Orbán Viktor;koronavírus;

2020-05-15 08:49:37

Orbán Viktor: Budapest kéthetes késéssel követheti a vidéket

Szombat délutánra ígérte a döntést a miniszterelnök Budapest újraindításáról.

Megvannak az élet újraindításának feltételei, de a védekezést nem hagyhatjuk abba – mondta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádióban.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a fertőzöttek száma csökkent, és csütörtök délutánig bekérték a fővárosi polgármesterek véleményét a budapesti korlátozások enyhítéséről.

Elmondta, hogy vidéken már lazítottak, de a következő kérdés Budapest, mivel ott fertőződtek meg a legtöbben. Ezt azzal magyarázta, hogy ha egy lazítás visszahozza a fertőzést, akkor egy faluban, kisvárosban még viszonylag könnyen lehet módosítani és szeparálni a települést. Budapesten viszont más a helyzet, az ország egyetlen metropoliszáról van szó.

Úgy véli, már nem az otthonmaradás a védekezés eszköze, hanem a védőeszközök viselése a tömegközlekedésen, a boltokban, munkahelyeken, és a megfelelő távolság tartása.

Szombaton még szeretne „futni egy kört” a kormányon kívüli körökkel: tanácsadókkal, szakemberekkel, virológusokkal, professzorokkal. Az ő véleményüket mankónak szeretné használni, amelyet megismertet az operatív törzzsel, és utána, szombat kora délután születik döntés Budapestről.

A játszótereket most kinyitják vidéken, ez már szerinte nagy segítség az asszonyoknak. Úgy látja, hogy a bölcsődei és óvodai ügyeletet módosítani kell, mivel jelenleg nem a megszokott, hanem a kijelölt intézményekbe vihetik a gyerekeket. Az lenne jó, ha mindenki oda vihetné a gyerekét, ahova egyébként is vinni szokta. Arra kérte Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárt, hogy ebbe az irányba tegyen lépéseket, a polgármesterekkel egyeztetve.

A miniszterelnök elmondása szerint most döntésképességet kért mindenkitől, hogy akár egy-két nap alatt is ki lehessen alakítani álláspontot. 

A műsorvezető azon kérdésére, hogy a belföldi turizmus úgy tűnik, kezd beindulni, elkezdődtek a foglalások, a miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a vidéki panziók fogadhatnak vendégeket, és június elsejétől 200 fő alatt már lehet esküvőket tartani.

Nem maradt el, hogy Karácsony Gergelynek is odaszúrjon. A főpolgármester szerinte egy elméleti ember, aki ha vesz egy bútort, akkor azt nem ő szereli össze.

Ezért azt kérte a polgármesterektől, elméleti emberektől, hogy váljanak gyakorlati emberekké, mert a nyitás mindenki felelőssége.   

Közölte, hogy az ipari termelés drámaian visszaesett áprilisban, a turizmus és vendéglátás pedig eltűnt. Az ipari teljesítmény átlagosan körülbelül 12 százalékot csökkent Európában, nálunk 10 százalékos az eddigi csökkenés. Szerinte jobban vettük eddig az akadályokat, mint mások. Úgy véli, a májusi adatok borzalmasak lesznek, de reményei szerint júniustól visszalépünk a korábbi pályára. 

A munkahelyek elvesztéséről azt mondta, hogy mániákusan ismételgeti, hogy minden munkahely helyett, amelyet a vírus tönkretett, egy újat hozzanak létre. Megismételte, hogy a munkaalapú gazdaságban hisznek, szektoroktól függetlenül. Beszélt a kormányzati bértámogatásról, az adócsökkentésről. Most júliustól ismét csökken a szociális hozzájárulás, és munkahelyteremtő eszközként említette, hogy a munkaadóknak jelenleg alig kell járulékokat fizetnie a munkavállalók után.

Úgy véli, ezek az intézkedések képessé tesznek arra, hogy megvédjék a munkát. A nyugdíjasokat sem lehet kihagyni a körből.

Véleménye szerint ez a felsorolt eszközrendszerrel sikerülni fog.

Arra a felvetésre, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtökön nem szólalhatott fel az Európai Parlamentben a Magyarországról szóló vitában, Orbán Viktor azt mondta, hogy azzal, hogy az EP-ben ilyen szamárságok történnek, azzal együtt tudunk élni. Megfogalmazása szerint el tudjuk viselni, hogy néhány frusztrált képviselő nem talál jobb helyet az EP-nél arra, hogy levezesse a feszültségét.

Úgy véli, mi a legsikeresebben védekező országok közé tartozunk. Kijelentette, hogy a brüsszeli bürokratákat mi fizetjük, nekik az a dolguk, hogy minket megvédjenek. Ehelyett azzal foglalkoznak, hogy az egyik legsikeresebben védekező Magyarországon köszörülik a nyelvüket. Ez nem véletlenül esik rosszul a magyaroknak, mert nem ezért fizetjük a brüsszeli bürokratákat.

Korábban azt mondta volna, hogy ne keressünk összeesküvés-elméleteket, de mivel már nem olyan fiatal, sok mindent látott. Az az ügy, ami mozgatja ma az európai politikát, az továbbra is a migráció. A kérdés az, hogy a brüsszeli bürokraták el tudják-e érni, hogy a tagállamoknak akaratuk ellenére be elljen fogadniuk migránsokat.

A Kúria ítélete alapján ki kell fizetni a gyöngyöspatai roma diákoknak megítélt 100 millió forintos kártérítést, méghozzá pénzben, és nem képzésekben. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban azt kérdezte, hogy olyan világ van-e Magyarországon, ahol egy kisebbség képes egy olyan rendszert felépíteni, ahol rendszeresen rákényszeríti akaratát a többségre, vagy pedig egy olyan világban akarunk élni, ahol a többség is otthon érezheti magát. 

Elismételte a járvány előtt is hangoztatott kormányzati üzenetet, hogy a Soros-szervezetek indították meg ezt az akciót, jól képzett jogászokkal, és pénzszerzési akciónak is elmegy. Közölte, hogy ő is jogászi végzettséggel rendelkező ember, ezt az ítéletet igazságtalannak tartja.

Orbán Viktor közölte, hogy olyan jogszabályon dolgoznak, amely megakadályozza a hasonló helyzeteket.