Előfizetés

A járványhelyzetben fontos a stabilitás - ezért is küldött szét a kormány 1,2 milliárdot több baráti településnek

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.05.14. 19:39
Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára. A járvány alatt sem feledkeznek meg az övéikről
Fotó: Népszava
Nem mindenkinek kell csak saját zsebből védekeznie a járvány ellen: Kisvárda például közel 440 milliós mankót kapott.
A kormányzati vezetőknek is van szíve: segítenek a bajban - főleg, ha a saját szövetségeikről van. szó. Ez derül ki abból a parlamenti levelezésből, amit Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa folytatott Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkárral. Tordai egy április 14-i kormányhatározatra kérdezett rá, ami azonnali hatállyal 1,2 milliárdos támogatást ítélt meg öt településnek is a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében. Mint arról korábban több portál is beszámolt, a legnagyobb összeget, 438 millió forintot ebből Kisvárda kapta kötelező feladatainak ellátására -, de 371 millióval turbózták meg a szikszói iparterület fejlesztését és 291 milliós mentőövet kapott Ács városa, hogy rendezni tudja tartozásait.
Tordai arra volt kíváncsi, hogy mi indokolta a támogatások megítélését, pontosan milyen összefüggés van a koronavírus-járvány és a juttatott pluszforrások között. A kérdés most is aktuális, hiszen az önkormányzatok zsebéből jelenleg óriási összegeket vesznek ki adóelvonások formájában, éppen a járvány elleni védekezésre hivatkozva – és éppen most akarják elvenni tőlük az ötmilliárdnál nagyobb ipari beruházásokat is, adóbevételekkel együtt. És itt jön Tállai emberséges, mértéktartó csütörtöki válasza:  
„A koronavírus-járvány okozta helyzetben különösen fontos az önkormányzatok pénzügyi stabilitásának megőrzése, az alapvető feladatot ellátó intézmények biztonságos üzemeltetése, illetve azon beruházások támogatása, amelyek eredményeként munkahelyek jönnek létre.”

Az nyilván csak véletlen egybeesés, hogy 1,2 milliárdos támogatás kedvezményezettjei többségében fideszes (vagy Fideszt támogató vezetésű) települések. Ács polgármestere ugyanis a fideszes Szentirmai István, Kisvárdát a szintén kormánypárti Leleszi Tibor irányítja. Tarhos vezetője az ugyan független, de Fidesz által támogatott Kürti Sándor, aki 2014-ben még kormánypárti színekben nyert városában, és hivatalos Facebook-oldala ma is simán elmehetne a kormánypárt hirdetőoszlopának.  Pócspetri polgármestere, Tamás György szintén független – a legutóbbi hír, amit a neten találtunk róla, hogy Semjén Zsolt társaságában avatott emlékművet;  továbbá a független Sváb Antal, Szikszó polgármestere is. De úgy tűnik, Budapesten is megéri fideszes kerületvezetőnek lenni a járvány idején, hiszen amíg az ellenzéki polgármesterek a fejüket fogják a több százmilliós vagy milliárdos elvonások miatt, a Pokorni Zoltán vezette Hegyvidéket a jelek szerint nem sarcolták meg, tovább zajlanak náluk a jelentős értékű beruházások.

Cáfolja Kocsis Máté állításait Pikó

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.14. 17:06

Fotó: Népszava
Józsefváros polgármestere pontokba szedve reagált a Fidesz frakcióvezetőjének.
A múlt héten derült ki, hogy kormány több mint 1,125 milliárd forint fejlesztési támogatást csoportosít át a VIII. kerületi önkormányzattól a járvány elleni védekezésre hivatkozva.  Kocsis Máté, a kerület kormánypárti országgyűlési képviselője az azóta eltelt egy hétben nem volt képes magyarázatot adni arra, hogy ebben mi az ő felelőssége. Ezzel szemben újra és újra hazugságokba keveredik - írja Facebook-bejegyzésében Pikó András. A polgármester az alábbiakban röviden cáfolja fideszes politikus állításait:
  • Nem igaz Kocsis Máté azon állítása, hogy az önkormányzat ne tett volna lépéseket a fejlesztési források lehívására.
A valóság ezzel szemben az, hogy dokumentumokkal igazolható, hogy az önkormányzatnak kellett sürgetnie az illetékes Belügyminisztériumot. A kormány késlekedése miatt február 21-ig el sem volt indítható a folyamat. 
  • Nem igaz Kocsis Máté azon állítása, hogy a kerület nem számolt a Józsefváros számára már korábban megítélt központi költségvetési forrásokkal.
A központi költségvetési tételek részletesen szerepelnek az elfogadott kerületi költségvetés bevezetőjében, annak 6. oldalán. 
  • Nem igaz, hogy Kocsis Mátét nem kereste a kerület vezetése.
Józsefváros polgármestereként március 25-én küldtem neki hivatalos levelet, amelyben, mint a kerület országgyűlési képviselőjét partnerségre kértem a józsefvárosiak érdekében. 
 - írja Pikó András, miközben továbbra is várja Kocsis Máté válaszát arra, hogy "mit tesz a képviselő a bajba jutott józsefvárosiakért?" illetve hogy, "miért vont el a kormány aránytalanul sok fejlesztési forrást, több mint 1 milliárd 125 millió forintot a kerülettől?"

Gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség Boldog Istvánt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.14. 16:31

Fotó: Boldog István Facebook oldala
Hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt faggatták a fideszes képviselőt.
Nyomozó ügyészek előtt kellett felelnie csütörtökön Boldog Istvánnak, akit a TOP-pályázatokkal kapcsolatban elkövetett visszaélések kapcsán hallgattak ki. A vesztegetés elfogadásával gyanúsított kormánypárti képviselő mentelmi jogát április 6-án függesztette fel Polt Péter legfőbb ügyész, és ez lehetővé tette, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség emberei a héten házkutatást tartsanak nála, bizonyítékokat foglaljanak le.
Boldogot a közlemény szerint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatok kapcsán faggatták. „A megalapozott gyanú lényege szerint Boldog István" (...) "hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott” - írja a vádhatóság. Hadházy Ákos független képviselő szerint az történt, hogy Boldog még 2017-ben magához rendelte választási körzete polgármestereit, és közölte velük, hogy csak az kaphat uniós településfejlesztési támogatást, aki hajlandó az általa ajánlott cégeknek adni a munkát
A politikus helyzetét az sem könnyíthette meg, hogy letartóztatták a jobbkezének, táskás emberének is titulált törökszentmiklósi képviselőt, F. Petrát is.  Boldog mindenesetre csütörtökön tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, és panasszal élt a gyanúsítás ellen. A zűrös TOP-pályázatok ügyében előbb a NAV, majd a ügyészség vizsgálódott; eddig kilenc személyt hallgattak ki gyanúsítottként.