Karácsony Gergely: A kormány vagy töketlen, vagy politikai alapon bünteti a budapestieket

Publikálás dátuma
2020.05.14. 14:50

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester már ezen a hétvégén több teret ad a fővárosaiknak: megnyitják a pesti alsó rakpartot is a gyalogosok és a kerékpárosok előtt.
„Csak az nem érti amit írtam, aki nem akarja érteni” - fogalmazott Karácsony Gergely csütörtöki online sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely kormányszóvivő kijelentésére reagálva, miszerint nem tudják, hogy mi budapesti főpolgármester szándéka az újranyitásról. Karácsony Gergely emlékeztetett rá: a tegnapi napon Budapest újranyitásával kapcsolatban részletes, 15 oldalas javaslatot küldött el a kormánynak. Ehhez képest a kancelláriaminiszter egy üzenetet küldött a főpolgármesternek, hogy küldje el a javaslatait. „Gulyás Gergely úgy látszik, nem olvasta el az e-mailjeit”, azt pedig „nem tudja hová tenni”, hogy a kormány továbbra is fenntartaná a fővárosban a kijárási korlátozást, ahogy korábban. Karácsony Gergely szerint Budapesten is ugyanúgy megérett a helyzet a nyitásra, mint másutt az országban.  
„Nem tudom, hogy a kormány töketlen vagy gyáva, vagy direkt akarják fenntartani a zárást, hogy büntessék a fővárost” - mondta a főpolgármester, leszögezve: ő továbbra is partnere akar lenni abban a kormánynak, hogy végig akarja vinni a a nyitást

– fogalmazott Karácsony.

A főpolgármester javaslatában részletesen leírta, hogy Budapest hogyan készül a nyitásra. A legfontosabb konkrét feladatnak az iskolák újranyitásának a szabályozását említette a főpolgármester. Szerinte amikor szeptemberben újraindulnak az iskolák, akkor az iskolakezdés csúsztatásával és a munkaidő kapcsán olyan jogszabályokat kell alkotni, amellyel el lehet kerülni, hogy a reggeli csúcsidőszakban tömegeknek kelljen egyszerre közlekednie.  „Az a cél, hogy zsúfoltságot a lehető legkisebbre csökkentsük – foglalta össze a javaslatai lényegét. A „Restart” program egyes elemei már ezen a hétvégén megvalósulnak, így a Margitsziget és a Hajógyári-sziget újranyitásán túl – ami a múlt hétvégén már megtörtént – még több terepet adnának a fővárosiaknak, így a pesti alsó rakpartot is megnyitják gyalogosok és a kerékpárosok előtt.  Karácsony elmondta: amit számukra a jogszabályok lehetővé tesznek, abban ők mindenképpen nyitni fognak. Ugyanakkor a teljes nyitásra a kormány adhat engedélyt.
„A tíz éve kétharmaddal kormányzó, a végrehajtást, sajtót megszálló, korlátlan felhatalmazással rendelkező kormányzatnak olyan típusú hatalom van a kezében ami nagyon régóta nem állt együtt a magyar politikában, ehhez képest nem tudja magától meghozni ezt a döntést."

Karácsony Gergely szerint ami jár a vidékieknek az jár a fővárosiaknak is. „Semmi sem indokolja, hogy a budapestieket büntesse a kormány – fogalmazott.  Súlyos felelősség terheli a kormányhivatalt az idősek otthonában történtekért.
Nem vagyok egy feljelentős típus, de érdemes megvizsgálni azt, hogy van-e büntetőjogi felelőssége valakinek abban, ami történt

– fogalmazott a főpolgármester lapunk kérdésére, ugyanakkor szerinte az egyértelmű, hogy komoly politikai felelőssége van a kormányzatnak.

Karácsony szerint ugyanis a napokban nyilvánosságra került egy adatsor, amiből világosan kiderült, hogy koronavírus fertőzés előbb volt jelen a kórházakban, majd innen került át a szociális intézményekbe. A Válasz Online által közzétett adatsor szerint márciusban már volt regisztrált fertőzött a kórházakban. Azaz: a fertőzés a kórházakból a szociális ellátórendszer között „ingázó” betegeken keresztül került be az idősotthonokba, nemcsak a fővárosban, hanem országszerte.  „Ehhez képest súlyos politikai felelősséget vet fel, hogy Kormányhivatal szakmailag meglapozatlannak vélte, a városháza kérését, miszerint csak negatív vírusteszt után kerülhessenek át ápoltak a kórházakból az idősek otthonaiba” - emlékeztetett Karácsony arra, hogy korábban a kormányhivatal nemet mondott a főváros kérésére, hogy teszteljék a kórházakból elbocsátott betegeket.  Karácsony Gergely szerint a magyar kormány és a Fidesz politikusai pontosan ismerték a kórházi fertőzöttségi adatokat. Amikor politikai nyomás alá helyzeték a fővárosi fenntartású idősotthonokat – a kormánypropaganda hetek óta folyamatosan napirenden tartja a Pesti úti idősek otthonában történt fertőzést és a városvezetést vádolja vele – akkor Karácsony szerint ezzel csak saját felelősségükről próbálták elterelni a figyelmet.  Karácsony Gergely úgy látja: bár a kormány csak manipulatívan tesz közzé adatokat, illetve sok mindent eltitkol, az már biztosan látható, hogy a fertőzés elsősorban a kórházakban és a szociális intézményekben van jelen. "Ugyanakkor lakossági szinten olyan alacsony a fertőzöttség – hat ezrelékes - , hogy az bizakodásra ad okot és lehetőséget, hogy nyissunk az országban”.
Frissítve: 2020.05.14. 16:09

