Megnyitották közös határaikat a balti országok

Publikálás dátuma
2020.05.15. 13:35
Taherautók várakoznak a lett-litván határon Grenctale-nél a határnyitás előtt
Fotó: GINTS IVUSKANS / AFP
Azonban aki lett, észt vagy litván területen kívülre utazik, arra visszatérve továbbra is 14 napos izoláció vár.
Észtország, Lettország és Litvánia pénteken megnyitotta a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt közös határait, létrehozva ezzel Európa első utazási „buborékját”. A határnyitás első öt órájában körülbelül 120 jármű lépte át a lett-litván határt – mondták el tisztségviselők. A három ország állampolgárai szabadon utazhatnak a Baltikumon belül anélkül, hogy két hét karantén várna rájuk hazatérésük után. Ugyanakkor
aki lett, észt vagy litván területen kívülre utazik, arra visszatérve továbbra is 14 napos izoláció vár.

Örülhetünk, hogy sikerült megfékeztünk a vírus első hullámát, és az Európai Unión belül elsőként megnyithattunk határainkat – mondta Saulius Skvernelis litván miniszterelnök a három ország kormányfőinek közös videoüzenetében. „A balti utazási buborék lehetőséget biztosít a cégeknek az újranyitáshoz, és reménysugár az embereknek, hogy az élet visszatér a megszokott kerékvágásba” – tette hozzá Skvernelis. A politikai vezető egyúttal aláhúzta: meg kell őrizni az óvatosságot és a felelősségtudatot. A három ország
közös irányelveket dolgozott ki a határnyitáshoz, amelyeket hamarosan Lengyelországra és Finnországra is kiterjeszthetnek.

A balti országokban alacsony a naponta regisztrált új fertőzöttek száma, és már április végétől megkezdődött a korlátozások fokozatos enyhítése. A térségben a Covid-19-hez köthető halálesetek száma nem haladta meg a 150-et. Litvánia, Lettország és Észtország az eurózóna három legszegényebb tagja, amelyek gazdaságát szoros szálak fűzik egymáshoz. A balti országok 7-8 százalékos gazdasági visszaesésre számítanak idén. Litvánia kétszámjegyű csökkenést prognosztizált, ha nyárig nem indul újra a gazdasági élet.
Szerző

Meghaladta a 17 ezret a koronavírus-fertőzöttek száma Ukrajnában

Publikálás dátuma
2020.05.15. 13:15

Fotó: STR / AFP/NurPhoto
Az elmúlt napban ismét több új beteget jegyeztek fel, mint gyógyultat.
Még mindig nem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában: péntekre az azonosított fertőzöttek száma átlépte a 17 ezret, az elmúlt napban pedig ismét több új beteget jegyeztek fel, mint gyógyultat – derült ki az egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatójából. A Makszim Sztepanov által ismertetett adatok szerint
a világjárvány kitörése óta 17 330 fertőzöttet azonosítottak az országban, az elmúlt napban pedig 483 új esetet. A betegségben elhunytak száma 20 újabb halálos áldozattal 476-ra nőtt. Eddig 4473-an gyógyultak fel, közülük 330-an az elmúlt 24 órában.

Az újonnan regisztrált fertőzöttek között 142 egészségügyi dolgozó van, körükben eddig már 3420-an fertőződtek meg. Ukrajnában eddig egyetlen napon, csütörtökön haladta meg a gyógyult betegek napi növekménye a megfertőződöttekét. Dmitro Kuleba külügyminiszter pénteken az RBK-Ukrajina hírportálnak adott nyilatkozatában a légiközlekedéssel kapcsolatban közölte, hogy az ukrán vezetés kész „operatívan reagálni” az európai országok döntéseire a nyári turisztikai szezon idején. Megismételte, hogy ebben a kérdésben Ukrajna a többi ország döntésétől függ.
„Nem befolyásoljuk azt a döntést, amelyet más országok hoznak. Készen állunk viszont arra, hogy haladéktalanul cselekedjünk döntéseikkel összhangban, figyelembe véve az ukrajnai és külföldi járványügyi helyzetet. Úgy gondolom, hogy lesz turisztikai szezon a nyáron, de biztosan nem olyan, mint az előző években volt. Számos járvány elleni intézkedés fogja befolyásolni”

– mondta.

Rámutatott: Európában jelenleg is folyik a vita arról, miként mentsék meg az idegenforgalmi ágazatot úgy, hogy ne okozzák ezzel a koronavírus-járvány újabb fellángolását. Az infrastrukturális minisztérium közlése szerint várhatóan az elsők között Egyiptommal, Törökországgal és Georgiával állhat helyre a légi utasszállítás Ukrajnából, elsősorban charterjáratokon keresztül. Vitalij Klicsko főpolgármester pénteken bejelentette: Kijevben hétfőtől a reggeli és az esti csúcsidőben korlátozni kell a tehergépjárművek behajtását a fővárosba a közlekedési dugók miatt, amelyek azóta tartanak, hogy május 11-től enyhített a kormány a korlátozásokon, és sokan álltak újra munkába. Klicsko után a kelet-ukrajnai Harkiv polgármestere is felhívta a kormányt, hogy nyissák meg a városban a metrót a felszíni közlekedés tehermenetesítése érdekében.
Szerző

Tömeges és önkéntes antitestszűrésbe kezdett Moszkva

Publikálás dátuma
2020.05.15. 11:10

Fotó: YURI KADOBNOV / AFP
Háromnaponta 70 ezer, véletlenszerűen kiválasztott helyi lakost hívnak be mintavételre.
Tömeges és ingyenes antitestszűrés kezdődött pénteken Moszkvában, a Covid-19 járvánnyal szembeni populációimmunitás fokának meghatározására. Az átvizsgálás során háromnaponta mintegy 70 ezer, véletlenszerűen kiválasztott helyi lakost hívnak be mintavételre. A szűrésen való részvétel önkéntes a több mint 12 millió lakosú fővárosban. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szerint a tesztelés fel fogja tárni a valós járványhelyzetet. Rámutatott, hogy sokan anélkül kapták el a vírust, hogy tudatában lettek volna. Oroszországban péntekig több mint 6,4 millió, az elmúlt egy napon pedig 225 ezer tesztet végeztek. Koronavírus-fertőzés gyanújával 256 ezer embert tartanak megfigyelés alatt. Az országban egy nap alatt 10 598-cal 262 834-re nőtt az aktív esetek száma, amely pénteken 202 109 volt. A napi növekmény 4,2 százalékos. Az előző nap 9974 új estet jelentettek, ami 4,1 százalékos növekedést jelentett. A halálozások száma országosan 113-mal 2418-ra, a gyógyulásoké 4696-tal 58 226-ra emelkedett. Moszkvában az ismertté vált esetek száma 4 748-cal 135 464-re (ez 3,6 százalékos növekedést jelent), a halottaké 68-cal 1358-ra, a gyógyultaké pedig 1235-tel 24 562-re emelkedett. A fertőzés terjedésének együtthatója (azon személyek száma, akiket egy Covid-19-beteg megfertőzött karanténba zárása előtt) az eddigi legalacsonyabb értékre, országosan 0,94-re, Moszkvában pedig 0,84-re csökkent. 
Szerző