Előfizetés

A gazdasági összeomlás szélén: 3,5 milliárd hiányzik a Magyar Tenisz Szövetség kasszájából

Bernau Péter Korom Milán
Publikálás dátuma
2020.05.13. 18:02
Szűcs Lajos és Richter Attila
Fotó: Népszava
A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) az EMMI-től kért pénzügyi segítséget. Kedden három, szerda este pedig még két elnökségi tag mondott le.
A működésképtelenség határára került a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ), amelynek keddi elnökségi ülésén a Népszava információi szerint a testület három tagja – Bársony Farkas, Gém Péter, Dudik János – is bejelentette lemondását. Az elnökségnek hét tagja van, ha még egy személy távozik - úgy tudjuk, ketten erősen gondolkoznak ezen -, akkor az MTSZ működésképtelenné válik, amíg egy rendkívüli közgyűlésen nem választanak új elnökségi tagokat.
Nem jobb a helyzet az MTSZ gazdálkodása terén sem: a kassza ugyanis nem csupán üres, hanem nagyon komoly összeg hiányzik is belőle. Az MTSZ gazdálkodását, ahogy az Szűcs Lajos - fideszes parlamenti képviselő (2014 július-2015 november frakcióvezető-helyettes) - MTSZ-elnök leveléből kiderül, amit Szabó Tündének, az EMMI sportügyekért felelős államtitkárának írt április 20-án - jelenleg egy független pénzügyi tanácsadó cég felügyeli. Az MTSZ pénzügyi konszolidációjához 3,53 milliárd forint állami segítségre lenne szükség.
Az MTSZ elnöke kérelmében azt ígéri, hogy az összeget egy erre a célra nyitott külön számlán tárolnák és csak azokra a célokra fordítanák, amikre lehet. Mindez annak az elismerése is egyben, hogy korábban nem minden esetben arra fordították a forrásokat, amire kapták. 
Szűcs arról ír, hogy több ok vezetett a kialakult csődhelyzethez: megemlíti az állami támogatás elmaradását a magyar-ukrán Davis Kupa-mérkőzésre, illetve a koronavírus-járvány miatt elmaradt Fed Kupát, de az okok között említi azt is, hogy több lett az MTSZ feladata. 
Az elnök elismeri, hogy a beszállítók többségével szemben az MTSZ-nek lejárt tartozásai vannak, és vannak olyan cégek, amelyek felszámolást kezdeményeztek a szövetség ellen, mert máshogy nem látnak esélyt arra, hogy hozzájussanak a pénzükhöz. Az MTSZ ahhoz igazította a több mint hárommilliárdos, egyszeri támogatás iránti igényét, hogy számít a 2020-as évre tervezett, nyárra várható 412,5 millió forintos állami forrás biztosítására, amelyről eddig nem készült el a támogatói szerződés az EMMI-vel. Ez pedig alapfeltétele az utalásnak, ahogy a pontos elszámolás is a korábban kifizetett támogatási összegekkel. 
Az MTSZ gyors és pozitív választ várt az EMMI-től, mert a levél szerint már a bérek kifizetésére sem áll rendelkezésre forrás.
Szabó Tünde hétfői levelében kimutatásokat kért az MTSZ-től, melyek igazolják a több milliárdos kérelem megalapozottságát. A szövetségnek számlasorszámokkal, a kiállítók neveivel, pontos összegekkel kell igazolni, hogy melyik beszállítóval szemben mekkora a lejárt tartozás összege, de ugyanígy kell megadni a dolgozók pontos bérét (az MTSZ elnöke 69,5 millió forintot kért március-június között elmaradó havi munkabérekre és végkielégítésre), ahogy számlákkal kell igazolnia a rezsitartozások összegét is. Az államtitkári levél azzal zárul, hogy az MTSZ elnökének soron kívül kell elküldenie a kért igazolásokat, kimutatásokat az EMMI részére.
Kérdéseinket elküldtük az EMMI-nek, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.   
Szerda este Molnár György és Viszló Csaba is lemondott elnökségi tagságáról a Magyar Tenisz Szövetségben (MTSZ), ezzel a szervezet működésképtelenné vált, a távozók pótlására rendkívüli tisztújító közgyűlést kell összehívni.

Évek óta nincs érdemi változás

A szövetség körüli botrányok évekkel ezelőtt kezdődtek: 2018-ban az akkori vezetőségből ugyancsak hárman lemondtak azt követően, hogy Babos Tímea és Fucsovics Márton bejelentette, hogy nem kíván a szövetséggel együttműködni. Nem sokkal később ügyészségi indítványra vizsgálat indult a sportszövetségnél, majd a pénzügyminisztériumnak az szúrt szemet, hogy évről évre több száz millió forint ment el ideiglenes pályák építésére. A szövetség egy füvespályás női verseny Budapestre hozása érdekében is tett lépéseket – mindezt pálya és kormánygarancia nélkül. A korábbi sikeres éljátékosok által életre hívott Tiszta Tenisz mozgalom nyílt levelet írt a szövetségnek, hogy az MTSZ mondja vissza a 2020-ra tervezett füves pályás tornára elküldött korábbi jelentkezését, mert emiatt bukhatja a Bukarestből hazatelepülni szándékozó WTA verseny. 2019-ben kiderült, hogy a teniszszövetségnek több, mint 700 milliós tartozása van. Idén sokáig gond volt a férfiválogatott belgák elleni párharcával, Szűcs Lajos további forrást kért Szabó Tündétől, hogy a debreceni rendezvényt ne kelljen szégyenszemre lemondania. Volt egy másik probléma is, a szövetség hosszú hónapok óta tartozott a világcsoportba-jutásért készülő Davis Kupa-csapata tagjainak, mint ahogyan több verseny- és vonalbíró is hiába várt a jussára. Arról februárban a Népszava számolt be elsőként, hogy a szövetségnek tavaly októberig kellett volna több százezer eurós jogdíjat kifizetnie az április végére tervezett ATP-tornára. Mint kiderült, az EMMI a jogdíj összegét átutalta a szövetségnek, Szabó így levélben kért tájékoztatást Szűcstől arról, a szövetség miért nem utalta azt tovább a jogtulajdonosnak. 2020-ban Magyarország rendezhetett volna WTA-tornát is, ám előbb a budapesti, majd a debreceni helyszín nem jött össze, így meghiúsult a Hungarian Ladies Open megrendezése. A sorozatos botrányok végül pedig Richter Attila főtitkár lemondásához vezetett, a kérdés  mostantól az: Szűcs Lajos meddig maradhat a helyén?

