Orbán Viktor;nyílt levél;Ursula von der Leyen;Charles Michel;

2020-05-15 09:35:33

Nem ülhetnek tétlenül – Nyílt levélben fordultak Von der Leyenhez és Charles Michelhez a magyar kormány lépései miatt

A vírus nem szolgálhat álcául a demokrácia, a civil társadalom visszaszorítására, ami csak tovább súlyosbíthatja a korrupciót – hangsúlyozzák civil szervezetek és EP-képviselők.

Több mint 80 civil szervezet és EP-képviselő nyílt levélben szólította fel Ursula von der Leyent, illetve Charles Michelt, hogy sürgősen cselekedjenek, mert az Orbán-kormány elfojtja az ellenzéki hangokat, a szólásszabadságot – írja az FT. Az üzenet kiemeli: a Bizottság és az Európai Tanács nem ülhet tétlenül, miközben az egyik tagállamban veszélyben van a demokrácia. A vírus nem szolgálhat álcául a demokrácia, a civil társadalom visszaszorítására, ami csak tovább súlyosbíthatja a korrupciót.

A rendkívüli intézkedésekkel szemben még válság idején is követelmény, hogy azok legyenek a szükséghelyzettel arányosak, és csak meghatározott időre szóljanak. Nem szabad megengedni, hogy gátlástalan politikusok meglovagolják a mostani légkört és azt ürügyként használják a jogállam lebontására.

Az Orbán-kabinet legutóbbi húzásai nyílt támadást jelentenek a demokrácia talpkövei és az unió értékei ellen. Ezek az intézkedések bénítóan hatnak a szabad beszédre és azzal fenyegetnek, hogy megsemmisítik a maradék fékeket és ellensúlyokat azon a Magyarországon, ahol a Fidesz uralma folytán az utóbbi 10 évben szinte folyamatosan szorul vissza a demokrácia.

Az aláírók emlékeztetnek arra, hogy hathatósabban kell ellensúlyozni az EU-támogatások elköltését, és fokozni kell az erőfeszítéseket, nehogy illiberális rendszer jöjjön létre az unióban, miután amit Brüsszel idáig tett Magyarország ügyében, az elégtelennek bizonyult. A magyar kormány megy tovább azon az úton, amely a demokratikus intézmények szétveréséhez, a civil társadalom margóra szorításához, a jogállam lebontásához vezet.

A levél azzal zárul, hogy egyértelműen el kell ítélni a demokratikus értéket kiiktatását a Covid-19 örvén. Továbbá mind a Bizottságnak, mint az Európai Tanácsnak gyors és határozott lépéseket kell tennie, tekintettel az említett veszélyekre.

A nyílt levelet mások mellett a Transparency International, az Európai Újságírók Szövetsége, a Human Rights Watch, a Magyar Helsinki Bizottság, a Riporterek Határok Nélkül, Daniel Freund német zöld EP-képviselő, Petri Sarvamaa finn néppárti képviselő, Michèle Rivasi, illetve Yannick Jadot francia EP-képviselő, Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció (DK) és Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője is aláírta. Az összes aláírót itt találja.