Fidesz;támogatás;Kisvárda;Szikszó;Tállai András;

A járványhelyzetben fontos a stabilitás - ezért is küldött szét a kormány 1,2 milliárdot több baráti településnek

Nem mindenkinek kell csak saját zsebből védekeznie a járvány ellen: Kisvárda például közel 440 milliós mankót kapott.

A kormányzati vezetőknek is van szíve: segítenek a bajban - főleg, ha a saját szövetségeikről van. szó.

Ez derül ki abból a parlamenti levelezésből, amit Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa folytatott Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkárral. Tordai egy április 14-i kormányhatározatra kérdezett rá, ami azonnali hatállyal 1,2 milliárdos támogatást ítélt meg öt településnek is a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében.

Mint arról korábban több portál is beszámolt, a legnagyobb összeget, 438 millió forintot ebből Kisvárda kapta kötelező feladatainak ellátására -, de 371 millióval turbózták meg a szikszói iparterület fejlesztését és 291 milliós mentőövet kapott Ács városa, hogy rendezni tudja tartozásait.

Tordai arra volt kíváncsi, hogy mi indokolta a támogatások megítélését, pontosan milyen összefüggés van a koronavírus-járvány és a juttatott pluszforrások között.

A kérdés most is aktuális, hiszen az önkormányzatok zsebéből jelenleg óriási összegeket vesznek ki adóelvonások formájában, éppen a járvány elleni védekezésre hivatkozva – és éppen most akarják elvenni tőlük az ötmilliárdnál nagyobb ipari beruházásokat is, adóbevételekkel együtt.

És itt jön Tállai emberséges, mértéktartó csütörtöki válasza:  

„A koronavírus-járvány okozta helyzetben különösen fontos az önkormányzatok pénzügyi stabilitásának megőrzése, az alapvető feladatot ellátó intézmények biztonságos üzemeltetése, illetve azon beruházások támogatása, amelyek eredményeként munkahelyek jönnek létre.”

Az nyilván csak véletlen egybeesés, hogy 1,2 milliárdos támogatás kedvezményezettjei többségében fideszes (vagy Fideszt támogató vezetésű) települések.

Ács polgármestere ugyanis a fideszes Szentirmai István, Kisvárdát a szintén kormánypárti Leleszi Tibor irányítja. Tarhos vezetője az ugyan független, de Fidesz által támogatott Kürti Sándor, aki 2014-ben még kormánypárti színekben nyert városában, és hivatalos Facebook-oldala ma is simán elmehetne a kormánypárt hirdetőoszlopának. 

Pócspetri polgármestere, Tamás György szintén független – a legutóbbi hír, amit a neten találtunk róla, hogy Semjén Zsolt társaságában avatott emlékművet;  továbbá a független Sváb Antal, Szikszó polgármestere is.

De úgy tűnik, Budapesten is megéri fideszes kerületvezetőnek lenni a járvány idején, hiszen amíg az ellenzéki polgármesterek a fejüket fogják a több százmilliós vagy milliárdos elvonások miatt, a Pokorni Zoltán vezette Hegyvidéket a jelek szerint nem sarcolták meg, tovább zajlanak náluk a jelentős értékű beruházások.