vállalkozások számára óriási kihívás, hogy mintatermékeiket eljuttassák a tengeren túlra, és ennek finanszírozására önerőből csak kevesen képesek - és még ott logisztika problémája is, hiszen Kanadába 1-1,5 hónapon belül lehet csak kijuttatni mintadarabokat. Ezen a helyzeten javítana elvileg a torontói promóciós partneriroda; megválaszolatlan kérdés azonban, hogy mire lesz elég majd a 100 négyzetméteres raktárhelyiség és a 20 négyzetméteres, szoba nagyságú hűtőrészleg. A HEPA mindenesetre bizakodó: a beruházást szerintük indokolttá teszi, hogy Kanada és Magyarország közötti kereskedelmi mérleg egyre pozitívabb képet mutat. Mint írták, 2016-ban a magyar termék export 250 millió amerikai dollár, a szolgáltatás export 110 millió dollár volt, 2017-re  viszont a termék export 276 millió dollárra a szolgáltatás export 113 millió dollárra, 2018-ra a termék export 312 millió dollárra, a szolgáltatás export pedig 125 millió dollárra emelkedett.

A vállakozószövetség is örült az új kereskedőháznak

Nagy örömmel fogadta az exportügynökség irodanyitási terveit a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetsége is, akiket szintén év elején kerestünk meg: mint írták, bíznak benne, "hogy ennek köszönhetően a kanadai diaszpórában élő 360 ezer magyart és a magyarországi termékek iránt aktívan érdeklődő kelet-európai származású kanadaiakat hatékonyabban lehet majd elérni a szélesedő termékskálával." Az öröm most kettős lehet, hiszen az irodaházat végül a vállalkozószövetség elnökének cége üzemeltetheti.

Müller Cecília nyerte a víruscukiság-versenyt: orrocska, nyunyóka, miegymás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.13. 11:59

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az országos tisztifőorvostól számos részletet megtudhattunk arról, hogy milyen szabályokat kell betartani a bölcsődei és óvodai ügyeleten.
Elkötelezett a magyar kormány, hogy minél több munkahelyet mentsen meg - közölte Bodó Sándor az operatív törzs szerda délelőtti tájékoztatóján.  Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára összefoglalta a kormány munkahelyvédelmi bértámogatási programját. Dolgozónként átlagosan több mint 160 ezer forint állami támogatásra pályáztak a cégek. Eddig több mint 5400 vállalkozás kérvényezte a bértámogatást, 72 ezer munkavállalót érintve. A turizmus, kereskedelem, szállítás, raktározás, gépjárműjavítás és egyéb szolgáltatás területéről érkeztek kérelmek. A csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatás is kedvező fogadtatásra talált elmondása szerint.  A kérelmeket továbbra is várják, részletes információ a munka.hu honlapon található. Hozzátette, hogy igyekeznek csökkenteni a pályázatokhoz szükséges adminisztrációt.  Megjegyezte, hogy aki elveszítette a munkáját, annak három hónapon belül vagy a versenyszféra, vagy az állami szféra ajánlatot fog tenni. Közlése szerint hamarosan konkrét intézkedéseket jelentenek be a munkahelyteremtésről.    Müller Cecília országos tisztifőorvos megerősítette, hogy újabb 28 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3341 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így már 430-an vesztették életüket a vírus következtében. Gyógyultan 1102-en távoztak a kórházból, az aktív fertőzöttek száma 1809 főre csökkent. Kórházban 688 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 431 főt a fővárosban, és 45-en vannak lélegeztetőgépen.  Megállapította, hogy minden adat csökkenőben van, kivéve az összes regisztrált eset, de a növekedés visszaszorult. Nagyon kedvező képet mutatnak a szűrővizsgálatok és a járványügyi adatok is. Részletesen beszélt arról, hogy milyen szabályokat kell betartani a bölcsődei és óvodai ügyeleteken. Úgy véli, a gondozóknak nincs könnyű dolguk, mivel a gyerekeknek nagy a mozgásigénye. Hozzátette, hogy a gyerekek a járvány kezdete óta alig érintettek, nem jelentenek nagy kockázati csoportot a járvány szempontjából. Javasolta, hogy nagy csoportokat ne szervezzenek, de a játékra, mozgásra szükségük van. Megállapította, hogy a legfontosabb, hogy a gyerekeknek megtanítsák a személyi higiéniai szabályokat. Javasolta, hogy „aki már tud orrocskát fújni”, azt tanítsuk meg a zsebkendő használatára.  Ismét beszélt a szellőztetésről. Javasolta, hogy a „nyunyókát”, amit a gyerek otthonról magával visz, érdemes gyakran fertőtleníteni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szülők csak egészséges gyerekeket vigyenek be az intézményekbe. Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy újabb védőeszköz-szállítmány érkezett az országba, amelyet folyamatosan szállítanak a kórházakba, intézményekbe. A kórházparancsnokok ellenőrzik ezek felhasználását a kórházakban. Ma reggelig 535 hatósági karanténban lévő személy vállalta önkéntesen a karantén szabályainak elektronikus ellenőrzését. Összesen 11 053 házi karantén van az országban szerdán. Az elmúlt 24 órában 26 magatartásszegést tapasztaltak a rendőrök a karanténban lévőknél. A kijárási korlátozások betartását Budapesten és Pest megyében továbbra is ellenőrzik, emiatt egy nap alatt 55 feljelentést tettek. 
Újságírói kérdések: Arra a kérdésre, hogy melyik krónikus betegség jelenti a legnagyobb kockázatot, Müller Cecília azt felelte, hogy a halálozási adatokat tekintve főként a légzőszervi betegségek jelentenek veszélyt, de a szív-és érrendszeri betegségek is kockázatot jelentenek. Hozzátette, hogy minden krónikus betegség kockázatnak minősül. Müller Cecília úgy véli, hogy a kötelező oltási rendszer miatt lehet magasabb a magyarok immunitási szintje a vírussal szemben. Az alacsony átfertőzöttség miatt esetleg veszélyesebb lehet-e a járvány második hulláma? Az országos tisztifőorvos azt felelte, hogy a PCR-tesztek csak a pillanatnyi állapotot mutatják, de azt nem, hogy mekkora az átvészeltség. Örömtelinek nevezte a mostani alacsony adatot, mert eszerint nincsenek nagy számban fertőzöttek, ami csökkenti a vírus átadásának esélyét. Arra a kérdésre, hogy meddig működnek a vidéki intézmények járványkórházakként, illetve a felszabadított kórházi ágyakat mikor lehet ismét igénybe venni, a tisztifőorvos azt felelte, hogy a folyamat már elindult. Az új fertőzötteket már Budapestre szállítják. Vidéken sokan csoportosulnak, de Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy a vírus nem tűnt el, és nem lehet tudni, hol jelenik meg újra. A vérplazma-terápiához a donoroknak gyógyult betegnek kell lenniük, és legalább két hete tünetmentesnek kell lenniük. A donorokra nézve a szabályok azonosak a véradás szabályaival. A koronavirusplazma.hu oldalon részletes információ található. A korai intézkedéseknek és a lakosság fegyelmezettségének köszönhetőek a kedvező szűrővizsgálati eredmények az országos tisztifőorvos szerint. Közös érdemnek nevezte, hogy sikerült a járványt féken tartani. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy tilos koronavírus-tesztet árusítani az interneten, és nem javasolja, hogy online árusított tesztet vásároljunk. Azokat ugyanis nem házi használatra tervezték.