fejlesztési források;EP-vita Magyarországról;demokráciakrízis;

Erő és igazság

Az Európai Parlament (többségének) igaza van, de nincs ereje. A magyar miniszterelnök nagyon erős, de nincs igaza. Mindannyiunkat arra tanítottak, hogy bízzunk az igazság erejében. Az élet azonban újra és újra bebizonyítja, hogy az erő el tudja taposni az igazságot. Legalábbis átmenetileg, mert az igazság eltaposva is igazság marad, míg az erő idővel meggyengül, támad egy másik, amelyik legyőzi, hogy megkezdje a maga új harcát – a ragozástól függően az igazsággal vagy az igazságért.

Az EP a világjárvány idején is napirenden tartja a demokrácia magyarországi nyomorát, mert Európában vannak olyan politikusok, akik tovább látnak az orruknál. A járvány el fog múlni, a magyar szélsőjobb viszont egészen addig erős marad, amíg a liberális demokrácia hívei nem szedik össze magukat. Ennek elsőként Magyarországon kell megtörténnie. Az elkerülhetetlen folyamatot csak gyorsíthatják a rendszerellenes Facebook-bejegyzéseikért hajnalban előállított emberek esetei. Az igazság erővel taposása, a bekussoltatás ugyanis haragot, elszántságot és cselekvést vált ki. Csupa olyasmit, amitől a mi gyáva rezsimünk éppúgy fél, mint a tényektől és a humortól. (Szegények, nekik se egyszerű, bár segítségükre van a cinizmus.)

A rövid reggeli EP-vita két fő tanulsággal szolgált. A magyar rezsimet senki nem vette védelmébe, aki mellette szólalt föl, az is csak terelt, járványozott, kettős mércézett, de meg sem próbálta megmagyarázni, mire kell a végtelen és korlátlan felhatalmazás, miért jó a magyaroknak, ha a miniszterelnök egymaga dönthet mindenről. A másik tanulság az, hogy az elmúlt tíz évért a következő hétben fogunk fizetni. Vera Jourová, a Bizottság alelnöke zárszavában elmondta, hogy egy ideje már napi jelentéseket kap a magyarországi helyzetről, és folyamatosan vizsgálják, milyen területeken, mely esetekben tehetnek jogi lépéseket.

Sztálin a Vatikán befolyása kapcsán tréfásan megkérdezte, hogy hány hadosztálya van a pápának. XII. Piusz ezzel bökött vissza: „Mondják meg József fiamnak, hogy hadosztályaimmal majd szembetalálja magát a Mennyországban!” Bevethető katonai hadosztályai az Európai Uniónak sincsenek, viszont van valamije, amire a magyar miniszterelnöknek mindenképpen szüksége van, és ez – persze az örök üdvösség ígérete mellett – a pénz. A hétéves költségvetés vitája lesz az igazi csatatér, a dolgok ott fognak eldőlni. Oda majd nyilván felvonul a magyar kormányfő teljes illiberális vértezetében, és persze mi másra fog hivatkozni, mint a demokráciára, tisztességre, szolidaritásra, igazságra, egy csomó olyasmire, aminek hallatán Kövér Lászlót idehaza kiveri a víz.

Magyarországnak érdeke, hogy 2021-től is kapjon fejlesztési pénzeket, de az is, hogy ezt a miniszterelnök ne csúsztathassa azon melegében rokonai, barátai és üzletfelei zsebébe. A rezsim erejét tápláló csap elzárása rövid távon sokaknak fájhat, de végső soron az ország egészségét fogja szolgálni. Feltéve, ha az unió alkalmazza az egyetlen hatékony eszközét. A szavakon már mindenki túl van.