tenisz;Magyar Tenisz Szövetség;

2020-05-13 18:02:32

A gazdasági összeomlás szélén: 3,5 milliárd hiányzik a Magyar Tenisz Szövetség kasszájából

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) az EMMI-től kért pénzügyi segítséget. Kedden három, szerda este pedig még két elnökségi tag mondott le.

A működésképtelenség határára került a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ), amelynek keddi elnökségi ülésén a Népszava információi szerint a testület három tagja – Bársony Farkas, Gém Péter, Dudik János – is bejelentette lemondását. Az elnökségnek hét tagja van, ha még egy személy távozik - úgy tudjuk, ketten erősen gondolkoznak ezen -, akkor az MTSZ működésképtelenné válik, amíg egy rendkívüli közgyűlésen nem választanak új elnökségi tagokat.

Nem jobb a helyzet az MTSZ gazdálkodása terén sem: a kassza ugyanis nem csupán üres, hanem nagyon komoly összeg hiányzik is belőle. Az MTSZ gazdálkodását, ahogy az Szűcs Lajos - fideszes parlamenti képviselő (2014 július-2015 november frakcióvezető-helyettes) - MTSZ-elnök leveléből kiderül, amit Szabó Tündének, az EMMI sportügyekért felelős államtitkárának írt április 20-án - jelenleg egy független pénzügyi tanácsadó cég felügyeli. Az MTSZ pénzügyi konszolidációjához 3,53 milliárd forint állami segítségre lenne szükség.

Az MTSZ elnöke kérelmében azt ígéri, hogy az összeget egy erre a célra nyitott külön számlán tárolnák és csak azokra a célokra fordítanák, amikre lehet. Mindez annak az elismerése is egyben, hogy korábban nem minden esetben arra fordították a forrásokat, amire kapták. 

Szűcs arról ír, hogy több ok vezetett a kialakult csődhelyzethez: megemlíti az állami támogatás elmaradását a magyar-ukrán Davis Kupa-mérkőzésre, illetve a koronavírus-járvány miatt elmaradt Fed Kupát, de az okok között említi azt is, hogy több lett az MTSZ feladata. 

Az elnök elismeri, hogy a beszállítók többségével szemben az MTSZ-nek lejárt tartozásai vannak, és vannak olyan cégek, amelyek felszámolást kezdeményeztek a szövetség ellen, mert máshogy nem látnak esélyt arra, hogy hozzájussanak a pénzükhöz. Az MTSZ ahhoz igazította a több mint hárommilliárdos, egyszeri támogatás iránti igényét, hogy számít a 2020-as évre tervezett, nyárra várható 412,5 millió forintos állami forrás biztosítására, amelyről eddig nem készült el a támogatói szerződés az EMMI-vel. Ez pedig alapfeltétele az utalásnak, ahogy a pontos elszámolás is a korábban kifizetett támogatási összegekkel. 

Az MTSZ gyors és pozitív választ várt az EMMI-től, mert a levél szerint már a bérek kifizetésére sem áll rendelkezésre forrás.

Szabó Tünde hétfői levelében kimutatásokat kért az MTSZ-től, melyek igazolják a több milliárdos kérelem megalapozottságát. A szövetségnek számlasorszámokkal, a kiállítók neveivel, pontos összegekkel kell igazolni, hogy melyik beszállítóval szemben mekkora a lejárt tartozás összege, de ugyanígy kell megadni a dolgozók pontos bérét (az MTSZ elnöke 69,5 millió forintot kért március-június között elmaradó havi munkabérekre és végkielégítésre), ahogy számlákkal kell igazolnia a rezsitartozások összegét is. Az államtitkári levél azzal zárul, hogy az MTSZ elnökének soron kívül kell elküldenie a kért igazolásokat, kimutatásokat az EMMI részére.

Kérdéseinket elküldtük az EMMI-nek, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. 

 

Szerda este Molnár György és Viszló Csaba is lemondott elnökségi tagságáról a Magyar Tenisz Szövetségben (MTSZ), ezzel a szervezet működésképtelenné vált, a távozók pótlására rendkívüli tisztújító közgyűlést kell összehívni.