Júniustól több légitársaság indíthatja újra budapesti járatait

Publikálás dátuma
2020.05.14. 13:52
A British Airways egyik gépe a fővárosi Hősök tere felett
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Várhatóan egyelőre a korábbiakhoz képest kevesebb gépet állítanak forgalomba.
Júniustól több légitársaság is újraindítja budapesti járatait, bár a cégek egyelőre csökkentett járatszámmal közlekednek majd a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A légikikötő üzemeltetője csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, 
a British Airways londoni, az Eurowings stuttgarti, a Jet2 Leeds-i és manchesteri, a Qatar Airways dohai és a Swiss zürichi járata indul újra, és az Emirates is tervezi a dubaji összeköttetés újraindítását.

Májusban a Wizz Air 15 útvonalon indította el ismét a légiközlekedést, a magyar hátterű diszkont légitársaság mellett a hónap elejétől a KLM állított még vissza napi egy járatot Amszterdamba. Az utóbbi egy hétben mintegy 100 induló- és érkező járat közlekedett Budapestről, illetve Budapestre. A Budapest Airport speciális intézkedésekkel készül az utasforgalom lassú felfutására: folyamatosan fertőtlenítő takarítást végeznek, egyes munkavállalóiknak előírták a maszk viselését, több kézfertőtlenítőt helyeztek ki, és ügyelnek az emberek közti másfél méteres távolság betartására. Áprilisban a ferihegyi repülőtéren mindössze 9870 utast kezeltek, miközben egy évvel korábban 1,3 millió utas használta a légikikötőt. Az átlagos napi utasforgalom tavaly áprilisban mintegy 44 500 volt, ez a szám idén áprilisban 329. Az áruforgalom az idei évben eddig stabilnak mondható, mivel a dedikált cargo járatok, és az integrátorok (DHL, FedEx, UPS) járatai is menetrend szerint közlekednek. Az év első négy hónapjában Budapesten 43,4 ezer tonna árut kezeltek, 0,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.  Az Európai Bizottság szerdán a belső határokon bevezetett korlátozások fokozatos és egyeztetett enyhítését javasolta az uniós tagállamoknak. A határnyitást azokban a régiókban kell kezdeni, amelyek járványügyi szempontból hasonló helyzetben vannak és kevésbé veszélyeztetettek, és amelyekben általában jelentős a határmenti személy- és járműforgalom. A testület iránymutatásokat is elfogadott a légi, a vasúti és a vízi közlekedés fokozatos helyreállítására. Ezekben kiemelte a védőfelszerelések használatára és a távolságtartásra vonatkozó szabályok betartásának a szükségességét. Emellett azt ajánlotta, hogy a szolgáltatók rendszeresen fertőtlenítsék a járműveiket, gondoskodjanak a lehetőleg természetes szellőzésükről és a fedélzeten egyelőre szüntessék be az ételek és italok árusítását.

Meghosszabbították az országos koronavírus-tesztelést

Publikálás dátuma
2020.05.14. 12:49

Fotó: NIELS CHRISTIAN VILMANN / AFP/Scanpix
Még 1200 tesztre lenne szükség a reprezentatív mintához.
Még mintegy 1200 fő részvételére van szüksége a hazai orvosképző egyetemeknek ahhoz, hogy országosan és regionálisan is reprezentatív legyen a koronavírus tesztelés eredménye, ezért a szűrés határidejét szombat 19 órára módosították – közölte a Semmelweis Egyetem.
A KSH által meghívott, ám a szűrésen eddig meg nem jelent személyeket, kérés esetén, lakóhelyükön is felkeresik az egyetemek munkatársai, ezt az igényt a 06-80-200-766 és a 06-80-808200 zöldszámon jelezhetik az érdeklődők. Továbbá minden nap reggel hét és este hét óra között három fővárosi helyszínen – a Városmajori Szív- és Érgyógyászati, a Bőrgyógyászati, valamint a Fül-Orr-Gégészeti Klinikán – is várják azokat, akik az utolsó pillanatra halasztották a tesztelést.
Ahhoz, hogy a felmérés valós képet mutasson és a 14 éven felüli lakosságára reprezentatív legyen a minta, összesen 10 500-11 200 fő részvételére van szükség, így továbbra is számítunk mindenki együttműködésére.
A Debreceni Egyetem, a Szegedi és Pécsi Tudományegyetem, valamint a Semmelweis Egyetem kedden közös konferencián jelentette be, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által kiválasztott 17 787 fő mintegy fele vett részt hétfőig a május 1-én kezdődött, országos, reprezentatív COVID-19 szűrővizsgálaton. A vizsgálat részeredményeit ismertető konferencián elhangzott: 8276 tesztből kettő lett pozitív és az átfertőzöttségi arány is alacsony.
Szerző