maszk;koronavírus;COVID-19;

2020-05-14 10:50:48

Jakab Ferenc: Mindegy, milyen maszk van rajtunk, csak hordjuk

A kormányzat koronavírus elleni akciócsoportjának vezetője szerint a maszkhordás különösen a lazítások idején szükséges.

Fontos lenne, hogy mindenki belássa: a vírus azért nem tudott Magyarországon nagyobb ütemben terjedni, mert időben léptünk. Ha mindenki befogta volna a szemét, akkor sokkal több fertőzött lehetne - nyilatkozta Jakab Ferenc, a kormányzat koronavírus elleni akciócsoportjának vezetője a 168 Órának.

A Pécsi Tudományegyetem professzora Jakab Ferenc beszélt a vírus gyors terjedéséről és a maszkhasználat jelentőségéről is.

  Emlékeztetett arra, hogy már négymillió felett van a fertőzöttek száma világszerte.

Nyomatékosította, hogy a koronavírus nem összevethető az influenzával, mivel más a struktúrája, nincs ellene védőoltás és gyógyszer, illetve más a fertőzési mechanizmusa. Jakab Ferenc a koronavírusról elmondta, hogy az hirtelen és rapid módon okozhat tüdőgyulladást, amelyet azonnal intenzív terápiával kell kezelni. Hozzátette, hogy például olyan tüneteket is okoz és olyan következményeket hagyhat az ember szervezetében, amelyekre eddig nem is gondoltunk. 

Emlékeztetett arra, hogy a járvány elején még a tudomány is azt gondolta, csak a beteg embereknek kell maszkot hordania, de ez mára megváltozott. Ennek az egyik oka az volt, nem ismerték a vírus terjedését és nem volt információ arról, egy tünetmentes fertőző mennyire képes továbbadni.  Elmondása szerint azonban a mai álláspont szerint a maszkokkal lehet megállítani a terjedés sebességét.  

Hangsúlyozta, hogy ez az állítás csak arra vonatkozik, aki egészségesnek érzi magát, mert aki azt gyanítja, beteg, menjen orvoshoz.  

Álláspontja szerint annál jobb a maszk, minél inkább zárt. Az sem csökkenti 0 százalékra az esélyét annak, hogy valaki elkapja a vírust, de így jelentősen csökkenti a levegőbe kerülő nyálcseppecskéknek a számát, amelyek potenciálisan fertőzöttek lehetnek. 

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a maszkhordás különösen a lazítások idején szükséges és most az emberek tehetnek a legtöbbet azért, hogy ne terjedjen el a járvány.