Már több mint kilencezer ember halt meg a járvány miatt Belgiumban

Publikálás dátuma
2020.05.18. 06:51

Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
A szomszédos Hollandiában a múlt heti hirtelen csökkenés után enyhén emelkedett a koronavírus okozta betegség miatt intenzív ápolásra szorulók száma.
Belgiumban a hétvége folyamán átlépte a kilencezret az új koronavírus-járványban elhunytak száma – jelentette vasárnap a helyi sajtó. Huszonnégy óra leforgása alatt 46 ember vesztette életét a vírus okozta fertőzésben, 24-en közülük idősek otthonában. Az utóbbi napok növekvő tendenciája után ismét csökkenőben a kórházi felvételek száma: míg az elmúlt hét második felében átlagosan 80 embert utaltak be egészségügyi intézményekbe, addig a hétvégén csak 60-at. A vírus terjedése is lassulóban van, egy nap alatt 291 volt az új fertőzöttek száma, a 11,5 millió lakosú országban több mint 55 ezer esetet tartanak számon. A szomszédos Hollandiában a múlt heti hirtelen csökkenés után enyhén emelkedett a járvány okozta betegség miatt intenzív ápolásra szorulók száma. A közegészségügyi hatóság vasárnapi statisztikái szerint 12 ember halt bele a koronavírus-fertőzésbe, az országban 5680 a kór áldozatainak száma. Újabb 125 embernél mutatták ki a fertőzést, így a 17,5 millió lélekszámú Hollandiában közel 44 ezer az azonosított esetek száma. Luxemburgban ismét növekedett az elhalálozások száma. Míg az elmúlt héten csupán egy halálos áldozata volt a kórnak, a hét végén már három. Az újabb fertőzéses esetek száma 15-tel nőtt, így már csaknem négyezer azonosított fertőzött van a valamivel több mint félmillió lakosú nagyhercegségben.
Szerző

Szlovákia fenn akarja tartani a szigorú határellenőrzéseket

Publikálás dátuma
2020.05.18. 06:46

Fotó: JOE KLAMAR / AFP
Cáfolták, hogy az osztrák-szlovák határ megnyitására készülnének.
Szlovákiában fenn kell tartani a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú utazási korlátozásokat és határellenőrzéseket, még akkor is, ha más európai országok már fokozatosan úja meg akarják nyitni a határaikat – jelezte a szlovák kormány vasárnap. Nagyon reménykeltő a helyzet a korlátozások jelentős lazítása szempontjából, de a lezárt határok jelentette védőfal kapcsán nagyon óvatosnak kell lennünk – írta Igor Matovic szlovák kormányfő a Facebook-oldalán. A szlovák hatóságok szombat este cáfolták, hogy az osztrák-szlovák határ megnyitására készülnének, miután az ORF osztrák televízió híradásában tévesen azt állította: Szlovákia és Csehország egyoldalúan megnyitja az osztrák határszakaszát, miután Ausztria bejelentést tett a határellenőrzések enyhítéséről. Ausztria Németországgal és Svájccal már megegyezett arról, hogy enyhíti az ellenőrzéseket közös határszakaszukon, és hasonló lépéseket kezdeményezett más olyan szomszédos országokkal, amelyekben – például Szlovákiában és Csehországban – alacsony a fertőzöttség aránya. Szlovákiában kevesebb mint 1500 fertőzöttet diagnosztizáltak, és 28 ember halt bele a koronavírus okozta betegségbe. Ezeket a kedvező adatokat a szlovák kormány a radikálisan szigorú járványellenes óvintézkedéseknek tudja be, és ezért továbbra is ragaszkodik az ország elszigeteléséhez.
Szerző

Lezuhant a kanadai légierő egyik repülőgépe

Publikálás dátuma
2020.05.18. 06:18
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A balesetben az egyik pilóta életét vesztette, társa könnyebb sérüléseket szenvedett.
Lezuhant helyi idő szerint vasárnap a kanadai Brit Kolumbiában a kanadai légierő Snowbird nevű légiakrobata kötelékének egyik repülőgépe – erősítette meg az ottawai védelmi minisztérium. A kanadai királyi légierő tájékoztatása szerint a repülő lakott területen ért földet. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Snowbird-osztag egyik tagja életét vesztette, egy másik pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. A Twittere került ki egy videofelvétel vasárnap reggel, amelyen az látható, hogy a Snowbird-kötelék két gépe felszáll a kamloopsi bázisról. Az egyik ezt követően magasra emelkedik, átfordul, és a földnek csapódik. A felvételen az látszik, hogy egy ember katapultált a repülőgépből. A Snowbird-kötelék országjárásra indult, hogy így tartsák a lelket a kanadaiakban a koronavírus-járvány idején. A kötelék tavaly októberben is elveszített egy repülőgépet egy georgiai bemutatón, az Egyesült Államokban. A pilótának akkor sikerült katapultálnia, és kisebb sérülésekkel megúszta a balesetet.
Szerző