Előfizetés

Mentőöv a járvány az összeomlás szélén álló teniszszövetségnek

Népszava
Publikálás dátuma
2020.05.14. 14:50
Szűcs Lajos és Richter Attila a 2019 májusi közgyűlésen
Fotó: Népszava
Az MTSZ elnöksége lemondott, miután tudomására jutott a szövetség katasztrofális anyagi helyzete. Azonban egy kormányhatározat most mégis segíti a működést.
A koronavírus-járvány ideje alatt, illetve a veszélyhelyzet visszavonása után még kilencven napig sportági szövetségek elnökségi tagjai nem mondhatnak le pozíciójukról, illetve, ha ezt megteszik, akkor is folytatniuk kell a munkát a testületben. Többek között erről rendelkezik az április 10-én hozott kormányhatározat, ami jelenleg mentőövet jelent a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) számára, amely 3,5 milliárd forintos hiánnyal küzd. Az MTSZ elnöksége lemondott, miután tudomására jutott a szövetség katasztrofális anyagi helyzete. A hét tagú testületből öten jelentették be távozásukat, csak Szűcs Lajos elnök és Bohács Zsolt alelnök maradt.
Elsőként lapunk számolt be arról, hogy az MTSZ elnöke levélben kért anyagi segítséget a szervezet konszolidációjához Szabó Tündétől, az EMMI sportügyekért felelős államtitkárától. Szűcs szerint 3,5 milliárd forintos forrás szükséges ahhoz, hogy az MTSZ minden elmaradt anyagi kötelezettségét teljesítse.
Az EMMI hétfői válaszában tételes kimutatást kért számlákkal igazolva, hogyan keletkezett ekkora hiány az MTSZ-nél.
A lapunknak nyilatkozó jogi szakember azt mondta, akkor kerülhet bajba az MTSZ, ha valaki ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a szövetség működése felett felügyeleti jogot gyakorló ügyészségnél. A 3,5 milliárdos hiány közvádas bűncselekmény gyanúját vetheti fel, ami azt jelenti, hogy amennyiben valaki ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz sikkasztás, hűtlen kezelés gyanújával, akkor elvileg az ügyészségnek el kell indítania a vizsgálatot. Ha megállapítja, hogy bűncselekmény történt, akkor a bíróságnál a sporttörvény szerint kezdeményezheti az MTSZ felszámolását.

Meghalt Babos Ágnes világbajnok kézilabdázó

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.14. 13:36
Fotó: Shutterstock
Szerda éjjel, hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el a klub örökös bajnoka.
Egy nappal 76. születésnapját követően elhunyt Fleckné Babos Ágnes világbajnok kézilabdázó. A család és a Vasas csütörtöki tájékoztatása szerint szerda éjjel, hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el a klub örökös bajnoka.
Babos Ágnes 121-szer szerepelt a válogatottban, amellyel 1965-ben lett világbajnok, hat évvel később pedig vb-bronzérmet nyert. Az átlövő pályafutása jelentős részét az angyalföldi klubban töltötte, amellyel 1966 és 1976 között négy-négy bajnoki és Magyar Kupa elsőséget szerzett. Játékos-pályafutásának befejezése után a budapesti Tanárképző Főiskola testnevelési tanszékén dolgozott, 1989 és 1996 között a magyar női kézilabda-válogatott másodedzője volt, amely harmadik helyen végzett az atlantai olimpián.

Újabb elnökségi tagok távoztak, ezzel működésképtelenné vált a Magyar Tenisz Szövetség

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2020.05.13. 21:47

Fotó: Shutterstock
Szerda este Molnár György és Viszló Csaba is lemondott elnökségi tagságáról a Magyar Tenisz Szövetségben (MTSZ), ezzel a szervezet működésképtelenné vált, a távozók pótlására rendkívüli tisztújító közgyűlést kell összehívni.
Kedden hárman hagyták el az MTSZ hét tagú elnökségét - Bársony Farkas, Dudik János és Gém Péter -, miután a testület ülésén szembesültek azzal, hogy 3,5 milliárd forint hiányzik a szövetség kasszájából. A szerdán hozzájuk csatlakozó két távozó után csak Szűcs Lajos elnök és Bohács Zsolt alelnök maradt a testület tagja, amely azonban a szervezet alapszabálya értelmében működésképtelen, ha a tagok több mint ötven százaléka lemond tisztségéről. 
Ebben az esetben rendkívüli tisztújító közgyűlést kell összehívni, ahol új elnökségi tagok megválasztásával működhet tovább az MTSZ. 
A sporttörvény szerint a szövetségek fölött az ügyészség gyakorolja a felügyeleti jogot. A 27. paragrafus 2. pontja úgy rendelkezik, hogy az ügyész keresete alapján a  bíróság akkor is felfüggesztheti a szakszövetség ügyintéző-képviselő szervének tevékenységét, és a tevékenység irányítására felügyelő biztost rendelhet ki, ha a szakszövetség számviteli jogszabályok szerinti eredménye egymást követő két évben negatív, és kötelezettségei legalább ötven százalékkal meghaladják saját vagyonának mértékét. Ha a rendeltetésszerű gazdálkodás nem állítható helyre, a felügyelő biztos javaslatot tesz az ügyésznek a szakszövetség bírósági feloszlatásának kezdeményezésére.