Sainz lehet Vettel utóda

Népszava
Publikálás dátuma
2020.05.13. 14:36

Fotó: LLUIS GENE / AFP
Korábban arról szóltak a hírek, hogy Daniel Ricciardo is esélyes Vettel helyére, de Sainz öt évvel fiatalabb a Renault versenyzőjénél, ráadásul bérigénye is kisebb.
A legendás raliversenyző, Carlos Sainz fia Carlos Sainz Jr. lesz a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel utóda a Ferrarinál – állítják egybehangzó források, a bejelentésre pedig már akár a napokban sor kerülhet. Korábban arról szóltak a hírek, hogy Daniel Ricciardo is esélyes Vettel helyére, de Sainz öt évvel fiatalabb a Renault versenyzőjénél, ráadásul bérigénye is kisebb. A La Gazzetta dello Sport szerint 7-9 millió eurós fizetést kapna a csapatnál, míg Ricciardót a Renault 20 millió euróért alkalmazza.
„Bízom a képességeimben. Tavaly megtettem egy nagyon fontos lépést, és tudom, hogy jó eredményekre lennék képes egy McLarennel, Ferrarival vagy Mercedesszel is” – mondta nemrégiben a 25 éves spanyol pilóta, akinek a szerződése az év végén jár le a McLarennél.
Sainz 2014-ben megnyerte Formula Renault 3.5 bajnokságot, ennek köszönhetően a Red Bull fiókcsapatához, a Toro Rossóhoz került. A spanyol pilóta ugyanakkor nem tudta igazán meggyőzni főnökeit, 2016-ban nem őt, hanem Max Verstappent léptették elő Danyiil Kvjat helyére, 2019-ben pedig a jóval tapasztalatlanabb Pierre Gaslyt ültették a távozó Daniel Ricciardo helyére.
Sainz a 2017-es szezon hajrájában a Toro Rossótól a Renault csapatához került, majd tavaly már a McLaren autóját vezette. Az erőforrásból kihozta a maximumot, Brazíliában pályafutása során először dobogóra állhatott, a világbajnokság hatodik helyén végzett, jócskán megelőzve csapattársát, Lando Norrist, aki 49 ponttal zárt.

Guardiolát akarja a Barcelona

Korom Milán
Publikálás dátuma
2020.05.12. 14:24

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Joan Laporta visszacsábítaná Josep Guardiolát a Barcelona labdarúgó-csapatának kispadjára, amennyiben 2021-ben megválasztják a klub elnökének – mondta az 57 esztendős sportvezető a katalán TV3-nak adott interjújában.
„Azon dolgozom, hogy bemutassam magam, mint elnökjelölt. Már korábban is voltam elnök, nagyon izgatott vagyok amiatt, hogy újra megmérettetem magam 2021-ben. Olyan emberekkel akarok dolgozni, akikben megbízok. Nagyon szeretném, ha Guardiola visszatérne, de ő most a Manchester City edzője, a döntést neki kell meghoznia. Ő egy mérce a Barcelona számára és sok szurkoló szeretné, ha újból ő edzené a csapatot. A megfelelő időben beszélni fogok azzal a személlyel, akinek szerintünk 2021-től a Barcelona mesterének kellene lennie.”
Laporta 2003 és 2010 között már irányította a katalán egyesületet, az ő idejében került az utánpótlásból a felnőttek élére Guardiola, akinek regnálása alatt a gárda 14 trófeát, közte három bajnoki címet és két Bajnokok Ligája-elsőséget gyűjtött be. A 49 éves trénert 2021-ig köti szerződés a manchesteri klubhoz, a jövője ugyanakkor egyelőre bizonytalan, mivel a pénzügyi fair play megsértéséért a csapatot kizárták a Bajnokok Ligája következő két kiírásából.
Laporta szót ejtett egy másik klublegendáról, a katari al-Szaddot irányító Xavier Hernándezről is. A korábbi klubelnök szerint a 40 esztendős, egykori Barcelona-futballista számára még lehet, hogy túl korai lenne a katalán együttes vezetése.
„Xavi már edzőként tevékenykedik, s remek ember, sokat tud a futballról. Azonban 2021-ben még lesznek olyan játékosok a keretben, akik játékosként a csapattársai voltak. El kell gondolkodnia azon, hogy készen áll-e arra, hogy a korábbi csapattársait vezesse, ami nem könnyű dolog. De előbb vagy utóbb, ő is biztosan a Barcelona edzője lesz” – tette hozzá.