Fidesz;támogatás;Kisvárda;Szikszó;Tállai András;

2020-05-14 19:39:35

A járványhelyzetben fontos a stabilitás - ezért is küldött szét a kormány 1,2 milliárdot több baráti településnek

Nem mindenkinek kell csak saját zsebből védekeznie a járvány ellen: Kisvárda például közel 440 milliós mankót kapott.

A kormányzati vezetőknek is van szíve: segítenek a bajban - főleg, ha a saját szövetségeikről van. szó.

Ez derül ki abból a parlamenti levelezésből, amit Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa folytatott Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkárral. Tordai egy április 14-i kormányhatározatra kérdezett rá, ami azonnali hatállyal 1,2 milliárdos támogatást ítélt meg öt településnek is a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében.

Mint arról korábban több portál is beszámolt, a legnagyobb összeget, 438 millió forintot ebből Kisvárda kapta kötelező feladatainak ellátására -, de 371 millióval turbózták meg a szikszói iparterület fejlesztését és 291 milliós mentőövet kapott Ács városa, hogy rendezni tudja tartozásait.

Tordai arra volt kíváncsi, hogy mi indokolta a támogatások megítélését, pontosan milyen összefüggés van a koronavírus-járvány és a juttatott pluszforrások között.

A kérdés most is aktuális, hiszen az önkormányzatok zsebéből jelenleg óriási összegeket vesznek ki adóelvonások formájában, éppen a járvány elleni védekezésre hivatkozva – és éppen most akarják elvenni tőlük az ötmilliárdnál nagyobb ipari beruházásokat is, adóbevételekkel együtt.

És itt jön Tállai emberséges, mértéktartó csütörtöki válasza:  

Az nyilván csak véletlen egybeesés, hogy 1,2 milliárdos támogatás kedvezményezettjei többségében fideszes (vagy Fideszt támogató vezetésű) települések.

Ács polgármestere ugyanis a fideszes Szentirmai István, Kisvárdát a szintén kormánypárti Leleszi Tibor irányítja. Tarhos vezetője az ugyan független, de Fidesz által támogatott Kürti Sándor, aki 2014-ben még kormánypárti színekben nyert városában, és hivatalos Facebook-oldala ma is simán elmehetne a kormánypárt hirdetőoszlopának. 

Pócspetri polgármestere, Tamás György szintén független – a legutóbbi hír, amit a neten találtunk róla, hogy Semjén Zsolt társaságában avatott emlékművet;  továbbá a független Sváb Antal, Szikszó polgármestere is.

De úgy tűnik, Budapesten is megéri fideszes kerületvezetőnek lenni a járvány idején, hiszen amíg az ellenzéki polgármesterek a fejüket fogják a több százmilliós vagy milliárdos elvonások miatt, a Pokorni Zoltán vezette Hegyvidéket a jelek szerint nem sarcolták meg, tovább zajlanak náluk a jelentős értékű beruházások.